* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: piątek, 9 maja 2014, 22:06 

Online: 1d 19h 54m 46s
GG: 0
Metalove, a myślałaś o tym, żeby pójść w tym roku na egzaminy, żeby zobaczyć, co i jak?
Namawiam Cię, bo sama żałuję, że nie poszłam rok temu - wtedy czułam się nieprzygotowana, ale byłoby mi łatwiej w tym roku, a za to będę mieć mnóstwo stresu ;)

Nie mówiąc o tym, że naprawdę warto wybrać się na dni otwarte. W tym roku pewnie już nie będzie (ale sprawdź, może akurat), ale w przyszłym roku idź koniecznie. Jest możliwość zaśpiewania przed różnymi profesorami z danej uczelni, nie dość, że dadzą techniczne rady, to jeszcze powiedzą, co warto poprawić, żeby się dostać.

PostNapisane: piątek, 9 maja 2014, 22:10 

Online: 73d 2h 18m 50s
Jyyli napisał(a):
Metalove, a myślałaś o tym, żeby pójść w tym roku na egzaminy, żeby zobaczyć, co i jak?
Namawiam Cię, bo sama żałuję, że nie poszłam rok temu - wtedy czułam się nieprzygotowana, ale byłoby mi łatwiej w tym roku, a za to będę mieć mnóstwo stresu ;)

Ja przystąpiłam do egzaminów, gdy nie umiałam NIC. Zupełnie nic. <lol2> Ale nie żałuję, bo przynajmniej teraz wiem, jak to wszystko wygląda, na czym warto się skupić, etc.

Tak na marginesie, Jyyli, wybrałaś już uczelnie? ;)

Sowa Opery

PostNapisane: sobota, 10 maja 2014, 01:37 

Online: 2d 3h 34m 30s
O wiecie co może to niegłupia opcja? Pogadam z ojcem i spróbuję :)
Mój ojciec cały czas czuje się winny, że mnie nie zapisał do szkoły muzycznej, więc jeśli chodzi o kasę to raczej nie będzie specjalnego problemu :)

PostNapisane: sobota, 10 maja 2014, 17:14 

Mlle_Em napisał(a):
Tak na marginesie, Jyyli, wybrałaś już uczelnie? ;)

Nie :D Wiem tyle, że na pewno pójdzie Poznań, waham się między Gdańskiem a Bydgoszczą i dalej nie wiem nic :D
A wybrałabym jeszcze jedną uczelnię, tak na wszelki wypadek.

A Ty już jesteś zdecydowana? :D

PostNapisane: sobota, 10 maja 2014, 18:13 

Ja jestem zdecydowana na Katowice i jak na razie na nic więcej. Mam wrażenie, że zostanie tak, że będę jednak próbować tylko tam. Wiem, że to będzie pewnie głupie, bo powinno się próbować gdzie się tylko da, ale mi najbardziej na Katowicach zależy. :D Chciałabym jeszcze spróbować bardzo do Warszawy i Wrocławia, ale wiem, że tam nie mam najmniejszych szans, więc szkoda mi po prostu marnować czas i pieniądze. Myślę jeszcze nad Łodzią, ale nie nad musicalem, a nad klasyką, ale nie wiem, czy coś z tego wyjdzie. :D

Ale tak szczerze mówiąc, to ja się teraz bardziej martwię tym, co zaśpiewam niż tym, gdzie to zaśpiewam. :D A jeszcze dzisiaj sobie przypomniałam, że trzeba też przygotować fragment prozy albo wiersza i mam jeszcze większy problem. <lol2>

Sowa Opery

PostNapisane: wtorek, 20 maja 2014, 14:15 

Mlle_Em napisał(a):
Ale tak szczerze mówiąc, to ja się teraz bardziej martwię tym, co zaśpiewam niż tym, gdzie to zaśpiewam. :D A jeszcze dzisiaj sobie przypomniałam, że trzeba też przygotować fragment prozy albo wiersza i mam jeszcze większy problem. <lol2>

Jak tam, wiersz czy proza wybrane? :D

Ostatnio nad tym myślałam i trochę dziwi mnie, że w Poznaniu chcą dwóch wierszy i fragmentu prozy, a w Katowicach tylko jednego tekstu. Przecież w zasadzie wystarczy powiedzieć dwa zdania, żeby było widać, czy ma się predyspozycje i odpowiednią dykcję.
Chociaż z drugiej strony na trzech różnych fragmentach łatwiej jest zabłysnąć ;)

PostNapisane: wtorek, 20 maja 2014, 15:21 

A może w Poznaniu jest tak, że komisja wybiera, który tekst albo teksty masz powiedzieć?
Mnie bardziej od ilości tekstów zastanawia etap ruchowo-taneczny, a mianowicie to, że na niektórych uczelniach jest, a na niektórych nie.

Ja jeszcze nic nie wybrałam, bo zastanawia mnie jedna rzecz - czy może to być fragment dramatu? Myślałam o jakimś ciekawym monologu Szekspira, bo mam parę opracowanych od dawna, ale w informatorze jest, że ma być to wiersz albo proza, ale z drugiej strony Szekspira można podciągnąć i pod jedno, i pod drugie. Poza tym wydaje mi się, że bardziej można pokazać predyspozycje aktorskie na dramacie, a nie np. na poezji. A co do prozy, to jaki to ma być fragment? Może to być monolog? Bo jeśli tak, to nie widzę różnicy pomiędzy monologiem kogoś z książki, a z dramatu.

Jyyli, a Ty masz już jakieś teksty? Wiesz już na 100%, co będziesz śpiewać? :D

Sowa Opery

PostNapisane: środa, 21 maja 2014, 10:35 

Mlle_Em napisał(a):
A może w Poznaniu jest tak, że komisja wybiera, który tekst albo teksty masz powiedzieć?
Mnie bardziej od ilości tekstów zastanawia etap ruchowo-taneczny, a mianowicie to, że na niektórych uczelniach jest, a na niektórych nie.

Prawdę mówiąc wolałabym powiedzieć wszystkie teksty :D Bo coś czuję, że komisja może wybierać złośliwie :P
Hm, o Poznaniu słyszałam tyle, że to "taka bardziej zaawansowana rytmika" - czyli pewnie coś w stylu "pokaż ruchem rytm czy tam melodię". A już np. bodajże w Białymstoku żądają znajomości kilku tańców ludowych.
Swoją drogą nie wiem, dlaczego, przecież w szkołach muzycznych takich rzeczy nie uczą.

Cytuj:
Ja jeszcze nic nie wybrałam, bo zastanawia mnie jedna rzecz - czy może to być fragment dramatu? Myślałam o jakimś ciekawym monologu Szekspira, bo mam parę opracowanych od dawna, ale w informatorze jest, że ma być to wiersz albo proza, ale z drugiej strony Szekspira można podciągnąć i pod jedno, i pod drugie. Poza tym wydaje mi się, że bardziej można pokazać predyspozycje aktorskie na dramacie, a nie np. na poezji. A co do prozy, to jaki to ma być fragment? Może to być monolog? Bo jeśli tak, to nie widzę różnicy pomiędzy monologiem kogoś z książki, a z dramatu.

Moim zdaniem fragment dramatu jak najbardziej może być, tylko właśnie jakiś sensowny, jak właśnie monolog.
Jeśli chodzi o prozę, to fragment może być chyba dowolny, monolog, opis, czy cokolwiek, byle trzymało się kupy :D

Cytuj:
Jyyli, a Ty masz już jakieś teksty? Wiesz już na 100%, co będziesz śpiewać? :D

Jeśli chodzi o wiersz współczesny, to wzięłam Szymborską, to zapewne standard :D Waham się, jeśli chodzi o klasyczny, bo nie wiem, czy wziąć balladę, monolog z Balladyny, fragment Pana Tadeusza czy w ogóle zupełnie inny wiersz :D Ale powtarzam je sobie codziennie, żeby jak najszybciej opanować pamięciowo.
Przez chwilę wiedziałam, co będę śpiewać, ale teraz znowu nie wiem :D A czas się kończy, bo zaraz trzeba składać nuty dla akompaniatora :P

EDIT:
Napisałam do katowickiej AM z pytaniem, kiedy są egzaminy. Dostałam informację, że kandydaci dostają informację na początku czerwca. Czyli mam zapłacić, złożyć papiery i wtedy się dowiem, czy egzaminy mi się nie pokrywają?
Ech, chyba będę musiała odpuścić sobie Katowice, bo nie chcę ryzykować bezsensownej straty 150zł.

PostNapisane: środa, 21 maja 2014, 18:25 

Cytuj:
A już np. bodajże w Białymstoku żądają znajomości kilku tańców ludowych.
Swoją drogą nie wiem, dlaczego, przecież w szkołach muzycznych takich rzeczy nie uczą.

Aż sprawdziłam z ciekawości i mnie zatkało. :o W Warszawie też tego wymagają, w końcu Białystok to ich oddział. Ale po co im to? Jeszcze zrozumiałabym, gdyby wymagali tylko poloneza, bo większość z nas go potrafi zatańczyć, bo był na studniówce, a poza tym nie jest się go trudno nauczyć, ale krakowiak, kujawiak, obe­rek, mazur?! Pomijam w tym momencie fakt, że jeśli ktoś się uczy tańczyć, to przeważnie nie uczy się tańca ludowego, a np. współczesnego czy baletu. Poza tym to jest kierunek wokalno-aktorski, a nie wokalno-taneczny. Może za rok trzeba będzie umieć tańczyć na pointach? Chyba bym się nie zdziwiła.

Cytuj:
Moim zdaniem fragment dramatu jak najbardziej może być, tylko właśnie jakiś sensowny, jak właśnie monolog.
Jeśli chodzi o prozę, to fragment może być chyba dowolny, monolog, opis, czy cokolwiek, byle trzymało się kupy :D

O, to super. :-D

Cytuj:
Waham się, jeśli chodzi o klasyczny, bo nie wiem, czy wziąć balladę, monolog z Balladyny, fragment Pana Tadeusza czy w ogóle zupełnie inny wiersz :D Ale powtarzam je sobie codziennie, żeby jak najszybciej opanować pamięciowo.

Weź ten, który najlepiej czujesz. Mi z tego zestawu najbardziej się podoba monolog Balladyny.

Cytuj:
Przez chwilę wiedziałam, co będę śpiewać, ale teraz znowu nie wiem :D A czas się kończy, bo zaraz trzeba składać nuty dla akompaniatora :P

To widzę, że jesteśmy w takiej samej sytuacji. Raz wiem na 100%, a potem sobie zaśpiewam inny utwór i zaczynam myśleć, czy przypadkiem by go nie wziąć. Zdecyduje się pewnie dzień przed złożeniem papierów. <lol2>

Cytuj:
Napisałam do katowickiej AM z pytaniem, kiedy są egzaminy. Dostałam informację, że kandydaci dostają informację na początku czerwca. Czyli mam zapłacić, złożyć papiery i wtedy się dowiem, czy egzaminy mi się nie pokrywają?
Ech, chyba będę musiała odpuścić sobie Katowice, bo nie chcę ryzykować bezsensownej straty 150zł.

Pisałam do nich w tej samej sprawie kilka dni temu i odpisali mi identycznie jak Tobie.
A napisałaś im, dlaczego chcesz to wiedzieć? Ja bym na Twoim miejscu tam zadzwoniła i po prostu wyjaśniła sytuację, a jeśli i to nie pomoże (może oni faktycznie nie znają konkretnych dat?), to zadzwoniłabym po prostu na wydział wokalny. Tzn. zadzwoniłabym na informację i poprosiła do telefonu kogoś, kto uczy na wokalu. Wtedy na 100% się dowiesz. Chociaż można też w sumie napisać maila do dziekanatu, ale telefon jest zawsze pewniejszy. ;)

Ja w ogóle nie rozumiem za bardzo, czemu trzeba płacić za egzamin już wtedy, gdy się wysyła papiery. Moim zdaniem powinno się dopiero na egzamin przynosić dowód wpłaty, bo nigdy nie wiadomo, co się stanie, można np. zachorować. A jak ktoś się wybiera na egzaminy na kilka uczelni, to wtedy z tych opłat robi się naprawdę spora kwota.

EDIT:
Napiszę zaraz maila do dziekanatu, bo zależy mi, żeby znać termin egzaminów wcześniej niż na początku czerwca. Jak się czegoś dowiem, to dam znać.

Sowa Opery

PostNapisane: poniedziałek, 26 maja 2014, 16:17 

AM w Katowicach wywiesił na stronie harmonogram egzaminów: http://am.katowice.pl/download/harmonogram04.pdf
Krótko mówiąc, egzaminy na wokal będą 23-25 czerwca.

Sowa Opery

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj