* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

Tytuł: Wizualizacja
PostNapisane: piątek, 16 sierpnia 2013, 13:11 

Online: 22d 8h 40m 12s
GG: 0
Hej,
nie wiem, czy ten wątek był już poruszany (i czy pytam w dobrym dziale, jeśli nie, to proszę moderatorów o przeniesienie go), ale rzuciło mi się w oczy przypadkiem podejrzane zdanie, jakie pojawiło się wczoraj na czacie odnośnie wykorzystywania wizualizacji w pracy nad podparciem.
Moje pytanie jest jednak bardziej ogólne: otóż, czy używacie może w pracy nad swoimi głosami wizualizacji? Np. w książce o CVT często pojawiają się propozycje, aby doskonaląc jakiś element posługiwać się wyobrażeniami. By nie być gołosłowną zacytuję przykład: "Wyobraź sobie, że nuta przesuwa się w rurce nie dotykając jej ścian."
Jeśli zaś wykorzystujecie takie, lub inne wizualizacje, to (choć wiem, że to z pewnością trudno ocenić) czy uważacie, że przynoszą one Wam jakieś korzyści, że np. przyśpieszają naukę?
Disclaimer: wiem, że dla niektórych z Was temat ten wydać się może śmieszny itd., ale po prostu mnie zaciekawił. A zawsze w takich przypadkach wychodzę z założenia, że jak nie zapytam, to nie będę wiedzieć;)

PostNapisane: piątek, 16 sierpnia 2013, 13:28 

Online: 30d 22h 47m 17s
no jak uczysz sie grać na gitarze to widzisz duzo wiecej - widzisz jak koleś na którego patrzysz układa ręke, palce - wiadomo ze są rzeczy których nie zauważysz, ale jest ich troche mniej niz w przypadku spiewu - spiew to głównie wyobraznia, jak sie tym człowiek zajmuje i rozmawia o tym co czuje i co sobie wyobraza jak spiewa to inni patrzą troche jak na półgłówka albo chorego psychicznie - także owszem, wyobrażanie sobie różnych rzeczy bardzo pomaga, ale wg mnie trzeba szukać swoich wyobrażeń.

moje podparcie to jest ciężka mgła która gniezdzi sie w dolinach a wyżej juz jej nie ma - ale to tylko moje wyobrażenie, jedno z wielu i co komu ono da, jeśli nie trafi do niego w 100 % tak jak do mnie :> ?

trzeba szukać swoich

PostNapisane: piątek, 16 sierpnia 2013, 14:27 

Interesujący przykład podałeś:) Nie pomyślałabym o aż tak obrazowych "wyobrażeniach". Raczej nie szło mi o to, by dowiedzieć się, jakich konkretnie obrazów ktoś ewentualnie używa (choć również jest to ciekawe, a może nawet okazałoby się, że działają one nie tylko na tego, kto je wymyślił, ale i na innych) ale o to, czy w ogóle ktoś z forumowiczów wspiera się wizualizacjami. Swego czasu oglądałam parę filmów dokumentalnych na youtube dotyczących możliwości ludzkiego umysłu. No i tam oczywiście było też o wyobrażeniach i eksperymentach, jakie z nimi np na polu medycyny przeprowadzano.
Nie wgłębiając się zbytnio w ten, zresztą fascynujący problem - uczenie się nowej umiejętności, to jak wiemy tworzenie nowych połączeń neuronowych w mózgu. Można przy tym wspierać się dodatkowo wizualizowaniem sobie danej czynności. Np. sportowcy podobno tak robią. Czy wokaliści też?

PostNapisane: piątek, 16 sierpnia 2013, 14:54 

Online: 49d 10h 42m 28s
Tak. Wizualizacja to jedna z najpotężniejszych sił dostępnych dla ludzi. Jest uniwersalna, dostępna dla każdej dziedziny życia.
Ja podczas ćwiczeń wizualizuje sobie np. kręcącą się powoli w lewo płytę winylową. Godzina "9" na tablicy owej płyty to punkt w którym muszę pokonać wysoki dźwięk. Owalny kształt płyty pomaga mi przechodzić dźwięk płynniej, bardziej legato, jego atak jest miękki. Takiej wizualizacji towarzyszy u mnie gest zataczania małych kółek prawą dłonią. Zazwyczaj mam zamknięte oczy.
Gdybym wyobrażał sobie wchodzenie po schodach pewnie ciężko by mi było atakować wyższe dźwięki.
Musisz znaleźć coś co działa na Ciebie i nie jest to odkrycie Ameryki :)

PostNapisane: piątek, 16 sierpnia 2013, 16:08 
Akurat z wizualizacją podparcia chodziło o wyobrażenie sobie, jak rzeczywiście ten mechanizm działa, nie o jakieś nieistniejące w rzeczywistości obrazy stworzone w naszej głowie, bo te każdy rozumie na swój sposób.

PostNapisane: piątek, 16 sierpnia 2013, 17:24 
Zgadzam się z Yersinią, jakieś dziwne wizualizacje nigdy do mnie nie trafiały.

PostNapisane: piątek, 16 sierpnia 2013, 19:05 

Zach przestań prowokować. Jeśli nie wiesz nic o wizualizacjach to po co pozostajesz subiektywny? Dziecinada.
Musisz być bardziej obiektywny skoro chcesz być tym lekarzem rodzinnym :D

PostNapisane: piątek, 16 sierpnia 2013, 20:03 
Zach - wizualizacja może być dobra, jeżeli działa :) Jeżeli Tobie coś pomaga, to możesz stosować to bez problemu. Kłopot z wizualizacją jest taki, że jednak każdy ma inne obrazy w głowie i to, że Ty coś sobie w jakiś sposób wyobrażasz, nie oznacza, że druga osoba wyobrazi to sobie identycznie i że jej to pomoże tak jak pomogło Tobie. Dlatego może daruj sobie takie nic niewnoszące posty, a zwłaszcza teksty jak ten z ostatniej linijki.

Zresztą, CVT chyba podkreśla, że bardzo istotne są odczucia. A one są subiektywne :)

PostNapisane: piątek, 16 sierpnia 2013, 20:26 

SLS również (pochylanie się przy wysokich dźwiękach.. Kejzi zalecała by wyobrażać sobie dźwięki "strzelane (w przód)" zamiast w górę.
Dlaczego niektóre ćwiczenia zaleca się wykonywać bez pianina? Jak się nie jest świadomym, który dźwięk trzeba zaśpiewać to mózg nie szykuje nam pakietu zaciskającego.

PostNapisane: piątek, 16 sierpnia 2013, 21:15 

Fajny pomysł Dust z tym wyobrażaniem sobie rotacji płyty:) Mówiąc o śpiewaniu wysokich dźwięków - kiedyś przeczytałam w jakiejś książce dotyczącej śpiewu klasycznego taką maksymę "wysokie nuty leżą na dole" - oczywiście chodziło tu o obniżanie krtani przy śpiewaniu ich, ale także o stworzenie pewnego wyobrażenia, które miało wspomagać owo obniżanie.
Yersinia - w moim pytaniu w większej części chodzi o wyobrażanie sobie działania jakiś mechanizmów wytwarzania dźwięku. Właśnie dlatego pisałam o tym, że interesowałam się sposobami tworzenia się połączeń w mózgu. Podobno nie ma większej różnicy dla naszego mózgu czy fizycznie wykonujemy jakąś czynność, czy tylko sobie o niej myślimy w możliwie najbardziej plastyczny sposób - i tak pobudzane są te same połączenia neuronowe. Od razu dla wszystkich, których powyższe słowa rozbawią - nie chodzi mi o to, żeby tylko sobie wyobrażać np. "teraz podnoszę miękkie podniebienie..", nie wykonując lub nie próbując wykonać tej czynności, a raczej o wspomaganie się tego typu praktyką przy faktycznym "fizycznym" ćwiczeniu.
No i Zach... jestem jak najdalsza od okultyzmu, new ageów i czego tam jeszcze. Po prostu chciałam poznać zdania innych na temat, który w tym momencie mnie zaciekawił:)

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj