* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 7 stycznia 2011, 20:57 

Online: 0s
@ yen, jak najbardziej nie dramatyzuję, patrzę tylko realnie na moje możliwości (bardzo niewielkie tak swoją drogą...)

@teja, dziękuję : ) moi rodzice sądzą że wiedzą czego mi potrzeba, a ja nie mówię prawie nic, żeby nie robić sobie kłopotów. do tej pory moja mama co jakiś czas pyta mnie czy czasami nie biorę tego śpiewania za poważnie...

i tak właśnie zrobię, poszperam w ogłoszeniach w gazetach i podpytam panią, która prowadzi zespół wokalny, do którego należy (aczkolwiek tam skupiamy się na śpiewie rozrywkowym, a ja nie chcę się w to za bardzo wciągać - dlatego tak bardzo chcę uczyć się śpiewu klasycznego - tylko oswoić ze śpiewaniem przed coraz większymi liczbami ludzi :P)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 8 stycznia 2011, 10:41 

Online: 7m 47s
Rodzice tacy już są. Moi są mało uczuleni na muzykę, niestety. Mama się lubi czasem pozachwycać czymś porządnym.

Ja odkryłam u siebie mała predyspozycję. Zawsze próbowałam męczyć altowe piosenki i nie wychodziło w 95% przypadkach <lol2> Kiedyś śpiewałam w grupie muzycznej(3 lata), ale zawsze mi tam kiepsko szło, za niski repertuar, jedynie mi Beatlesi szli. E to takie luźne, śpiewu, siewu raz w tygodniu, potem występ w teatrze i tyle. 8) Ostatnio znowu zabrałam się za śpiewanie tylko już piosenek w wyższych tonacjach. Zaczęłam śpiewać bardziej miękko i wyżej :D Wychodzą mi całkiem nieźle piosenki Epicy, Within Temaption, coś z starego Nightwish tez zaśpiewam z nowego prawie nic i nawet nie chce.

Głosik to ja troszkę mam zbliżony do Sharon z WT,ale ona nie śpiewa klasycznie.
A i jestem dość młodziutka, bo jeszcze 15 nie mam. :)

Jak sobie moje stawowe problemy wyzdrowieją (to potrwa), to zapiszę się na lekcję śpiewu, namierzyłam już jakaś śpiewaczkę operową, która udziela lekcji. <oczy>

Bez rozgrzania głosu 20 min nie zaśpiewam wysoko, a potem mi się szybko meczy krtań.
Staram się śpiewać przeponą( chyba źle), ale krtań mi nawala po ok niecałej godzinie. A potem mam zdarte gardło przez kilka h. <sciana> Wiecie co z tym zrobić? :(

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 8 stycznia 2011, 23:06 

@Szubienica po dobrej rozgrzewce to i ja mogę trochę posiłować się z takim repertuarem, ale wiadomo, że bez ćwiczenia, to ja sobie mogę niezbyt wiele. :P zwłaszcza, że nigdy nie uczyłam się śpiewu, a jedyne moje doświadczenie to chór szkolny (bez komentarza...) i zespół wokalny, o którym już wspomniałam, ale tam główny nacisk kładziemy na przygotowywanie się do występów, a pomiędzy tym uzyskujemy drobne wskazówki. muszę wziąć się poważnie za szukanie nauczyciela i błaganie rodziców o pomoc. oj tak.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 11 stycznia 2011, 22:30 

Online: 7m 47s
Uff.. myslałam, że tylko ja mam ten "problem"
Ja bez rozgrzewki zaśpiewam tylko sto lat i kilka smentów. <lol2>

Ja byłam w dobrym chórze muzycznym ;) Żałuje, ze nie poszłam po zakończeniu podstawówki do starszej grupy znowu, bo to podlegało pod placówkę muzyczną. Ale nadrobię to i tam pójdę. Jeszcze czas.

A obecnie do nowego chóru szkolnego nie chce iść, bo moje uszy uciekają w popłochu. <lol2>

Powodzenia Marynello. :)

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 13 stycznia 2011, 18:36 

Hehehe, dziękuję ślicznie i nawzajem, idź tam, nie wolno marnować swojego talentu i szans na jego rozwój tak jak ja marnuję tak wiele szans które dostałam... ; ) Szkoda gadać. Kurczę, szukanie nauczyciela śpiewu klasycznego gdzieś w świętokrzyskim to jakiś koszmar jest.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 3 lutego 2011, 12:17 

Online: 20m 8s
Mam taką prośbę: użytkownik ozzy jeżeli się nie zna na śpiewie to proszę niech się nie wypowiada jak ekspert. Po pierwsze: śpiew operowy nie różni się od śpiewu rozrywkowego tym, że jest ciemny. Nie jest prawdą, że w kilka sekund można przestawić się na śpiewanie rozrywki lub klasyki.

Studiuję śpiew solowy czyli śpiew operowy na Akademii Muzycznej w Gdańsku. Jeżeli ktoś miałby jakieś pytania, a będę w stanie pomóc....to pomogę :) pozdrawiam Dawid

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 3 lutego 2011, 19:33 

Ja mam Panie Ozzy takie pytanie: Czy Pan zakupił tę książkę? Jesteśmy z trójmiasta: chętnie bym Pan usłyszał, a dokładniej jak Pan przechodzi ze śpiewu rozrywkowego na śpiew operowy.

Co do argumentacji: argumentacji w takiej dziedzinie jak wokalistyka dokonuje się tylko w formie pokazu.

Śpiew operowo: śpiewać operowo można bardzo jasno. Więc nie jest to prawda, że śpiew operowy to śpiew ciemny. Ozdobniki to już kwestia techniczna, a nie emisyjna.

Zapraszam na spotkanie ze mną na Akademii Muzycznej w celu porównania Pana możliwości, wiadomości i wiedzy praktycznej z tym co ja wiem i umiem.

Zawsze można czerpać od drugiej osoby wiele dobrego ;]

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 3 lutego 2011, 23:59 

ja się nie zajmuje SLS - chociaż dużo o niej słyszałem. Książka książką - ale nic nie zastąpi wybitnego pedagoga. Akademie muzyczne nie kształcą tylko śpiewaków operowych, kształcą także w kierunku musical czy jazzu.

Czy głos jest jasny lub ciemny to wszystko zależy od naturalnych predyspozycji. Oczywiście można głos modulować, można z własnego ciała robić tube ( wtedy głos jest ciemny), lecz często nie jest tak bardzo szlachetny.

Hard Rock....czyli głównie śpiewanie "na gardle". Do śpiewu klasycznego potrzeba jest właściwa higiena głosu.

W tym tyg wyjeżdżam na masterclass więc wolny jestem od 14 lutego.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 14 lutego 2011, 02:25 
Barwa do muzyki rozrywkowej czy klasycznej to jedno....

Drugie to umiejetność śpiewania z zachowaniem stylu - o klasyce chyba nie powiemy "feelingu" :)

Da się śpiewać, da się przechodzić, ale trzeba być wtedy zajebistym bo osłuchanym i obeznanym w masie styli..... czyli być wokalistą z niesamowicie dużym doświadczeniem.

Tak jak wokalista jazzowy, może sobie zmienić barwe i zaczać śpiewać coś klasycznego, ale nie zaśpiewa tego tak dobrze jak wokalista klasyczny.

Klasyczny natomiast, hop z biegu nie zacznie wymiatać standardów jazzowych, jak ten co je śpiewa ileś tam lat....

Śpiewanie to nie tylko emisja, dźwięki niskie wysokie długie i krótkie - to emocje i styl, różny, posiadający swoje charakterystyczne cechy w zależności od gatunku muzycznego.

kolego śpiewak, a znasz pana dr Mariusza Klimka ? :)

Cytuj:
A jeśli poczuł się Pan przeze mnie urażony, to przepraszam, ostatnio przez ludzi od SLS robię się nerwowy i złośliwy na wszelkie uwagi dotyczące tego, co piszę (Zresztą wystarczy zajrzeć do wątku Speech Level Singing w dziale technika śpiewu).

polecam się na przysłość :)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 15 lutego 2011, 03:23 

Online: 2h 28m 25s
Klasyczne nei łatwa sprawa:/ Się trzeba postarać już przy tym xD

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj