* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość

PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 19:35 

Online: 18d 22h 40m 55s
GG: 0
acaria- no właśnie, a czy nie uważasz że to co ja robie to bardziej falset aniżeli head voice ? A jeżeli tak to co zrobić, aby zaśpiwać to na głowie

PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 19:48 

Online: 49d 10h 42m 28s
rtraty, ćwicz Gee oraz Goo np. na 5-cio tonowej skali. "G" wymusza kompresję wiązadeł, utrudnia wypadanie do falsetu. Być może będziesz początkowo śpiewał Kee/Koo zamiast Gee/Goo. Możesz dążyć do brzmienia z wrzuconej przeze mnie próbki.

PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 20:11 

Online: 29d 16h 15m 1s
rtraty napisał(a):
acaria- no właśnie, a czy nie uważasz że to co ja robie to bardziej falset aniżeli head voice ? A jeżeli tak to co zrobić, aby zaśpiwać to na głowie

Nie widzę nic złego w śpiewaniu falsetem. To ma być muzykalnie. Prince śpiewa całe numery na falsecie i robi to zajefajnie. U ciebie przede wszystkim muzykalność kuleje. Sorry, ale lepiej wydaje mi się, że lepiej będzie jak się skupisz nad tym by muzycznie było fajnie czyli przede wszystkim rytm, równe obiegniki, dynamika, artykulacja etc... Jak zaśpiewasz to lżej niż ten gość, to nic się nie stanie.

Jak chcesz więcej kompresji to musisz mocniej zaatakować dźwięk. Skoro SLS jest Ci znany, to wróć do ćwiczeń ma ma ma i ney ney ney. One zbalansują Ci głos. Twarde spółgłoski przed samogłoskami też pomogą.

PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 21:15 

Online: 18d 22h 40m 55s
No widzisz, a moja nauczycielka od emisji twierdzi, ze śpiewanie w falsecie nie jest poprawnie, ani zdrowe dla głosu.

PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2013, 21:33 

Online: 29d 16h 15m 1s
Nie wie co mówi. ;) Oczywiście nadmiar powietrza w głosie może być mało przyjemny, szczególnie, gdy śluzówka jest w niezbyt dobrej formie. Jak nie śpiewasz z całej pary czyli nie pchasz tego powietrza na maksa, to nic Ci nie będzie. Przy falsecie wiązadła nie są w pełni zwarte, stąd w głosie powietrze, które nie drga pobudzone do drgań przez wiązadła (tak z grubsza mówiąc). Jeśli nie śpiewasz zbyt głośno to nic się nie dziej. Trochę szybciej wysusza się śluzówka, więc lepiej jest częściej się nawadniać. Generalnie przy najbardziej bezpiecznym śpiewaniu, powietrza nie ma dużo. Możesz sobie zrobić ćwiczenie ze świecą. Zapal świeczkę, ustaw na wysokości ust, w odległości, która nie przypali Ci twarzy i zaśpiewaj coś na samogłoskach uoaei, Świeca nie powinna drgnąć. Jak użyjesz spółgłoski "p" to płomień będzie drgał. Przy śpiewaniu z powietrzem w głosie oczywiście płomień będzie latał we wszystkie strony...

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj