* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 18 marca 2013, 10:09 
Cytuj:
Nextor tak cię nie lubię brzmisz jakbyś pozjadał rozumy przynajmniej 50% ludzkiej mądrej populacji.

Spoko, ja nie jestem zupa ogórkowa, żeby ktoś mnie lubił albo nie lubił.

Cytuj:
W tm tylko że to co wypisujesz jest co najmniej herezją.

No, w końcu zauważyłeś że prowokuje. Wiesz czemu to robię?
Bo wychodzę z założenia, że do postępów w dyskusji jest potrzebny ferment, a nie lizanie sobie nawzajem pośladów.
Jakimś dziwnym trafem jak się wsiądzie komuś na dumę, to zaczyna szukać dowodów i się starać, a tak to pisze aby pisać. Sądzę, że reszta użytkowników sama uzna kto ma rację, a kto nie i tym zajmować się nie musimy ;)

Cytuj:
ONI TAK NIE ŚPIEWAJĄ!

Bo to nie typowy "zacisk", tylko po prostu siedzenie na krawędzi głowy, o czym już mówiłem. To samo słyszę w wykonie, który tutaj oceniamy i do tego się odnoszę.

Cytuj:
Jeżeli zachęcasz nas do takiego postępowania zrób to za nas proszę albo inaczej testujmy takie rewolucyjne podejście na tobie.

A zachęcam? :> W którym miejscu? :>

Cytuj:
Za kilka lat spotkajmy się i wyjdź na scenę następnie śpiewaj tak jak opisujesz fizlozoficznie używając screamów i chrypek.

Tyle lat ile drę tak mordę, tak jeszcze foniatra twierdzi, że struny głosowe mam jak u noworodka. Twój argument jest inwalidą.

Cytuj:
ucz się co CVT pokazuje

Niespecjalnie polecam CVT głosom barytonowym (oprócz nauki chryp). Securing Baritone, Bass-Baritone, and Bass Voices albo Raise Your Voice o wiele bardziej pasują do niższych głosów, a treść ta sama. Serio.

Cytuj:
Aaa i myślę że koko wie coś o autotunie w piosenkach gość w tym trochę siedzi i raczej potrafi odróżnić.

A twierdzę, że nie? Powiedziałem tylko, że jak ktoś nie stosuje miliarda efektów w studiu i nie robi tysiąca podejść do jednej frazy, to na 90% zabrzmi tak samo na żywo, jak i w studiu.

Cytuj:
I zwróć na słówko dobrych wokalistów, Czy ktoś w twoim mieście jest dobrym wokalistą??

Jestem z zagłębia stonerowego. Posłuchaj sobie Broken Betty albo Clockwise i sam oceń.

Cytuj:
Oczywiście masz na myśli tylko Overdrive dla którego ograniczeniem jest C2 i to fizjologicznym i jest faktycznie trudne do wykonania. W Edge to nie stanowi problemu.

Ograniczenie takie jest dla tenorów, dla niższych głosów jest odpowiednio niżej, bo niżej struny zmieniają konfigurację na flażoletową. Tak samo kwestia Edge'a- chodzi ci o taki typowy Edge w jak w CVT? Wtedy rzeczywiście poziom trudności niewiele wyższy niż w Curbingu, aczkolwiek mało kto tak śpiewa. Większość robi Edge na raczej ciemnym ustawieniu i wtedy poziom trudności zbliża się do OD. I o tym myślałem pisząc. Wybacz, jeśli niewystarczająco jasno wyraziłem myśl.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 18 marca 2013, 14:44 

Online: 1d 10h 25m 45s
GG: 0
No to ...? Mam szansy zaśpiewania tego z podobnym efektem, jak na nagraniu bez napinania się? :/ Czy by to osiągnąć muszę się męczyć, być na to skazany?

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 18 marca 2013, 17:31 
Z mega poziomem technicznym byś mógł zaśpiewać podobnie (lepiej jednak się nie bawić i obniżyć tonację), co nie zmienia faktu, że dźwięki na tej wysokości zawsze będą dla ciebie trudne, a z pewnym wiekiem wręcz nieosiągalne w taki sposób w jaki je śpiewasz (bardzo mocno).

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 18 marca 2013, 20:01 

Online: 29d 16h 15m 1s
Nextor napisał(a):
Ograniczenie takie jest dla tenorów, dla niższych głosów jest odpowiednio niżej, bo niżej struny zmieniają konfigurację na flażoletową. Tak samo kwestia Edge'a- chodzi ci o taki typowy Edge w jak w CVT? Wtedy rzeczywiście poziom trudności niewiele wyższy niż w Curbingu, aczkolwiek mało kto tak śpiewa. Większość robi Edge na raczej ciemnym ustawieniu i wtedy poziom trudności zbliża się do OD. I o tym myślałem pisząc.

Edge to raczej jasny mod, bo wymaga podniesienia krtani do góry i dużo twangu. Myślę, że w Edge większość śpiewa jasno. Overdrive ma ograniczenie fizjologiczne. Edge takiego nie ma.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 18 marca 2013, 20:02 

Online: 14d 20h 57m 15s
Nie do końca rozumiesz zdrowo. Zdrowo znaczy nauczyć sie tak zeby robić JAK NAJMNIEJ SZKODY. Nie wszystko jest zdrowe i bądź tego świadomy. Czasem jak za dlugo expleatujesz głos w dany sposób to zrobisz krzywde sobie. Mimo ze robisz to umownie prawidlowo. To i tak szkodzisz.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 18 marca 2013, 22:14 
Cytuj:
Edge to raczej jasny mod, bo wymaga podniesienia krtani do góry i dużo twangu. Myślę, że w Edge większość śpiewa jasno.

Na ile jasno? Z punktu widzenia książkowego Edge'a, większość wokalistów śpiewa go na poziomie zbliżonym do Overdrive, czyli raczej "ciemno" jak na taką wysokość.

https://www.youtube.com/watch?v=5RLYyDKLUYo

0:53 i początek refrenu. Masz "A" czyli Edge, potem "EH" czyli teoretycznie OD (Już pomijam chrypę, bo by się cuda zadziały przy określeniu w czym siedzi). Tutaj słychać, że różnica w ustawieniu między obiema samogłoskami jest niewielka (w próbkach CVT jest o wiele większa), a mody różne. I tak większość wokalistów Edge'a wali. Zdecydowanie nie "kaczka" mode.

Cytuj:
Overdrive ma ograniczenie fizjologiczne. Edge takiego nie ma.

He he he, czekam na Edge'a wyżej niż 2 tony powyżej granicy flażoletu, tak samo jak na Curba wyżej niż 3 tony powyżej granicy flażoletu, dla danego głosu ;p Jeszcze nie słyszałem wokalisty, który by te limity przeskoczył, a uwierz mi, że słuchałem pod tym względem kupy. Ba, mało kto się w to bawi i po prostu na flażolecie wali różne odmiany MLN. Może i w CVT o tym nie piszą, ale na forum temat był wspomniany.

Cytuj:
Zdrowo znaczy nauczyć sie tak zeby robić JAK NAJMNIEJ SZKODY.

O tyle się zgodzę, że żeby chrypa nie zjadała głosu, to głos musi być w takiej samej kondycji jak przy górkach- idealnej. A mało kto jest na to gotowy i jest w stanie to zrobić (Choćby zima, kaloryferki grzeją i nie ma co, gardło suche i już chrypa zdziera), aczkolwiek da się to zrobić na tyle zdrowo, żeby głos ci nie wysiadł do okolic 60 roku życia (trzeba ćwiczyć ;p Acaria dużo biega i polecam brać z niego przykład!).

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 19 marca 2013, 00:45 

Online: 14d 20h 57m 15s
Ja tylko jeszcze dodam że używanie mocno głosu wymaga wprost proporcjonalnego dniowego czasu śpiewania.
Zdrowo znaczy też szybciej przerwać śpiew zanim zacznie sie niszczyć.

Robić odpowiednie przerwy itp wtedy nie zniszczysz.
Ale nie ma tak że używasz go non stop w pełnym modzie przez 2 godziny i nic. Inaczej nikt by po koncertach nie odpoczywał.

Zdrowo znaczy stop zanim zacznie boleć ;)

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 20 marca 2013, 19:49 

Online: 29d 16h 15m 1s
Nextor napisał(a):
Na ile jasno? Z punktu widzenia książkowego Edge'a, większość wokalistów śpiewa go na poziomie zbliżonym do Overdrive, czyli raczej "ciemno" jak na taką wysokość.

https://www.youtube.com/watch?v=5RLYyDKLUYo

0:53 i początek refrenu. Masz "A" czyli Edge, potem "EH" czyli teoretycznie OD (Już pomijam chrypę, bo by się cuda zadziały przy określeniu w czym siedzi). Tutaj słychać, że różnica w ustawieniu między obiema samogłoskami jest niewielka (w próbkach CVT jest o wiele większa), a mody różne. I tak większość wokalistów Edge'a wali. Zdecydowanie nie "kaczka" mode.

Ej, no ale "A" to jest angielskie "A" czyli takie jak w "and" a ten koleś to jakoś na moje ucho śpiewa "A" ale takie polskie, czyli bardziej curbingowe. Mylić się mogę, bo jest dużo przesteru. Owe EH może być użyte również w Edge. Dla mnie mimo wszystko koleś brzmi jasno. Dodatkowo wrzuca przester a to od razu determinuje krtań do góry.

Cytuj:
He he he, czekam na Edge'a wyżej niż 2 tony powyżej granicy flażoletu, tak samo jak na Curba wyżej niż 3 tony powyżej granicy flażoletu, dla danego głosu ;p Jeszcze nie słyszałem wokalisty, który by te limity przeskoczył, a uwierz mi, że słuchałem pod tym względem kupy. Ba, mało kto się w to bawi i po prostu na flażolecie wali różne odmiany MLN. Może i w CVT o tym nie piszą, ale na forum temat był wspomniany.

Czym innym jest fizjologiczne ograniczenie obowiązujące wszystkich a czym innym ograniczenie per person. Z dwóch tenorów jeden będzie mógł pójść wyżej, bo budowa ciała mu pozwoli na to inny już będzie miał trudniej, ale obaj nie przeskoczą C2 w Overdrive i o to mnie chodziło.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 21 marca 2013, 07:25 
Cytuj:
Czym innym jest fizjologiczne ograniczenie obowiązujące wszystkich a czym innym ograniczenie per person. Z dwóch tenorów jeden będzie mógł pójść wyżej, bo budowa ciała mu pozwoli na to inny już będzie miał trudniej, ale obaj nie przeskoczą C2 w Overdrive i o to mnie chodziło.

A to się zgadzam.

Cytuj:
Ej, no ale "A" to jest angielskie "A" czyli takie jak w "and" a ten koleś to jakoś na moje ucho śpiewa "A" ale takie polskie, czyli bardziej curbingowe. Mylić się mogę, bo jest dużo przesteru. Owe EH może być użyte również w Edge. Dla mnie mimo wszystko koleś brzmi jasno. Dodatkowo wrzuca przester a to od razu determinuje krtań do góry.

Z jednej strony brzmi to jak "UH", a z drugiej nie. Już tłumaczę czemu. Pozycję języka zrobił jak do Edgeowego "A", ale za to mocno zaokrąglił usta, więc brzmi w sumie jak Curbingowe "UH" (to to jest przechylanie samogłosek o którym mówił Estill, w CVT się nie spotkałem). Dlatego jest full metaliczne, a gościu nie robi jakiś zacisków jak to śpiewa. Z tego co słyszę, to tylko krtań ma wysoko. Usta zaokrąglone, podniebienie podniesione, nosa nie ma. Ja bym powiedział, że w sumie ciemno to śpiewa ;p

Jasna chrypa to by brzmiała, jak Sadolin ;p Śpiewa chrypy cholernie jasno i według mnie brzmi to... śmiechowo :D

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj