* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Autor Wiadomość

Tytuł: Kora
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 13 października 2014, 17:08 

Online: 4h 22m 29s
GG: 0
Ja trochę z innej beczki. Ostatnio oglądałem The Voice of Poland i usłyszałem opinie Edyty Górniak na temat Kory. Edyta powiedziała, że Kora jest legendą i ma dobre piosenki, ale nie jest dobrą wokalistką. Czy mógłby ktoś się odnieść do tej wypowiedzi? Co myślicie na ten temat?

Tytuł: Re: Kora
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 13 października 2014, 19:31 

Online: 47d 16h 56m 9s
GG: 0
Kora ma dobrą dykcję, ale fakt - nie jest wybitną wokalistką. To samo w przypadku Osborune'a, Hetfielda, Cobaina i wielu innych, którzy udowadniają, że nie warsztat i umiejętności wokalne tworzą artystę. Nie trzeba mieć pięciooktawowej skali, żeby robić dobrą muzykę. To pomaga, ale nie jest niezbędne.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 14 października 2014, 14:55 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Nie powiedziala nic ponad to co kazdy, kto minimalnie sie muzyka interesuje wie. Kora to swietna artystka, swietna osobowość ale jej warsztat wokalny nie powala. To typ artystki, którą spiewa swoje piosenki, spiewa podobne do swoich ale przy czymś trudniejszym juz będzie miala problem. Porównaj sobie Górniak i Kore. Edycie dasz najtrudniejszy w świecie numer i go uniesie. Teraz troszke wyobrazni i daj Korze cos pokroju I will always love you. Nie kazda artystka jest dobra wokalistka i na odwrót.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 14 października 2014, 16:12 

Online: 29d 16h 15m 1s
Jak powiedział Wojciech Mann - Kora to artystka, która wie o czym śpiewa, w przeciwieństwie do Edyty... Porównywanie Kory z Edytą, to porównywanie jabłek i pomarańczy. Różni je wiek, stylistyka i generalnie wszystko od góry do dołu. Przy tym Kora jest raczej artystką-muzykiem, a Edyta wokalistką. To też inne profesje. Edyta mimo ogromnych możliwości, też nie unosi wszystkiego. Wpadki jej się zdarzają, bo jest człowiekiem. Przy tym trzeba pamiętać, że wielkość wokalisty polega przede wszystkim na tym jak dobiera repertuar.

Nie wiem jaki cel miała Edyta wypowiadając się tak a nie inaczej, publicznie, na temat Kory, ale to kolejny dowód na to, że znaczenie lepiej śpiewa niż mówi...

Piosenki Kory i Maanamu zaistniały i będą istniały w kulturze naszego kraju bardzo długo. Edyta, prócz "To nie ja byłam Ewą" to de facto nie ma nic rzucającego na kolana w repertuarze. Świetnie śpiewa. Bardzo ją lubię od czasów, gdy ponad 20 lat temu usłyszałem ją jeszcze jako bardzo młodą dziewczynę.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 14 października 2014, 16:54 

Online: 29d 10h 3m 55s
GG: 10793951
Edyta powiedziała prawdę, pytanie czy miała prawo w ten sposób deprecjonować krytykę Kory wobec zawodniczki. Jej wypowiedź nie miała obrazić Kory, bo chodził o stwierdzenie faktu, który pewnie Kory nie zabolał, ale jednak sprawa rozgrywa się o to, że Edzia po prostu umniejszyła roli zdania Kory, jakby uważała się nie tylko za wokalnie lepszą, ale też za mądrzejszą. Chociaż nie lubię charakteru i poglądów Kory (przez pryzmat MBTM) ani twórczości Maanam, zawsze bardziej uszanuję osobę, która zrobiła karierę wykonując swoje własne utwory w swoim zgranym bandzie, niż tę, która wypromowała się coverami w telewizyjnych imprezach i od piętnastu lat mnóstwem coverów się nadal winduje, a jej największe (a może i wszystkie) hity zostały stworzone przez siedzących w cieniu artystów.

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj