* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: wtorek, 30 lipca 2013, 17:01 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Cytuj:
Chyba źle się wyraziłam. Po prostu w moim odczuciu nie ma czegoś takiego jak "głos pośredni". Głos albo siedzi wysoko, albo nisko. Fakt, że może być bardzo wysoki lub trochę mniej wysoki, ale nadal jak dla mnie idea barytonu (czy analogicznie mezzosopranu) to wrzucenie do jednego worka dwóch zupelnie różnych głosów - wysokiego (ale nie bardzo wysokiego) i niskiego (ale nie bardzo niskiego). Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi :D Oczywiście to tylko moje odczucie/obserwacja (i może nie do kończa związane z tematem ;))

A ciemny, męski głos, który śpiewa dosyć wysoko? Głosy pośrednie są bardzo potrzebne i naprawdę się od siebie różnią. Idąc za tym co mówisz to wysoki baryton i niski baryton to głos barytonowy i tyle a są diametralnie różne. Albo co, niski baryton to głos barytonowy a wysoki baryton już nie? Głosy pośrednie istnieją i jest to sprawa oczywista. To samo się tyczy tenorów, niski tenor i wysoki tenor to są dwa różne głosy, także ogólny podział na głos niski i wysoki byłby zwyczajnie bez sensu. Nie po to się określa tyle rzeczy, żeby ogólnikowo komuś powiedzieć, że jesteś barytonem albo jesteś tenorem. Każdy z pośrednich głosów znacząco się od siebie różni, także nie wiem dlaczego dla Ciebie nie ma czegoś takiego jak "głos pośredni".

PostNapisane: wtorek, 30 lipca 2013, 17:14 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Bardziej mi chodzi o to, że wysokiemu barytonowi w moim odczuciu bliżej do tenoru, niż do niskiego barytonu i analogicznie niskiemu barytonowi bliżej do basu niż do wysokiego barytonu (a już na pewno nie chodziło mi o to, że są jakieś słuszne i niesluszne barytony). Ale nie staram się tu przemawiać z pozycji autorytetu, raczej dzielę się moim prywatnym poglądem na kwestie klasyfikacji głosów, z zastrzeżeniem możliwości zmiany tego poglądu, bo w końcu tylu rzeczy jeszcze nie wiem :)

aha i przez glos pośredni rozumiem właśnie baryton/mezzosopran (pośredni między wysokim tenorem i niskim basem a nie te rozdrobnienia w stylu tenor niski-wysoki itp), bo chyba się w tej kwestii nie zrozumieliśmy ;)

PostNapisane: wtorek, 30 lipca 2013, 18:38 

Online: 49d 10h 42m 28s
GG: 0
Nextor napisał(a):
Żebym ja się na tym znał ;p Chodzi chyba o to, że podbija się kompresja najmocniej te niskie częstotliwości. Tutaj najwięcej by ryj mógł powiedzieć.

Ja wiem co do kompresja wielopasmowa w produkcji muzycznej, ale myślałem, że to zbieżność terminu z jakimś procesem fizjologicznym zachodzącym w głosie, dlatego zapytałem ;d

PostNapisane: niedziela, 4 sierpnia 2013, 15:53 
Cytuj:
Ja wiem co do kompresja wielopasmowa w produkcji muzycznej, ale myślałem, że to zbieżność terminu z jakimś procesem fizjologicznym zachodzącym w głosie, dlatego zapytałem ;d

Tak źle to to nie jest. Ot kompresja i tyle.

Cytuj:
Bardziej mi chodzi o to, że wysokiemu barytonowi w moim odczuciu bliżej do tenoru, niż do niskiego barytonu i analogicznie niskiemu barytonowi bliżej do basu niż do wysokiego barytonu (a już na pewno nie chodziło mi o to, że są jakieś słuszne i niesluszne barytony).

Wszystkie basy, barytony i tenory mają pewne specyficzne brzmienie. Wysoki baryton może i jest lekki, ale dalej ma barytonową ilość harmonicznych. Tenory brzmią jakby ich prawie w ogóle nie miały (każdy tenor). Dla mnie to taka różnica w brzmieniu jak między fletem, a skrzypcami. Jedne mają bardzo ubogą ilość alikwotów, a drugie nie.
Z basem to samo. Każdy bas, czy lekki, czy ciężki czy bas-baryton ma dużą ilość alikwotów w porównaniu do dowolnego barytona, czy wysokiego, czy standardowego. I przez to brzmią nie tylko o wiele mięsiściej, ale też są zwyczajnie "duże".

Zresztą ostatnio zapoznawałem się z tematem tego, że po ilości harmonicznych w głosie można rozgryźć typ głosu, ale to muszę jeszcze sprawdzić.

Cytuj:
Na to też są badania statystyczne? :)

Podobno są. Kupa ludzi się na nie powołuje. Ja nie widziałem ;p

Cytuj:
A baritone[1] is a type of classical male singing voice whose vocal range lies between the bass and the tenor voice types. It is the most common male voice.[2]

[2] Merriam-Webster's Collegiate Encyclopedia. "Baritone". Merriam-Webster (2000) p. 142. ISBN 0-87779-017-5

Trzeba w takim razie poszukać ;p

PostNapisane: niedziela, 4 sierpnia 2013, 19:12 

Online: 5d 6h 42m 51s
GG: 12451446
Nextor napisał(a):
Zresztą ostatnio zapoznawałem się z tematem tego, że po ilości harmonicznych w głosie można rozgryźć typ głosu, ale to muszę jeszcze sprawdzić.

Na jakiej zasadzie to badałeś? Sam interesuję się muzyką teoretyczną i między innymi alikwotami i uważam, że to by było całkiem możliwe ;] Tylko według mnie trzeba by zbadać to na baardzo wielu osobnikach, którzy mają już na 100% stwierdzony jaki dokładnie mają typ głosu i z niemalże doskonałą techniką. Bo jak będziesz typa sprawdzał, a on nie jest się w stanie utrzymać na wysokości jednego dźwięku to przecia alikwoty też się poprzesuwają i pomiar może wypaść błędnie...

PostNapisane: niedziela, 4 sierpnia 2013, 20:20 

To badanie typu głosu przez foniatrę daje fałszywe wyniki? W ogóle gdzieś mi umknęło by o to zapytać.

PostNapisane: niedziela, 4 sierpnia 2013, 22:37 

A w jaki sposób badają foniatrzy? Sorry za pytanie ale nigdy u takowego nie byłem...

PostNapisane: niedziela, 4 sierpnia 2013, 23:13 
Cytuj:
Na jakiej zasadzie to badałeś?

Spektrograf w Audacity i jechane. W dzisiejszych czasach wszystko jest do zrobienia ;)

Technologia <3

Cytuj:
To badanie typu głosu przez foniatrę daje fałszywe wyniki? W ogóle gdzieś mi umknęło by o to zapytać.

Zaglądają ci do gardła i widzą wielkość strun głosowych. Akurat to ciężko sfałszować ;p

PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 16:56 

Czyli badania foniatry są absolutnie niepodważalne, tak? Nextor byłeś na takim badaniu? Ile kosztuje etc.?

PostNapisane: wtorek, 6 sierpnia 2013, 19:11 

Też jestem ciekawy... w ogóle w jaki sposób trafić do takowego lekarza? Bo chyba nie przez widzimisię kogoś kto chce sprawdzić typ głosu.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj