* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 września 2013, 15:21 

Online: 5d 6h 42m 51s
GG: 12451446
Witam. Mam jeszcze kilka pytań odnośnie określania typu głosu ponieważ usłyszałem kilka informacji, które wyprowadziły mnie z toku myślenia i nie jestem pewien czy wszystko do końca rozumiem.

1. Jak może istnieć wahanie w określaniu typu głosu pomiędzy tym czy dana osoba jest tenorem czy basem? Przecież to oczywiste, że bas zejdzie poniżej np F, a tenor już tego nie zrobi. I tak w ogóle - skoro osoba sięga do dźwięków, które mogą osiągnąć tylko basy, to nie jest to już wystarczający dowód na to, że dana osoba ma głos basowy? Czy nie istnieje zależność ala " nie sięgasz niskich dźwięków = nie jesteś basem"? Dla mnie to prawie że oczywiste i chyba tak jest, prawda?

2. Jeśli jakaś osoba będzie basem w przyszłości ( zakładając że bas ujawnia się jakoś po 21 roku życia ), to czym ta osoba jest przed tym wiekiem? Działa tak samo jak baryton czy to po prostu bas bez dolnych dźwięków, a więc najwęższy możliwy typ głosu? A jeśli działa jak baryton to jak można stwierdzić, że ta osoba będzie w przyszłości basem, skoro jej głos brzmi barytonowo? Da się jakoś poznać bo brzmieniu głosu za młodu, że ten głos będzie basem w przyszłości?

3. Jak to jest z tenorami? Tym ludziom zostaje po prostu młodzieńczy głos i nie spada już prawie w ogóle po mutacji?

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 września 2013, 16:09 

Online: 29d 16h 15m 1s
Co do podziałów, to moim zdaniem, Fach (podział głosów) adekwatny jest w śpiewie klasycznym. W nieklasycznym jego adekwatność jest już bardzo kontrowersyjna. W klasyce, dzięki fach, dobiera się repertuar do określonego głosu. W muzyce rozrywkowej tego się nie stosuje. Oczywiście przydzielenie do danego typu i wiedza o tym jakim głosem włada dany wokalista mogą pomóc przy wybieraniu utworów do śpiewania. Przykładowo jak lubisz Led Zeppelin a nie jesteś tenorem, to śpiewanie utworów tej kapel może być znacząco trudne (chociaż dla tenora też nie jest łatwo). W muzyce klasycznej inaczej szkoli się głosy różnego rodzaju, bo tenor ma pięknie brzmieć w górach a bas w dołach. W muzyce nieklasycznej nie ma to już większego znaczenia, z mojej perspektywy, bo kluczowa nie jest technika a indywidualność i czasem błędy decydują o tym, że wokalista jest przekonujący. Dla mnie znacznie ważniejsze jest zachowanie głosu w dobrej formie.

1. Skala nie determinuje tego czy jesteś basem, barytonem czy tenorem. Większe znaczenie ma brzmienie głosu i tessitura. Tenor zabrzmi lepiej w wyższej tessiturze, bas w niższej. Tak jak na gitarze elektrycznej możesz udawać gitarę basową, ale brzmienie gitary elektrycznej w niskich dźwiękach nie będzie miało tego ciężaru co gitary basowej. Podobnie jest z głosami. Głos z wiekiem się zmienia. Wraz z ćwiczeniami szybciej się uszlachetnia. Większość aktorów ma ciekawe i dobrze brzmiące głosy w mowie, a gdy mają zdolności muzyczna (to też jest czasem wymagane), to również dobrze brzmią w śpiewie w dość młodym wieku. Generalnie po zakończeniu okresu dojrzewania głos się stabilizuje, co nie znaczy, że nie będzie się zmieniał, ale nie są to już zmiany diametralne. Jak ktoś jest basem to już tenorem nie zostanie i na odwrót... Oczywiście młody bas może brzmieć jasno i delikatnie, ale to raczej ze względu na niewytrenowanie i brak wyrównania brzmienia. Wiązadła mu już ani nie urosną ani nie zmaleją.

2. Jest niskim głosem. Bardzo młodzi ludzie potrafią śpiewać niski basem (http://www.youtube.com/watch?v=9CqD40Bkul8). W tym nagraniu słychać jak głos jest niewytrenowany w śpiewie, ale jak koleś mówi, to brzmi bardzo nisko. Tak jak tenor musi wyrobić sobie ładne góry, tak bas ładne doły. W klasyce to lata pracy. Tu masz już bas u 22 latka. http://www.youtube.com/watch?v=jJFNBOv6E7g Brzmi potężnie. Trochę musiał nad tym pracować, a zaczynał pewnie w dość młodym wieku, więc pewnie dość wcześniej został zaklasyfikowany. Najczęściej poznaje się przez wyłapanie, gdzie kto ma dźwięki przejściowe. Dla głosów niskich będą w jednym miejscu, dla wyższych w innych. Do tego dochodzi jeszcze zwinność i wielkość głosu, tessitura etc. i głos jest klasyfikowany. W klasyce robią to profesjonalni nauczyciele śpiewu w konserwatorium.

3. Jestem tenorem. Mój głos z wiekiem dojrzał ale uważam, że to przez śpiewanie (niezawodowe) i ćwiczenie. Nie mam raczej młodzieńczego głosu, aczkolwiek nie jest to głos radiowy i brzmi delikatnie. Brzmię raczej tak samo na całej skali, chociaż w górach jaśniej i lepiej... Nie śpiewam klasyki. A i śpiewam w dość wysokiej tessiturze. Oczywiście ze względu na rockowe darcie pyska jest ona zbyt wysoka, ale jakoś jeszcze nie padłem ;)

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 września 2013, 16:20 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Określanie typu głosu to sprawa bardziej złożona. Są różne tezy i sposoby, które mogą dać Ci wstępną informację, jednak ciężko jednoznacznie powiedzieć, że jesteś na 100% tym typem głosu czy innym.

1.Wahanie pod względem skali jest raczej zrozumiałe. W młodym wieku bas nie brzmi jak bas. Rzadko się zdarza, żeby ktoś mając 21 lat miał w głosie tyle dołu co dojrzały bas po 30 albo i 40. Z wiekiem głos się obniża a akurat basowe dźwięki pod względem skali i barwy są do osiągnięcia po zdobyciu pewnego stanu dojrzałości. Tak ogólnie jest z niższymi głosami. Zobacz sobie Coreya Taylora. W młodych latach brzmiał jak rozdarty emo low-tenor, z czasem nabrał dołu i teraz ma głos barytonowy. Zależność nie sięgasz dołu = nie jesteś basem nie istnieje, bo bass osiąga prawdziwe doły dopiero w pewnym wieku, także nie ma co wymagać od kogoś po mutacji, że będzie ekstremalnie nisko schodził, co nie zmienia faktu, że pewno zdarzają się wokaliści, którzy dosyć szybko dojrzewają i mają więcej dołu dużo szybciej niż pozostali.

2.Trudno klasyfikować tak z góry, że ten będzie basem a ten tenorem. Nie da się przewidzieć jak dużo głos się obniży. Basowe głosy spadają bardzo dużo, barytonowe mniej a tenorowe bardzo mało. Bruce Springsteen jak miał 22-23 lata brzmiał jak wysoki baryton:

Z wiekiem przybyło mu dołu w głosie ale jakoś szczególnie nie spadł do niższego głosu, chociaż obecnie brzmi ciemniej niż wtedy, co mu trzeba przyznać.

3. Tenorzy mają dosyć wysoki głos, Bon Joviego by można rozpisać na 2 etapy:najpierw brzmiał w mowie jak młody chłopak, ten stan się utrzymywał do około 40 roku życia, później zaczął gwałtowanie spadać i teraz po 50 roku życia brzmi bardziej męsko, chociaż dalej ma low-tenorową tessiturę. Obniżyła mu się, jednak ciągle jest LT.

Klasyfikacja głosu to złożona sprawa. Na range index kilkanaście osób ocenia wokalistów, biorąc pod uwagę ich kilku a nawet kilkudziesięcioletnią działalność i wszelakie możliwe nagrania a mimo to co jakiś czas zachodzą jakieś zmiany, także w tych sprawach chyba najlepiej by się sprawdził bardzo dobrze wykwalifikowany i doświadczony foniatra, który naprawdę się zna na rzeczy. Dla mnie klasyfikacja głosu to taka ciekawostka. Jestem osobiście zwolennikiem tego, żeby śpiewać tak jak się lubi i jak się czuje. Nie ma sensu się ograniczać, mówiąc, że jest się wysokim albo niskim głosem i wykluczać możliwości śpiewania danych dźwięków. Trzeba ćwiczyć, bawić się tym i kombinować oraz pisać takie piosenki, które się wygodnie śpiewa i w których się fajnie brzmi. Jestem troszkę zdziwiony, że teraz nadeszła taka moda forumowa, że ja jestem tenorem, ty jesteś basem, ja jestem barytonem, ty jesteś tenorem, itd. Nie wiem czemu to służy. Owszem każdy chce zaspokoić swoją ciekawość ale najlepiej ćwiczyć i pracować nad sobą a nie zakładać, że coś się da a czegoś nie.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 września 2013, 16:22 

Online: 49d 10h 42m 28s
GG: 0
Dobrze Acaria, że napisałeś nieco o tych zmianach w głosie, bo to, co niektórzy ludzie tutaj (na forum) wygadują na ten temat to jakieś bzdurne mrzonki bez żadnego potwierdzenia.

Mogę założyć, że ktoś z tenorową tessiturą w wieku 23 lat nie będzie basem w wieku 30...
Wychodząc z założenia tych "niektórych", głos może się bardzo zmienić, zgadzam się, ale słuchając swoich idoli, nie odnotowałem drastycznych zmian. Raczej względnie małe zmiany, które nie determinowały brzmienia głosu w takim stopniu by pokusić się o wysunięcie tezy, że ich głos się zmienił np. z barytona na bas.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 września 2013, 17:27 

Online: 92d 5h 51m 6s
Jak to jest możliwe, że dzieci w wieku 6 lat w mowie brzmią niżej niż nie jeden dorosły?
Znam dwóch takich co mają bardzo niskie głosy i teraz mają jakoś po 10 lat, a brzmią już
tak od przedszkola. Jeden z nich brzmi bardzo chrypowato.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 września 2013, 19:24 

Zdaje się weedi, że to wrażenie subiektywne. U dzieci też wiązadła są różnej długości i jedne brzmią niżej inne wyżej. Natomiast, trudno mi sobie wyobrazić, by małe dziecko brzmiało niżej niż dorosły. No chyba, że to jakaś anomalia np. kastraci. Jakiś przykład dźwiękowy?

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 września 2013, 19:24 

Online: 116d 14h 40m 34s
Czyli wychodzi na to, że dzieciaki w przyszłości będą mówić nisko. A właśnie jak to jest w przypadku wysokiego barytona, przecież on także ma wysoką teasure?

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 września 2013, 19:29 

Online: 92d 5h 51m 6s
Ja jestem barytonem ( najprawdopodobnie), a oni brzmią niżej niż ja.
Ja mam podać przykład acaria?

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 września 2013, 19:48 

Weedi, co znaczy niżej? Dziecko brzmi niżej niż Ty? Przecież ma mniejsze wiązadła głosowe. Nagraj dziecko, nagraj siebie i posłuchaj. To może być wrażenie słuchowe. Dzieci nie mówią niżej niż dorośli. Tak jak napisałem zakładam normalną sytuację.

Wiązadła u chłopaka, w czasie mutacji zwiększają się znacząco. Małe brzmią wyżej, duże brzmią niżej. Przez analogię do strun gitary (oczywiście wiązadła głosowe to nie struny, mają inną konstrukcję.)

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 września 2013, 20:27 
Anthony- a kto tak mówi, bo ja nie zauważyłem ;)
Natomiast jak ktoś męczy się z e1, to raczej ciężko mu dać tessiturę tenorową, bez względu na to, jak jasno będzie śpiewał ;)

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj