* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość

PostNapisane: piątek, 29 marca 2013, 09:50 

Online: 29d 16h 15m 1s
chances napisał(a):
Serio, czemu jak człowiek nie potrafi pomóc w emisji to się czepia interpretacji? Szczególnie w nieodpowiedni sposób? A może ja nie czuję tego utworu, jak wielu innych, tylko sobie głos na nim ćwiczę?

Jeśli piszesz do mnie, to ja chętnie pomogę. :) Natomiast abyś się czegoś nauczyła, to najlepiej zacząć śpiewać w języku natywnym, bo w tym języku codziennie mówisz a śpiew to szczególny przypadek mowy. Nie chodzi tylko o interpretację ale również o techniczne aspekty wydobycia dźwięku.

Właściwy dobór repertuaru ma też kolosalne znaczenie. Błędne jest założenie, że śpiewa się piosenki, które nam się podobają. To nie takie proste. Utwory trzeba dobrać do głosu. Szczególnie na początkowych etapach nauki. Na początku ma być prosty materiał, później co raz trudniejszy. :)

PostNapisane: piątek, 29 marca 2013, 10:00 
Ale ja nie chcę być profesjonalną wokalistką. Chcę śpiewać dla siebie, ale na scenie i czerpać z tego przyjemność. Byłam przez 1,5 roku w chórze, w którym śpiewałam nie to, co mi się podobało i wystarczy. Śpiew traktuję jak hobby. Z jednej strony interpretacja, a z drugiej "utwór trzeba dopasować do głosu". No to trochę się wyklucza. Jeżeli się śpiewa coś, czego się nie lubi, to interpretacji nigdy nie będzie. Z tego też względu zrezygnowałam z zajęć w MDK-u, do których chciałam się zapisać, bo tam śpiewa się dużo polskich piosenek, które mi się nie podobają.

A żeby nie było, że jestem malkontentką, to ja lubię dużo muzyki, ale nie wszystko lubię śpiewać. Oto dowód - moje playlisty na YT. Śpiewałam z tego może kilka piosenek.

http://www.youtube.com/user/nutka203/vi ... &flow=grid

Jak widać przywilej młodości pozwala mi lubić rózny repertuar - stąd taka różnorodność, dla niektórych pewnie sprzeczność.

Lubię śpiewać, ale nie mam repertuaru, nie rozumiem tekstów piosenek. To, co znalazłam dla siebie w muzyce, to muzyka ludowa. Może stąd te wszystkie problemy ze śpiewaniem muzyki rozrywkowej. Aczkolwiek mam zasadę, że najważniejsze to śpiewać to, co się lubi, bez względu na język ;) Jeżeli ktoś śpiewa dobrze technicznie i pod względem interpretacji, to nawet język nie będzie przeszkodą.

PS A jeżeli ktoś ma złą emisję w mowie? Ja mówię cicho i zapowietrzam, kiedy chcę głośniej, zdzieram sobie gardło. Mam przedłużyć moją mowę?
Chodzi mi po prostu, że wydaje mi się, że Twoja teoria, że śpiew to specyficzny rodzaj mowy, jest raczej nieprawidłowa, bo tak naprawdę rzadko zdarza się, aby niewyszkolony wokalista miał ładną emisję w mowie. Za to można posłuchać ludzi po szkołach aktorskich - wzory do naśladowania :) Ładnie, głośno i zdrowo.

PostNapisane: piątek, 29 marca 2013, 11:44 

Online: 29d 16h 15m 1s
chances napisał(a):
PS A jeżeli ktoś ma złą emisję w mowie? Ja mówię cicho i zapowietrzam, kiedy chcę głośniej, zdzieram sobie gardło. Mam przedłużyć moją mowę?
Chodzi mi po prostu, że wydaje mi się, że Twoja teoria, że śpiew to specyficzny rodzaj mowy, jest raczej nieprawidłowa, bo tak naprawdę rzadko zdarza się, aby niewyszkolony wokalista miał ładną emisję w mowie. Za to można posłuchać ludzi po szkołach aktorskich - wzory do naśladowania :) Ładnie, głośno i zdrowo.

1. To nie moja teoria. Nie pisałem też o przedłużaniu mowy tylko o szczególnym przypadku mowy.

2. Jeśli masz złą emisję w mowie, to wyjdzie gdy będziesz prowadzić zajęcia czy robić prezentacje... Pracuj zatem nad mową, ale jak zaczniesz nad śpiewem to i mowa Ci się poprawi. Mówienie z powietrzem nie jest problemem. Górniak tak bardzo często mówi.

3. Szkolenie wyrównuje brzmienie głosu, poprawia gospodarkę powietrzem, ustala samogłoski w tym samym miejscu więc naturalnie, że szkolone głosy brzmią ładniej.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj