* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 19:17 

Online: 2d 3h 15m 5s
GG: 0
No, więc czy z tego co tu wysłałem, można określić jaki mam rodzaj głosu? Już nie mogę wytrzymać, muszę wiedzieć. Nagrywane o godz. 20:00 - http://w183.wrzuta.pl/audio/5LJnIJIYkVH/-bb-jn
Może braki w technice, aczkolwiek chcę tylko wiedzieć jaki mam rodzaj głosu, tam do h2 to piersiowym potocznie mówiąc ciągnąłem, wyżej to już curbing, a moja droga maszyna łapała przestery, ech... Mikro z kamerki ;)

Ostatnio edytowano środa, 2 października 2013, 20:12 przez Developer, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 19:46 

Online: 42d 22h 7m 33s
Developer napisał(a):
tam do h2 to piersiowym potocznie mówiąc ciągnąłem

Jakiej ty notacji używasz?

PostNapisane: środa, 2 października 2013, 20:11 

Dusioł napisał(a):
Jakiej ty notacji używasz?

Nie wiem, ciężko u mnie z tymi oznaczeniami, może b1/ h1? (Albo jak amerykanie) B4...

PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 16:08 

No, więc mógłby ktoś napisać, czy po tym nagraniu, jest możliwość określenia typu głosu i czy w ogóle określiłby ?

PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 16:26 

Online: 49d 10h 42m 28s
Nie ma możliwości określenia typu głosu bazując na piosence. Jest pełno nieporozumień, które wynikają z określania 'na ucho'. Ten niski tenor, tamten wysoki baryton i ciągłe spekulacje.

Masz dwie możliwości określenia jakim jesteś głosem :
1.) Odwiedzić foniatrę - tutaj też można trafić na konowałów.
2.) Zbadać sobie mosty - tutaj ostatnio pojawiły się jakieś "ale" o przeciąganiach itp. co czyni w moich oczach te metodą równie wątpliwą, bo jak można się "machnąć" o pół tonu, to mówimy już o zupełnie innym głosie.

PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 18:39 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Właściwie, to można określić mosty po piosence. Wymaga już naprawdę dobrego osłuchania się z różnymi głosami, ale jest to możliwe. Wprawne ucho powinno wyłapać zmiany w brzmieniu na danych wysokościach (określić te wysokości) i określić na tej podstawie, gdzie prawdopodobnie znajdują się mosty.

PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 19:16 

Online: 65d 4h 58m 58s
Strasznie zapowietrzone, i chrypa ci się wkrada na niskich dźwiękach co przekłada się na niepoprawną pracę strun i ciągle im towarzyszy na różnych wysokościach choć tego na ucho nie słychać. Czyli tak, zanim będziesz badał mosty postaraj się to poprawić, ta chrypa jest z 'nadużywania się' powietrze nie jest dobre dla strun.

- Czego?
- Czegokolwiek.

PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 19:25 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Developer zrób najzwyklejszą w świecie syrenę bo z takiego porykiwania ciężko cokolwiek wypatrzeć. Postaraj się w miarę stabilnie zrobić dźwięk. Najprostsza syrenka, bez kombinowań. Najlepiej żebyś nagrał kilka próbek w różnych odstępach czasowych. To znaczy jedna syrenka np. dzisiaj, druga jutro, trzecia pojutrze, czwarta za tydzień i już będzie nad czym popracować. W roli ścisłości syrena brzmi tak:
http://www47.zippyshare.com/v/475559/file.html
Z tym, że daruj sobie wszystkie chrypy i zrób na tyle wysoko na ile możesz. Jak chcesz, żeby głos był oceniony wg mostów to się musisz postarać, bo tak jedna próbka z porozrzucanymi dźwiękami i potencjalnym błędem pomiarowym może tylko być źródłem głupot. Musisz spiąć cztery literki :)

PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 19:48 
Nagraj syrenę. Póki co jakiś basik, chyba wysoki.

Anthony- ciężko żeby nie było wahań, skoro pomijając Acarię, nie ma na forum żadnej osoby z pełni rozwiniętym głosem. A przeciąganie dotyczyło traktowania drugiego mostu jako pierwszego, więc kompletnie to nie dotyczy sprawy.

Foniatra też ci nie powie dokładnie, bo nie ma tak, że 23mm to wysoki bas, a 24mm to profondo. Tam samo na głos ma też wpływ budowa całego aparatu głosowego, nie tylko strun. Mówiąc szczerze, to poda ci troszkę szerszy przedział głosu którym możesz być, niż mosty ;)

PostNapisane: czwartek, 3 października 2013, 19:51 

Online: 49d 10h 42m 28s
Nextor, czyli jak nie zrobić syreny to pokaże zawsze mosty w tych samych miejscach? Czy przeciąganie rejestrów nie przekłamuje spektografu?

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj