* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 16 kwietnia 2019, 16:08 

Online: 3h 24m 35s
GG: 0
Kolejny raz spróbowałem z utworem autorstwa Dawida Podsiadło, tym razem coś trudniejszego.

https://drive.google.com/open?id=1y-_5G ... iF5ZhLCMjs

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 10 maja 2019, 22:36 

Online: 1d 20h 2m 6s
Jest potencjał :) głos bardzo przyjemny dla ucha, wprowadzający miły i ciepły klimat.
Powtarzające się w kilku miejscach opóźnienia - tam gdzie powinien być już dźwięk dopiero jest brany oddech. Też mam z tym problem, więc zwracam na to uwagę.
Wysokie dźwięki do poprawy - jak u większości początkujących wokalistów - trzeba dużo ćwiczyć.
Długie dźwięki w moim odczuciu również do wypracowania, żeby były lepiej podparte.
Na mój gust nie ten repertuar do takiego sposobu śpiewania. Głos jest ciepły, spokojny, Twój sposób śpiewania zrównoważony a ta piosenka jest mocno naszpikowana emocjami i w taki sposób ich nie przekażesz. Jeśli taki jest Twój styl śpiewania i nie chcesz go zmieniać, najlepiej wybieraj piosenki spokojne. Jeśli chcesz śpiewać piosenki takie jak ta, warto żebyś się nauczył śpiewania w różnych trybach - zarówno w neutralu, jak i w pełnym głosie. Wtedy przechodząc między trybami łatwiej jest przekazać emocje.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 17 maja 2019, 22:44 

Online: 3h 24m 35s
Bardzo dziękuję za ocenę. :)
Nie bardzo tylko rozumiem co to znaczy tryb śpiewania "neutral"

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 22 maja 2019, 00:00 

Online: 1d 20h 2m 6s
Cześć,
jeśli chodzi o neutral:
swojego czasu na tym forum posługiwaliśmy się dużo nazewnictwem według nauki śpiewu Kompletna Technika Wokalna (CVT). Jeśli będziesz miał kiedyś okazję zapisz się na warsztaty weekendowe ze śpiewu tą techniką, koniecznie wersję rozszerzoną z indywidualną lekcją. Wiadomo, że na jednej lekcji nie da się wiele nauczyć, jednak takie warsztaty otworzyły mi oczy na to, że z głosem możesz zrobić to co sobie wymarzysz, jeśli tylko będziesz ćwiczyć.
Podaję Ci link, gdzie poczytasz o podstawach tej techniki, o trybach i różnicy między nimi oraz odsłuchasz próbki, jak to brzmi i czym się różni. Żeby zrozumieć, czym jest neutral musisz odsłuchać i porównać wszystkie cztery tryby, na pewno załapiesz. https://completevocal.institute/komplet ... a-wokalna/
Tłumacząc na język łatwo dostępny - neutral to sposób śpiewania bardzo delikatny, cichy, neutralny (ciężko w nim zawrzeć silne emocje).
Śpiew może zachwycać, poruszać albo po prostu sobie być. Żeby zachwycał lub poruszał, potrzebna jest technika. Zachwyca ten, kto ma bardzo dużo umiejętności. Porusza ten, kto przekazuje emocje. Do przekazywania emocji potrzebne jest zróżnicowanie stylu śpiewania - śpiewając tylko delikatnie nie przekażemy złości, niepokoju, lęku. Lubię Nieznajomego, bo Dawid przekazuje te emocje - wprowadza mnie w swój świat, przeżywam to razem z nim.
Jeśli chcesz, żeby Twój śpiew poruszał, warto żebyś nauczył się śpiewać w innych trybach niż neutralny, czyli prosto mówiąc trenuj zmianę sposobu śpiewania: delikatnie - później mocniej, później wybuch, później wyciszenie, itp. Ostrzegam tylko, że jeśli chcesz śpiewać mocniej musisz uczyć się prawidłowej techniki, żeby sobie nie zedrzeć strun głosowych. Jeśli w trakcie śpiewu lub po będzie Cię coś boleć - znaczy, że masz złą technikę.
To forum również jest skarbnicą wiedzy teoretycznej - masz różne działy opisujące technikę śpiewu, zachęcam do korzystania. Im więcej wiesz teoretycznie, tym bardziej jesteś świadomy co się dzieje z Twoim głosem w trakcie ćwiczeń i śpiewu.

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj