* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość

Tytuł: Re: Tryby
Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 4 sierpnia 2013, 15:36 
Samogłoski są niekardynalne ;p

Już od ho ho ho czasu nie centrowałem sobie modów, więc w żadnym miejscu nie siedzę w centrum według rozumienia CVT ("U" w próbce OD, CVT stwierdzi, że to głośny Curb etc.). Natomiast chodziło o to, żeby pokazać na odwal z czym to się je, to to zrobiłem.

Tyle z mojej strony.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 00:49 

Online: 30d 22h 47m 17s
GG: 0
ehhh, nie wiem po co to, ale ok...

overdrive na frazie - na 'do' jest takie uderzenie jakby chciał komuś walnąć głosem w twarz, tak się nie śpiewa, to jest niekontrolowanie pracy przepony, śpiewa się raczej na równomiernym wypuszczaniu z siebie powietrza, wtedy takie skoki przestają sie pojawiać - takie coś zrobione na jakimś trudniejszym dźwięku może skutecznie pozbawić nas pełnego komfortu śpiewu np. podczas próby

syrena overdrive na e powiedzmy jest ok, bo się nie chce czepiać za bardzo, natomiast "o" przy końcowym dźwięku się totalnie łamie, zaciska.

edge na frazie jest raczej spoko, ale znowu to samo, na 'do' jest ten sam błąd co wyżej + mocna wycieczka na tym O w stronę OD

syreny edge - zaczynają się , powiedzmy, w edge, a kończą obie w zupełnie innym trybie, druga syrena kończy się kompletnym zaciskiem jak dla mnie - gdzieś tak jak ryjcio chciał mnie wyśmiać 'wystękany curbing' czy jakoś tak, a pierwsza syrena im wyżej tym bliżej OD i coraz większy ścisk

jak dla mnie te dwa metaliczne tryby w wykonaniu Nextora obalają zupełnie teorie o 'prawie nie otwieraniu ust' bo to po prostu wychodzi jeden wielki zacisk

w curbingu jest to samo, zaczyna się stękająco syrena(czyli jak na Curb względnie ok) , trochę powoli do góry i zbytnie przyciśniecie ostatniego dźwięku - w syrence na 'a' ten głos w górze brzmi jakby miał za sekundę się totalnie wykoleić, dla mnie tam w ogóle nie ma stabilności - czyli problem taki z natury 'podstawowe'

neutral, wbrew temu co twierdzi nextor ani nie jest najprostszym trybem ani najłatwiejszym do nauki - to jest sprawa czysto indywidualna - dla kogoś może być prosty, ktoś może w ogóle nie potrafić się do tego ustawić i sprawi mu to najwięcej problemów.

z próbką ryjcia było podobnie - ogółem niemuzykalnie, wysokie dźwięki wystękane wszystkie tak jak w przypadku nextora.

ja to widzę ze swojej strony tak, bo z tego co pamiętam jeszcze niedawno obaj panowie zaliczyli się na forum do tenorów - oczywiście nimi nie są, ale tu już słyszę "bas", "bas-baryton" - nikomu nic nie ujmując dla mnie obaj panowie to barytony na ciemnym ustawieniu i z mocno wystękanymi górami. U nextora podobał mi się dość ten ostatni fake, chyba wyszedł najlepiej z całej próbki.

Nie słyszałem jednak ani jednego wyższego dźwięku pełnym głosem który byłby luźny - może za dużo panowie ćwiczą siłowo, pielęgnując swoje mięśnie które niestety blokują struny przed swobodnym rozciąganiem się.

no i kwestia tego jak to wszystko brzmi ... z mojej strony wygląda to tak, że dwójka gości która w praktyce nie pokazuje na prawdę żadnego wokalnego kunsztu mądrzy się prze niesamowicie, goście obalają CVT, mówią 'to źle, to złe, to jest niepotrzebne' (zresztą nie tylko tą technikę to spotkało z ich strony), ale słyszałem kejzi, słyszałem próbki na youtubie i oni tam w tym CVI, co by nie powiedzieć, potrafią zajebiście śpiewać, wszyscy. tutaj natomiast jest Pinkie i Mózg, którzy tak jak w bajce plany może mają, ale z praktyką jest dużo gorzej.

Ogółem - bo zostałem oskarżony, że robię krzywdę niedoświadczonym użytkownikom - uważam, że więcej krzywdy Wam robi dwójka gości która śpiewać umie "bardzo mocno średnio" a wypowiada się na każdy temat niczym profesorzy akademii również nie trzymając się żadnej z technik tylko swojego 'widzimisię'. W próbkach widać dalej parę podstawowych błędów jakie robią niedoświadczeni śpiewacy - a goście już zdarzyli obalić sporo technik śpiewu. Mnie tu coś nie gra, trąci mi to dzieciarnią i brakiem jakiejkolwiek pokory, ale każdy swój rozum ma i niech robi to co uważa za słuszne.

pozdrawiam.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 01:37 

Online: 5d 6h 42m 51s
GG: 12451446
Nie chcę nikogo w żaden sposób obrażać ale często widzę, ale zgadzam się z Lastem w jednej sprawie - niektórzy ( NIE WSKAZUJĄC ) udzielają się na forum i czytają chyba więcej niż ćwiczą. Mam wrażenie, że niektórzy mało umiejąc sami, dają rady innym niedoświadczonym co robi, kurde, chaos... a to czy ktoś jest doświadczony nigdzie nie widać lepiej niż na próbkach, które w wypadku niektórych "profesorów" z forum prezentują się nawet według mnie, totalnie początkującego w kwestii śpiewania - kiepsko, ale ja tego nie powiem otwarcie bo ktoś się mnie spyta czy ja umiem lepiej... a nie umiem.

Nie mam zamiaru na nikogo wjeżdżać, tylko w tej kwestii widzę po prostu lekką "fałszywość" tego forum. Niedoświadczeni, ale oczytani radzą niedoświadczonym i nieoczytanym bo tacy we wszystko uwierzą. Stąd może tak wielka rozbieżność informacji jakie poznałem na tym forum...

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 10:07 

Online: 29d 16h 15m 1s
Nieznajomy napisał(a):
Niedoświadczeni, ale oczytani radzą niedoświadczonym i nieoczytanym bo tacy we wszystko uwierzą. Stąd może tak wielka rozbieżność informacji jakie poznałem na tym forum...

Wiesz, każdy ma swój styl i to też odbija się w sposobie pisania. Jedni są bardziej pewni siebie inni mniej. Jedni uważają, że ich poziom jest bardzo wysoki inni mają większą samokrytykę. Która strategia jest lepsza? Nie ma znaczenia, dobrze jest czerpać z różnorodności. O ile mogę coś doradzić, to najlepiej ignorować to co nie leży w Twoim obszarze akceptacji. Forum jest bytem wirtualnym i tworzonym przez jego użytkowników. Jeśli nie ma jasno zdefiniowanych reguł i moderatorów, którzy banują za ich łamanie, to zawsze znajdzie się jakieś ale... Najprościej byłoby stworzyć twarde reguły, ale to jest forum dla artystów przecież, a reguły dla artystów to jakaś wiocha zabijająca kreatywność. W sztuce reguły nie powinny się liczyć. :)

IMHO od każdego można się dużo nauczyć, trzeba tylko mniej emocjonalnie podchodzić do tego jak ktoś pisze. :) No i zawsze jest też PM... o ile chce się pogadać. :)

Powodzenia!

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 10:36 

Online: 49d 10h 42m 28s
Nieznajomy napisał(a):
Nie chcę nikogo w żaden sposób obrażać ale często widzę, ale zgadzam się z Lastem w jednej sprawie - niektórzy ( NIE WSKAZUJĄC ) udzielają się na forum i czytają chyba więcej niż ćwiczą. Mam wrażenie, że niektórzy mało umiejąc sami, dają rady innym niedoświadczonym co robi, kurde, chaos... a to czy ktoś jest doświadczony nigdzie nie widać lepiej niż na próbkach, które w wypadku niektórych "profesorów" z forum prezentują się nawet według mnie, totalnie początkującego w kwestii śpiewania - kiepsko, ale ja tego nie powiem otwarcie bo ktoś się mnie spyta czy ja umiem lepiej... a nie umiem.

Nie mam zamiaru na nikogo wjeżdżać, tylko w tej kwestii widzę po prostu lekką "fałszywość" tego forum. Niedoświadczeni, ale oczytani radzą niedoświadczonym i nieoczytanym bo tacy we wszystko uwierzą. Stąd może tak wielka rozbieżność informacji jakie poznałem na tym forum...

Wiesz, ja uważam, że nie do końca jest tak jak piszesz. W swoim życiu przyjąłem taki pogląd, że nauka nie ma końca. Jeśli powiem, że umiem i więcej już się nie nauczę to będę się czuł co najmniej dziwnie. A jak to się ma do tematu?
Tak, że dowodem kompetentnej pomocy nie musi być wokal na miarę Whitney Houston. Ludzie się ciągle uczą i rozwijają, a w tej dziedzinie można znaleźć 9999 sposobów żeby coś wyszło dobrze, więc ktoś kto przestał borykać się z Twoim problemem, ale ciągle ma inne problemy jest samozwańczym profesorem ? :) Nie, taka osoba może wykluczyć jedno z wielu rozwiązań danego problemu i Ty będziesz o te jedno rozwiązanie bliżej.

Ktoś kto zwalczył u siebie nosowość, ale wciąż ma problemy np. z podparciem, nie może radzić jak pozbyć się nosowości?

To jest istota nauki i tego forum i Acaria ma rację, trzeba czerpać wiedzę skąd się da, analizować ją i wykorzystywać do własnych poszukiwań, nie możesz być fachowcem opierając się tylko na jednej książce z literatury fachowej.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 12:22 

Rozumiem to wszystko o czym mówisz. Można nauczyć kogoś mnożenia aktualnie studiując całki... z tym, że widziałem już na forum dla przykładu użytkownika ( tudzież użytkowniczke ), który zarzucał komuś słabą dykcję po angielsku i radził co zrobić aby ją poprawić, samemu mając tę dykcję na kilka razy gorszym poziomie... Z Tobą zgadzam się całkowicie, ale moje zdanie jest takie, że jeśli się samemu czegoś do końca nie umie, to nie należy prawić kazań o tej dziedzinie... chociażby ze zwykłej pokory. I tak forum oceniam w miarę pozytywnie... lepsze kilka rozbieżnych informacji niż tak jak jest na gitarzystach - powiesz cokolwiek i zostaniesz zjechany.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 15:47 
Cytuj:
jak dla mnie te dwa metaliczne tryby w wykonaniu Nextora obalają zupełnie teorie o 'prawie nie otwieraniu ust' bo to po prostu wychodzi jeden wielki zacisk

Wychodzi zacisk mój drogi, bo jak już mówiłem, od dawna trybów nie wykonywałem i próbowałem złapać ja na jasno z zamkniętymi ustami. I tu masz rację, w takim przypadku wychodzi ścisk.

https://www.dropbox.com/s/i3sh11jbpjoh2 ... r_demo.mp3

Tutaj śpiewam z podniesionym podniebieniem i zamkniętymi ustami, aż do g#1. Jak znajdziesz jakieś zaciski to daj znać ;)

Cytuj:
ja to widzę ze swojej strony tak, bo z tego co pamiętam jeszcze niedawno obaj panowie zaliczyli się na forum do tenorów - oczywiście nimi nie są, ale tu już słyszę "bas", "bas-baryton" - nikomu nic nie ujmując dla mnie obaj panowie to barytony na ciemnym ustawieniu i z mocno wystękanymi górami.

Przypominam o twojej próbce, która miała to obalić ;) Chyba się już jej nie doczekam, bo widzę, że więcej gadasz niż chcesz naprawdę udowodnić.

Cytuj:
Nie słyszałem jednak ani jednego wyższego dźwięku pełnym głosem który byłby luźny - może za dużo panowie ćwiczą siłowo, pielęgnując swoje mięśnie które niestety blokują struny przed swobodnym rozciąganiem się.

Last, akurat jak śpiewam w zespole, to słyszałeś kilka razy, więc nie wiem czemu odnosisz się tylko do trybów zrobionych na odwal, a nie reszty ;) Aczkolwiek chyba rozumiem, trzeba jakieś argumenty pod swoje pociski znaleźć.

Cytuj:
Mnie tu coś nie gra, trąci mi to dzieciarnią i brakiem jakiejkolwiek pokory, ale każdy swój rozum ma i niech robi to co uważa za słuszne.

Znowu zaczynasz festiwal hejtu i obrzucania gównem? I to w tym samym wątku?

Dobra, żeby nie było, że niekonstruktywnie. Specjalnie dla ciebie przypomnę sobie tryby i zrobię je od nowa. Rozumiem, że jak tym razem nie będziesz mógł się przyczepić, to ładnie przeprosisz? Umowa stoi?

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 15:56 

Czuję dym :D będzie fajnie

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 16:01 
Gdzie tam ;> Zrobię próbkę i zobaczymy, czy Last będzie miał jaja, żeby przeprosić.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 16:09 

Online: 42d 22h 7m 33s
Nextor, w jaki sposób z grubsza ustawiasz się tak na Roguca, jak w bridgu w pierwszym utworze?

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj