* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2014, 19:52 

Online: 73d 2h 18m 50s
GG: 0
Czyli miałaś kształcenie takie po prostu na słuch? Bez nazywania interwałów, akordów, etc? Uff. :D Ja się boję, że mi na egzaminie z kształcenia wyjadą z jakąś teorią muzyki, żeby sprawdzić moją wiedzę. Teoretycznie wiem, że nie powinno tak być, ale nerwy są i tak. :D

Sowa Opery

PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2014, 19:55 

Online: 1d 19h 54m 46s
Tak, same słuchowe, z czego bardzo się cieszę, bo niektóre rzeczy słyszę, ale i tak nie potrafię ich nazwać :D

PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2014, 22:26 

To tak jak ja. :D Powodzenia jutro w takim razie! Trzymam kciuki! :D

EDIT:
Ile czasu Ci zajęła próba z akompaniatorem? I czy miałaś okazję się tam rozśpiewać? Pytam, bo mam niewielki problem, tzn. akompaniatorzy mają dyżur od 13 (poza jednym profesorem, który jest od 8, ale niekoniecznie mnie do niego przydzielili), a ja mam egzamin o 13:30 i boję się, że nie zdążę, bo przecież może być np. kolejka na próbę.

Sowa Opery

PostNapisane: czwartek, 19 czerwca 2014, 18:48 

Nie dziękuję! Egzaminy zdałam, jestem bardzo szczęśliwa, bo mieszczę się w pierwszej piętnastce (chyba, że miejsc jest 12, ale i tak się mieszczę :D )^^ (a odzywam się dopiero teraz, bo najpierw stres i maksymalne skupienie, potem egzamin, podróż i odsypianie ;) )

Ja na próbie z akompaniatorem mogłam na spokojnie prześpiewać oba utwory, powtarzając parę fragmentów. Ale nie wszyscy mieli tyle szczęścia, niektórym akompaniator zagrał tylko początek, a na egzaminie zrypał tempo :/ Mój za to był świetny, grał mi tak idealnie, że aż myślę, żeby pójść do klasy profesora, u którego akompaniuje <lol2> Naprawdę pianista-ideał.
A rozśpiewywałam się sama, na pierwszym etapie wyżebrałam od profesora salę na chwilę, a na drugim już wypożyczali kandydatom, więc bez problemu mogłam się rozgrzać i przebrać.

PostNapisane: czwartek, 19 czerwca 2014, 19:01 

Gratulacje! :D W ogóle to wow, nie wiedziałam, że można się dostać na AM za pierwszym podejściem. o.O

12-15 osób przyjmują? To dość sporo, w Katowicach zwykle tylko 8-10, a chętnych jest więcej, przynajmniej trzy lata temu było 80 osób, a miejsc tylko 8. Mam nadzieję, że w tym roku będzie mniej kandydatów.

Skoro mówisz, że niektórzy akompaniatorzy zrypali tempo, to słyszałaś innych kandydatów? I jak z poziomem? Co śpiewali tak w ogóle? :D

A ja mam jeszcze jeden powód do stresu. xD Dzisiaj dokładnie zmierzyłam, ile czasu zajmuje mi zaśpiewanie "Glitter and be gay" (już po skróceniu) i to jest za długo jak na egzamin (dokładnie 4:20). Zastanawiam się, czy akompaniator nie będzie miał nic przeciwko, jeśli jeszcze coś z tego utworu wytnę, bo wtedy wyjdzie nieco ponad 3 minuty.

Sowa Opery

PostNapisane: sobota, 21 czerwca 2014, 18:26 

Cytuj:
Gratulacje! :D W ogóle to wow, nie wiedziałam, że można się dostać na AM za pierwszym podejściem. o.O

Dziękuję!^^ Też jestem w szoku, bo już myślałam, że nawet nie zdam tych egzaminów, skoro są osoby, które po kilka razy zdawały i są po dyplomach ;) Ale często odrzucają osoby, które umieją więcej, ale są już w jakiś sposób "popsute". W mojej szkole na szczęście dość ostrożnie uczą, więc u mnie nie ma tego problemu :P

Cytuj:
12-15 osób przyjmują? To dość sporo, w Katowicach zwykle tylko 8-10, a chętnych jest więcej, przynajmniej trzy lata temu było 80 osób, a miejsc tylko 8. Mam nadzieję, że w tym roku będzie mniej kandydatów.

W Warszawie też przyjmują 8 osób, a chętnych było 100 O.o Ale w sumie Poznań ma bardzo dużo pedagogów.
To jest rzeczywiście sporo, chociaż też trudno powiedzieć, jak będzie wyglądać ostateczna lista. Było kilkoro tegorocznych maturzystów (niewielu, tak, jak się spodziewałam, większość ludzi miała po 22-23 lata), sporo osób zdawało też do innych miast. Niektórzy teraz załapują się na limit, ale mogli kiepsko zdać maturę - niby to bodajże 6,8 punktów, ale jednak każdy punkt się liczy.
A mówili, że polski ustny niepotrzebny, nie ma się co przykładać :D

Do Katowic liczy się w ogóle jakaś matura?

Zobacz, czy są już listy. W Gdańsku tylko 40 kandydatów. Miałam nie jechać już na te egzaminy, skoro mogę liczyć na Poznań, ale jak jest tak mało osób, a na dodatek ja będę śpiewać koło 14-15, to może pojadę :P
Opłaty rekrutacyjnej i tak już nie odzyskam, a w najgorszym przypadku się nie dostanę i po prostu nie będę mieć dylematu :D

Cytuj:
Skoro mówisz, że niektórzy akompaniatorzy zrypali tempo, to słyszałaś innych kandydatów? I jak z poziomem? Co śpiewali tak w ogóle? :D

Nie, nie słyszałam, tylko gadaliśmy po ich wyjściu. Słyszałam przez drzwi, ale uznaliśmy, że są magiczne :D Każdy przez nie brzmiał niesamowicie, więc trudno powiedzieć, jak to naprawdę było z poziomem.
A śpiewali różne rzeczy, poziom trudności też różny. Powtarzały się takie szlagiery jak "Polna różyczka", ale niektórzy walili z grubej rury i śpiewali arie z oper Mozarta :D

Cytuj:
A ja mam jeszcze jeden powód do stresu. xD Dzisiaj dokładnie zmierzyłam, ile czasu zajmuje mi zaśpiewanie "Glitter and be gay" (już po skróceniu) i to jest za długo jak na egzamin (dokładnie 4:20). Zastanawiam się, czy akompaniator nie będzie miał nic przeciwko, jeśli jeszcze coś z tego utworu wytnę, bo wtedy wyjdzie nieco ponad 3 minuty.

Myślę, że nie powinien mieć nic przeciwko, bo w końcu jest tam dla Ciebie, a nie Ty dla niego ;) Pogadaj z nim, mam nadzieję, że będziesz mieć czas na spokojną próbę.
I nie stresuj się w razie czego, komisja na pewno nie będzie mieć stopera, więc nawet nie zauważą dłuższej wersji :D Wydaje mi się, że to ma być orientacyjny czas, określony po to, żeby nikt im nie wyskoczył z półgodzinnym programem ;)

PostNapisane: sobota, 21 czerwca 2014, 19:44 

Cytuj:
Ale często odrzucają osoby, które umieją więcej, ale są już w jakiś sposób "popsute". W mojej szkole na szczęście dość ostrożnie uczą, więc u mnie nie ma tego problemu :P

Czyli widzę, że jest podobnie jak na ASP. Ja gdzieś słyszałam, że nie przyjmują też osób, które umieją bardzo dużo, bo wychodzą z założenia, że takim osobom nie jest już potrzebna szkoła.

Cytuj:
Do Katowic liczy się w ogóle jakaś matura?

Tak. Liczy się albo historia muzyki, a jak ktoś jej nie zdawał, to liczy się język polski, ale jeśli kandydat zdawał egzamin maturalny na poziomie podstawowym i rozszerzonym, brana jest pod uwagę ocena wyższa ? zasada ta dotyczy zarówno egzaminów pisemnych jak i ustnych. W moim wypadku przeliczą więc ustny polski, bo z niego mam najlepszy wynik. Ogólnie na egzaminach można zebrać 100pkt - 50 za śpiew, 25 za kształcenie słuchu, 15 za dykcję i recytację i 10 za maturę.

Cytuj:
Zobacz, czy są już listy. W Gdańsku tylko 40 kandydatów.

W Katowicach niestety nie ma listy w internecie, dowiem się dopiero na miejscu, ile jest osób (jeśli będzie lista na drzwiach, jak nie będzie, to się nie dowiem). Tak samo jak nie wiem, jaki akompaniator mi został przydzielony, więc będzie bieganie po salach i szukanie. Jak na razie martwi mnie to, że - jak już pisałam wcześniej - akompaniatorzy zaczynają dyżur o 13, a ja śpiewam o 13:30. Liczę więc na to, że przydzielono mnie do tego jednego akompaniatora, który dyżuruje już od 8 rano.
40 kandydatów?! Wow. Mogłam tam spróbować. :D

Cytuj:
Miałam nie jechać już na te egzaminy, skoro mogę liczyć na Poznań, ale jak jest tak mało osób, a na dodatek ja będę śpiewać koło 14-15, to może pojadę :P
Opłaty rekrutacyjnej i tak już nie odzyskam, a w najgorszym przypadku się nie dostanę i po prostu nie będę mieć dylematu :D

Ja bym na Twoim miejscu pojechała z czystej ciekawości. A jak się okaże, że nie przeszłaś do kolejnego etapu, to będzie to nieco dziwne. xD

Cytuj:
Myślę, że nie powinien mieć nic przeciwko, bo w końcu jest tam dla Ciebie, a nie Ty dla niego ;) Pogadaj z nim, mam nadzieję, że będziesz mieć czas na spokojną próbę.
I nie stresuj się w razie czego, komisja na pewno nie będzie mieć stopera, więc nawet nie zauważą dłuższej wersji :D Wydaje mi się, że to ma być orientacyjny czas, określony po to, żeby nikt im nie wyskoczył z półgodzinnym programem ;)

Szczerze mówiąc, to tu nie chodzi tylko o czas, bo ja chcę wyciąć fragment, którego się najbardziej boję, bo zdarza mi się, że po prostu mi on nie wychodzi (zdarza się to co prawda co jakieś 10 wykonań, ale się zdarza). A jak go wytnę, to będę spokojniejsze o jakieś 75% nerwów. :D Wezmę na egzaminy nuty bez tego fragmentu i spróbuję się jakoś dogadać. Moja nauczycielka twierdzi, że nie powinno być problemu nawet ze zmianą utworu, a co dopiero z wycięciem czegoś. ;)

Sowa Opery

PostNapisane: sobota, 21 czerwca 2014, 22:48 

Cytuj:
Czyli widzę, że jest podobnie jak na ASP. Ja gdzieś słyszałam, że nie przyjmują też osób, które umieją bardzo dużo, bo wychodzą z założenia, że takim osobom nie jest już potrzebna szkoła.

Tak, najłatwiej jest im przyjąć dobry materiał, z którego mogą coś ulepić na swój sposób :D
Też słyszałam, że nawet na poznańskiej uczelni zdarzyły się pojedyncze przypadki, którym studia by tylko przeszkadzały w karierze.

Cytuj:
Tak. Liczy się albo historia muzyki, a jak ktoś jej nie zdawał, to liczy się język polski, ale jeśli kandydat zdawał egzamin maturalny na poziomie podstawowym i rozszerzonym, brana jest pod uwagę ocena wyższa ? zasada ta dotyczy zarówno egzaminów pisemnych jak i ustnych. W moim wypadku przeliczą więc ustny polski, bo z niego mam najlepszy wynik. Ogólnie na egzaminach można zebrać 100pkt - 50 za śpiew, 25 za kształcenie słuchu, 15 za dykcję i recytację i 10 za maturę.

O, to całkiem sporo punktów można zebrać za maturę, procentowo dwa razy więcej niż w Poznaniu.
Ale to dobrze, a przynajmniej dla tych, którzy dobrze zdali polski :D

Cytuj:
W Katowicach niestety nie ma listy w internecie, dowiem się dopiero na miejscu, ile jest osób (jeśli będzie lista na drzwiach, jak nie będzie, to się nie dowiem). Tak samo jak nie wiem, jaki akompaniator mi został przydzielony, więc będzie bieganie po salach i szukanie. Jak na razie martwi mnie to, że - jak już pisałam wcześniej - akompaniatorzy zaczynają dyżur o 13, a ja śpiewam o 13:30. Liczę więc na to, że przydzielono mnie do tego jednego akompaniatora, który dyżuruje już od 8 rano.

Podejrzewam, że skoro śpiewasz o 13.30, to akompaniator po prostu musi dyżurować wcześniej, inaczej byłoby za mało czasu na próbę i w razie czego miałabyś podstawę, żeby pisać oficjalną skargę.

Cytuj:
40 kandydatów?! Wow. Mogłam tam spróbować. :D

Może zrobią dodatkowy nabór :D
I tak pewnie część kandydatów nie dojedzie, jeśli ja nie dotrę, to już będzie 39 ;)

Cytuj:
Ja bym na Twoim miejscu pojechała z czystej ciekawości. A jak się okaże, że nie przeszłaś do kolejnego etapu, to będzie to nieco dziwne. xD

W sumie jestem ciekawa... zobaczę jutro :D Prawdę mówiąc strasznie mi się nie chce, jeszcze jestem zmęczona po poprzednich egzaminach i już trochę sobie odpuściłam :P Chociaż może to i dobrze, nie jestem już tak spięta, jak tydzień temu.

Cytuj:
Szczerze mówiąc, to tu nie chodzi tylko o czas, bo ja chcę wyciąć fragment, którego się najbardziej boję, bo zdarza mi się, że po prostu mi on nie wychodzi (zdarza się to co prawda co jakieś 10 wykonań, ale się zdarza). A jak go wytnę, to będę spokojniejsze o jakieś 75% nerwów. :D Wezmę na egzaminy nuty bez tego fragmentu i spróbuję się jakoś dogadać. Moja nauczycielka twierdzi, że nie powinno być problemu nawet ze zmianą utworu, a co dopiero z wycięciem czegoś. ;)

Też mi się wydaje, że nie powinno być problemu z wycięciem fragmentu, akompaniatorzy i tak praktycznie grają a vista na egzaminie :P
A jeśli miałoby Ci nie wyjść, to tylko ze strachu, że nie wyjdzie :D Jak będziesz spokojniejsza, to na pewno wszystko pójdzie pięknie, więc wywalenie fragmentu, którego się trochę boisz, to dobra decyzja.

PostNapisane: niedziela, 22 czerwca 2014, 02:37 

Cytuj:
Tak, najłatwiej jest im przyjąć dobry materiał, z którego mogą coś ulepić na swój sposób :D

Dlatego ja się cieszę, że próbuję na tę samą uczelnię, którą skończyła moja nauczycielka, bo to w sumie ten sam styl nauki ;)

Cytuj:
Też słyszałam, że nawet na poznańskiej uczelni zdarzyły się pojedyncze przypadki, którym studia by tylko przeszkadzały w karierze.

O ile rozumiem, że komuś studia są niepotrzebne, bo np. uczył się długo prywatnie i to mu wystarcza, to nie rozumiem tego od strony formalnej. Z tego, co wiem to na wszelkiego rodzaju castingi dla solistów nie mają wstępu osoby bez dyplomu AM, choćby nawet się uczyły prywatnie i 50 lat. I to samo dotyczy konkursów. Tak więc taka osoba raczej kariery w zawodzie nie zrobi.

Cytuj:
O, to całkiem sporo punktów można zebrać za maturę, procentowo dwa razy więcej niż w Poznaniu.
Ale to dobrze, a przynajmniej dla tych, którzy dobrze zdali polski :D

Ja się cieszę ogromnie, że polski ustny zdałam na 100%, bo na pisemnych po prostu nie trafiłam w klucz, więc wynik jest średni, a 10pkt w rekrutacji to dużo. :D

Cytuj:
Podejrzewam, że skoro śpiewasz o 13.30, to akompaniator po prostu musi dyżurować wcześniej, inaczej byłoby za mało czasu na próbę i w razie czego miałabyś podstawę, żeby pisać oficjalną skargę.

Teraz spojrzałam jeszcze raz i zobaczyłam, że akompaniatorzy mają dyżur od 12:30. Tak, brawo ja. <lol2> Godzina czasu w takim razie to całkiem sporo. :D

Cytuj:
Może zrobią dodatkowy nabór :D
I tak pewnie część kandydatów nie dojedzie, jeśli ja nie dotrę, to już będzie 39 ;)

Na zaoczne jest zwykle prawie na wszystkich uczelniach dodatkowy nabór. Ale czy warto studiować tego typu kierunek zaocznie? Bo zastanawiam się, czy próbować we wrześniu przy dodatkowym naborze, gdyby mi się nie udało dostać na dzienne teraz.

Cytuj:
Też mi się wydaje, że nie powinno być problemu z wycięciem fragmentu, akompaniatorzy i tak praktycznie grają a vista na egzaminie :P

Dokładnie. ;) Dlatego trochę mnie dziwi ten nakaz przysyłania nut razem z papierami.

Sowa Opery

PostNapisane: niedziela, 22 czerwca 2014, 15:50 

Cytuj:
Dlatego ja się cieszę, że próbuję na tę samą uczelnię, którą skończyła moja nauczycielka, bo to w sumie ten sam styl nauki ;)

Plus wiesz, że na tej uczelni dobrze uczą :)

Cytuj:
O ile rozumiem, że komuś studia są niepotrzebne, bo np. uczył się długo prywatnie i to mu wystarcza, to nie rozumiem tego od strony formalnej. Z tego, co wiem to na wszelkiego rodzaju castingi dla solistów nie mają wstępu osoby bez dyplomu AM, choćby nawet się uczyły prywatnie i 50 lat. I to samo dotyczy konkursów. Tak więc taka osoba raczej kariery w zawodzie nie zrobi.

Nawet nie wiedziałam, że na castingach też wymagają dyplomu. No ale ma to jakieś uzasadnienie, jednak nauka na AM to nie tylko śpiew, ale też aktorstwo, historia i tak dalej. Wydawałoby się, że nie aż takie znaczące, ale jednak są bardzo potrzebne w przyszłej pracy.

Cytuj:
Ja się cieszę ogromnie, że polski ustny zdałam na 100%, bo na pisemnych po prostu nie trafiłam w klucz, więc wynik jest średni, a 10pkt w rekrutacji to dużo. :D

No tak, ten nieszczęsny klucz :D
Jak masz 100%, to super, 10 punktów na 100 możliwych to naprawdę sporo :)

Cytuj:
Teraz spojrzałam jeszcze raz i zobaczyłam, że akompaniatorzy mają dyżur od 12:30. Tak, brawo ja. <lol2> Godzina czasu w takim razie to całkiem sporo. :D

To spokojnie zdążysz, nie ma się o co martwić^^

Cytuj:
Na zaoczne jest zwykle prawie na wszystkich uczelniach dodatkowy nabór. Ale czy warto studiować tego typu kierunek zaocznie? Bo zastanawiam się, czy próbować we wrześniu przy dodatkowym naborze, gdyby mi się nie udało dostać na dzienne teraz.

Jeśli będzie dodatkowy nabór na dzienne, to idź bez zastanowienia. A zaoczne, cóż, można robić przez rok, a potem znowu spróbować na dzienne. A zawsze to dodatkowe doświadczenie.
Ale trzymam kciuki, żebyś dostała się na dzienne od razy^^

Cytuj:
Dokładnie. ;) Dlatego trochę mnie dziwi ten nakaz przysyłania nut razem z papierami.

To chyba tylko po to, żeby te nuty fizycznie były, bo pewnie kandydaci by czasem zapominali :D
Do Gdańska trzeba było wysyłać z dwutygodniowym wyprzedzeniem, ja się zagapiłam i wysłałam tydzień przed egzaminami, a i tak przydzielili mi akompaniatora :P

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj