* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 22 czerwca 2014, 19:30 

Online: 73d 2h 18m 50s
GG: 0
Cytuj:
Plus wiesz, że na tej uczelni dobrze uczą :)

Dokładnie. ;)

Cytuj:
Nawet nie wiedziałam, że na castingach też wymagają dyplomu. No ale ma to jakieś uzasadnienie, jednak nauka na AM to nie tylko śpiew, ale też aktorstwo, historia i tak dalej. Wydawałoby się, że nie aż takie znaczące, ale jednak są bardzo potrzebne w przyszłej pracy.

Dyplomu nie wymagają chyba tylko na przesłuchaniach do chóru. Tylko tam z kolei trzeba mieć świetnie opanowany solfeż.
Moim zdaniem o zaproszeniu na egzamin powinno decydować CV, które i tak trzeba wcześniej wysłać. A te wszystkie przedmioty, które są na AM można nadrobić prywatnie, to po prostu kwestia samozaparcia i pieniędzy, bo wszelkiego rodzaju prywatne kursy i lekcje kosztują. Poza tym z tego, co wiem, to jeśli chodzi o sceny zagraniczne, to tam nie trzeba mieć dyplomu żadnej uczelni muzycznej, bo patrzą na umiejętności. Nie śledziłam dokładnie życiorysów śpiewaków operowych, ale w przypadku musicali często kariery robią osoby, które się kształciły prywatnie.

Cytuj:
No tak, ten nieszczęsny klucz :D
Jak masz 100%, to super, 10 punktów na 100 możliwych to naprawdę sporo :)

Jestem przykładem na to, że prezentacją z polskiego nie trzeba się przejmować ani nawet jej pisać, tylko po prostu należy wybrać odpowiedni temat, do którego pasują książki, które się dobrze zna.. :D

Cytuj:
Ale trzymam kciuki, żebyś dostała się na dzienne od razy^^

Nie dziękuję. :D

Cytuj:
To chyba tylko po to, żeby te nuty fizycznie były, bo pewnie kandydaci by czasem zapominali :D

Też mi się wydaje, że to kwestia tego, żeby każdy te nuty miał. Poza tym myślę, że oni tych akompaniatorów raczej nie dobierają losowo, tylko jednak patrzą na repertuar, a czasami się zdarza, że jeden akompaniator zna jakiś utwór tak, że jest go w stanie zagrać o trzeciej w nocy, a inny go nie zna. Kandydaci zwykle śpiewają podobny repertuar, ale na pewno raz na jakiś czas ktoś wyjedzie z czymś oryginalnym. :D

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 22 czerwca 2014, 20:16 

Online: 1d 19h 54m 46s
Cytuj:
Dokładnie. ;)

Też myślałam nad uczelnią mojej nauczycielki, bo śpiewa fenomenalnie, ale zostawiłam ją sobie jako koło ratunkowe :P Mimo, że wydaje dobrych śpiewaków, ma niezbyt duży prestiż.
Co mnie trochę dziwi, ale z drugiej strony to rozumiem. Dziwi mnie, bo przecież w studiowaniu śpiewu chodzi o to, żeby trafić do dobrego pedagoga i jak najlepiej się wykształcić. Ale z drugiej strony fajnie też studiować w dużym, rozwijającym się mieście z perspektywami pracy bez konieczności przeprowadzki.

Cytuj:
Dyplomu nie wymagają chyba tylko na przesłuchaniach do chóru. Tylko tam z kolei trzeba mieć świetnie opanowany solfeż.
Moim zdaniem o zaproszeniu na egzamin powinno decydować CV, które i tak trzeba wcześniej wysłać. A te wszystkie przedmioty, które są na AM można nadrobić prywatnie, to po prostu kwestia samozaparcia i pieniędzy, bo wszelkiego rodzaju prywatne kursy i lekcje kosztują. Poza tym z tego, co wiem, to jeśli chodzi o sceny zagraniczne, to tam nie trzeba mieć dyplomu żadnej uczelni muzycznej, bo patrzą na umiejętności. Nie śledziłam dokładnie życiorysów śpiewaków operowych, ale w przypadku musicali często kariery robią osoby, które się kształciły prywatnie.

A i tak o wszystkim powinny decydować umiejętności, w końcu to one są najważniejsze.
No ale dyplom warto mieć tak czy siak, daje dużo więcej możliwości, można w razie czego pracować w szkole, na uczelni i tak dalej.

Cytuj:
Jestem przykładem na to, że prezentacją z polskiego nie trzeba się przejmować ani nawet jej pisać, tylko po prostu należy wybrać odpowiedni temat, do którego pasują książki, które się dobrze zna.. :D

Oj, odpowiedni temat trzeba wybrać zdecydowanie :D Nie rozumiem ludzi, którzy porywają się na tematy, o których nie mają pojęcia. Ja wybrałam z myślą "dobra, wezmę ten, o którym już teraz mogę coś powiedzieć". Przygotowywanie prezentacji było łatwe, krótkie i przyjemne, tak samo zresztą matura :D

Cytuj:
Nie dziękuję. :D

Koniecznie daj znać, jak Ci poszło, ile było kandydatów, co dostałaś na aktorskim i tak dalej :D

Cytuj:
Też mi się wydaje, że to kwestia tego, żeby każdy te nuty miał. Poza tym myślę, że oni tych akompaniatorów raczej nie dobierają losowo, tylko jednak patrzą na repertuar, a czasami się zdarza, że jeden akompaniator zna jakiś utwór tak, że jest go w stanie zagrać o trzeciej w nocy, a inny go nie zna. Kandydaci zwykle śpiewają podobny repertuar, ale na pewno raz na jakiś czas ktoś wyjedzie z czymś oryginalnym. :D

A i tak naprawdę niewiele jest utworów, z którymi taki pianista będzie mieć problemy. Najważniejsze, żeby grał w tempie, także koniecznie powiedz akompaniatorowi, jak chcesz wykonywać utwór.

EDIT:
I jak i jak i jak? :D Kiedy wyniki?^^

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 24 czerwca 2014, 12:15 

Online: 2d 3h 34m 30s
Jyyli gratuluję! Sorki, że tak późno piszę, ale u mnie sesja i troszkę jestem poza światem realnym :P

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 25 czerwca 2014, 19:57 

Bardzo dziękuję! :)

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 27 czerwca 2014, 13:24 

Wybaczcie, że dopiero teraz piszę, ale po prostu nie było mnie w domu. ;)

Krótko mówiąc, egzaminy poszły mi średnio (zmęczenie, stres i dużo innych rzeczy się nałożyło). Wyniki są jakoś w połowie lipca, ale nawet nie sprawdzałam dokładnie kiedy, bo wiem, ze raczej nie mam się co pozytywnie nastawiać. Jedyne nad czym się teraz zastanawiam to to, co mam robić dalej, bo jeśli nie byłam teraz w stanie zdać egzaminu, to na zaoczne we wrześniu też raczej szans nie mam.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 27 czerwca 2014, 16:03 

Online: 2d 3h 34m 30s
30 nagrywam i jestem trochę tym przerażona... Z drugiej strony to studio i można poprawić, ale... :O

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 27 czerwca 2014, 23:33 

Mlle_Em napisał(a):
Wybaczcie, że dopiero teraz piszę, ale po prostu nie było mnie w domu. ;)

Krótko mówiąc, egzaminy poszły mi średnio (zmęczenie, stres i dużo innych rzeczy się nałożyło). Wyniki są jakoś w połowie lipca, ale nawet nie sprawdzałam dokładnie kiedy, bo wiem, ze raczej nie mam się co pozytywnie nastawiać. Jedyne nad czym się teraz zastanawiam to to, co mam robić dalej, bo jeśli nie byłam teraz w stanie zdać egzaminu, to na zaoczne we wrześniu też raczej szans nie mam.

Tak naprawdę mnóstwo rzeczy składa się na formę w dniu egzaminu, a wyniki to czasem loteria, więc nie ma co się negatywnie nastawiać.

Ale parę uczelni ma robić dodatkowy nabór we wrześniu, także zawsze możesz spróbować z tej strony :) Albo właśnie na zaoczne i wtedy ewentualnie za rok znowu na wstępne na dzienne.
Nie ma się co zniechęcać, bo czasem kryteria mają dziwne, np. w danym roku chcą wziąć jak najwięcej blondynek ;) Więc różnie z tym bywa.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 27 czerwca 2014, 23:50 

Ale żeby się dostać na zaoczne trzeba też zdać egzamin wstępny, więc jest to dobra opcja dla kogoś, kto go zdał, ale nie został przyjęty, bo brakło miejsc. Szczerze mówiąc, wątpię, żebym była w stanie zdać ten egzamin we wrześniu, skoro nie dałam rady teraz (wiem, że go nie zdałam).

Gdybym miała pewność, że za rok się dostanę, to bym to teraz olała, ale takiej pewności nie mam. Dlatego zastanawiam się nad jakąś alternatywą, bo myślę, że nie mogę non stop polegać na tym, że za rok się dostanę, bo to się może skończyć źle. Problem w tym, że nic mi do głowy nie przychodzi, a studiowanie czegoś innego odpada.
Krótko mówiąc, jestem w kropce.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 28 czerwca 2014, 14:07 

Tzn. we wrześniu jest oddzielny egzamin wstępny na zaoczne czy przyjmują chętnych na podstawie tego egzaminu na dziennie, który się już odbył?
Bo wiesz, moim zdaniem przez te dwa miesiące dużo może się zmienić. Możesz zmienić repertuar, popracować nad panowaniem nad stresem i już zupełnie odwrócić sytuację. Tak samo z dodatkowym naborem.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 28 czerwca 2014, 15:24 

To wygląda tak, że jak ktoś zdał teraz egzamin na dzienne i się nie dostał, bo zabrakło miejsc, to na zaocznych jest przyjęty od razu bez dodatkowego egzaminu. Tylko muszą chyba dać znać do końca lipca, że chcą się uczyć zaocznie. Jak zostaną wolne miejsca na zaocznych (a czasami i na dziennych, ale na wokalu to raczej niemożliwe), to jest dodatkowy nabór we wrześniu. Jednak to nie jest tak, że przyjmują tyle osób, ile jest miejsc - jak miejsc jest np. pięć, a tylko jedna osoba zda egzamin wstępny, to tylko ona jest przyjęta.

W moim wypadku miałabym niestety tylko miesiąc na przygotowanie, bo moja nauczycielka wyjeżdża i jej nie będzie, a sama wolę się nie brać za przygotowania. Moim zdaniem to jest za mało, bo ja na te lekcje dojeżdżam, więc częściej niż dwa razy w tygodniu odpada.

Jak się nie uda, to chyba znowu zacznę kombinować coś ze studiami w UK. Rok temu dostałam poważne oferty od dwóch uczelni stamtąd, wystarczyło tylko jechać tam na egzaminy i rozmowę kwalifikacyjną, ale niestety studia zagranicą kosztują o wiele więcej niż tutaj, a praca na kierunkach artystycznych odpada, bo po prostu nie ma na to czasu, więc odpuściłam.

Sowa Opery

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj