* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 27 grudnia 2013, 15:58 

Online: 17d 17h 3m 12s
GG: 0
No właśnie dla mnie Roger Taylor nie ma tego Bee Gees'owego brzmienia. Ale wiadomo głosy się różnią i mogą brzmieć różnie na tym samym "ustawieniu" (wiem Last, że nie lubisz tego określenia) ;). Dla mnie to fascynujący temat, jeśli chodzi o ten wysoki neutral, mln, fake'i, ale moja wiedza w tym temacie jest jeszcze na zerowym poziomie.

Bohemian Rhapsody #1 Forever

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 27 grudnia 2013, 16:04 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Psychorock, a ja bym nie powiedział, że MLNa strzelają w Bohemian Rhapsody no ale to inna kwestia. Ale ta piosenka do analizy jest fatalna, przecież tam jest 16 ścieżek wokalnych w najgęstszych momentach.

I też bym powiedział, że to 4:08 jest w neutralu skompresowanym, a nie w MLNie.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 27 grudnia 2013, 16:04 

Online: 4d 7h 51m 3s
No może ten konkretny dźwięk, w tym konkretnym czasie to nie jest w MLN, ale przed nim coś MLNowego się pojawia.

Dlatego ja bym chciał żeby ktoś mi to też wytłumaczył o co chodzi w tych dziwnościach bo na CVI forum nie znalazłem nic konkretnego. Może źle szukałem, ale nie znalazłem.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 02:07 

Online: 9d 22h 57m 29s
Dobra, szlag mnie już z tym trafia <lol2> :?.

https://www.youtube.com/watch?v=3D56UWHcbs0

0:50 (chodzi o słowo THIEF)

Jak ja mam ten dźwięk zaśpiewać? Może jest to banalne, ale ja nie umiem. Chodzi mi o ten fragment z najwyższym "iiiiii"...
Próbuję na różne sposoby - na bardziej zamkniętym (ściśniętym?) gardle i bardziej rozluźnionym, otwartym (tak mi się przynajmniej wydaje xD) i bardziej rezonując z nosa ( tak jakbym chciała piszczeć po prostu <lol> nie wiem jak to inaczej nazwać) i ciszej i głośniej - znów wyprawiam cuda na kiju a nie brzmi to KOMPLETNIE. A o wibrato podczas tego wyższego dźwięku w ogóle mogę już zapomnieć.
Katie śpiewa to lekko, czysto i jeszcze z subtelnym wibrato :| .
W tej piosence w ogóle są takie różne podjazdy i zjazdy, ale je jakoś ogarniam. A przez ten jeden cholerny w refrenie nie mogę niczego z tą piosenką zrobić, w sensie nagrać czy coś.
A może czasami jest po prostu tak, że nie każdy ma predyspozycje do tego, żeby dany dźwięk wyśpiewać? Oby nie <lol> . Byłoby szkoda w tym przypadku xD.

Pomijam fakt, że ten kawałek grany na żywo i tak ma lekko obniżoną tonację. W wersji studyjnej jest jeszcze wyżej :-D (subtelna różnica, ale słyszalna https://www.youtube.com/watch?v=CKLaIvGIEok , 1:00). W związku z tym studyjnej wersji nawet nie tykam, chciałabym opanować ten dźwięk w tonacji z pierwszego linka - to by mnie satysfakcjonowało w 100% xD.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 16:48 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Dobrze by było jakbyś nagrała te swoje próby, bo wtedy można by spróbować powiedzieć co robisz nie tak. Ogólnie jeśli o Katie chodzi to wydaje mi się, że na tym dźwięku (jak i na innych końcówkach) głos jej się załamuje (w kontrolowany sposób) w gwizdek, więc żeby zaśpiewać tak jak ona, trzeba by umieć śpiewać gwizdkiem i robić takie przejścia dość swobodnie. Oczywiście możesz to próbować ugryźć inaczej (o ile Ci się uda ;)) bo w końcu coverowanie to nie kalkowanie oryginału :)

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 16:53 
Mnie się wydaje, że to jest wg terminologii CVT Neutral bez powietrza. Ja takie delikatnie dźwięki śpiewam w ten sposób, że nie otwieram ust zbyt szeroko i staram się jedynie skupić dźwięk w jakimś miejscu, żeby to brzmiało. To takie piszczenie, tylko nie ściśnięte, gardło musi być maksymalnie rozluźnione.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 17:02 

Nie czuję się specjalistką od tego typu śpiewu, ale wydaje mi się, że skompresowany neutral na tej wysokości byłby dużo głośniejszy, a to nie dość, że nie jest głośne, to jeszcze słychać spadek głośności - dla mnie to jest oznaką gwizdka.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 22:10 

Online: 116d 14h 40m 34s
Neutral skompresowany jest to odmiana falsetu bez powietrza. Za granicą określają go mianem falsetto. Fake zaś jest odmianą metal light neutral. Wszystko to zależy od samogłosek. Naturalną rzeczą jest właśnie, że śpiewanie przez faceta dźwięków w trzykreślnej jest właśnie robione w neutralu skompresowanym, bo wymaga niewielkiej ilości podparcia, zaś sam MLN wymaga dużej ilości podparcia.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 23 stycznia 2014, 22:20 

Online: 29d 16h 15m 1s
Dla mnie też, to jest skompresowany neutral. Skoro ja jestem w stanie to zaśpiewać, to na pewno nie jest gwizdek, bo w nim jestem kiepski....;) Jak znajdę chwilę to nagram. Kate ma bardzo delikatny głos i pewnie dlatego tak słychać.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 24 stycznia 2014, 13:42 

Skoro jestem w mniejszości to się nie upieram :D

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj