* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 17:12 

Online: 77d 22h 20m 53s
GG: 0
Nie o słabym słuchu, tylko o braku doświadczenia.

Ja największy szok przeżyłem kilka lat temu, jak przyjechał do mojego miasta jakiś murzyn (prowadził warsztaty gospel) i zaczął śpiewać.

Śpiewał jakbym słuchał płyty, a przecież siedziałem 3 metry od niego, tak inaczej niż moi koledzy z zespołów, inaczej niż grajkowie na starówce, inaczej niż ksiądz z gitarą.... wydobywał głos tak profesjonalnie, że ni było tu mowy o jakimś przesłyszeniu się.

Myślę, że wiele osób na forum nigdy nie pracowało, nie słuchało na żywo, bez mikrofonu dobrych wokalistów (mężczyzn). Stąd chybione poczucie dobrej lub złej techniki itd....

Pozdro

PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 18:39 

Online: 97d 5h 35m 27s
Świetnie Ci idzie, mi sie bardzo podobało. Słychać ogromniasty potencjał wiec bardzo Ci kibicuje i czekam na wiecej nagran. Jeden z lepiej zapowiadajacych sie amatorow na tym forum. Gratulacje.

PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 21:08 
Cytuj:
To, czy wykon chwyta, czy nie jest sprawą subiektywną, więc proszę Cię, nie pisz herezji, że ktoś się kogoś nasłuchał i nie potrafi czegoś rozróżnić.

Jaco, sądzę że raczej nie jesteś fanem hm... Slipknota? Machine Head? Godsmacka? To są rockowe barytony i drą się 10 razy mocniej od VVVHHHfew'a, tam samo jak brzmią na 10 razy bardziej ściśniętych. Drę tak samo mordę i od długiego czasu nawet się nie zmęczyłem, a co dopiero zdarłem. Sądzę też, że takie coś totalnie by do ciebie nie trafiło, więc uważam iż mam minimalne podstawy do tego, żeby stwierdzić, że do osoby osłuchanej z dużą ilością tenorów, takie coś nie trafi i nie do końca wiedzą o czym mówią.

Nie spinaj się, tylko edukuj się z mocna muzą jak aż tak bardzo chcesz udowodnić, że nie mam racji. Potem możemy od nowa omówić sprawę tego, czy rzeczywiście chłopak się drze ;)

Cytuj:
Wcale się nie rzucam, że VVVHHHfew jest tenorem czy barytonem.

To do Zacha raczej było -.-

Cytuj:
Tylko nie słuchaj tych, którzy mówią, że jest super. To tylko świadczy o słabym słuchu.

No to mamy na szczęście słyszące osoby na forum, bo nikt nie rzekł, że jest super ;)

Cytuj:
Dykcję również i tak jak pisałem, w pierwszej zwrotce jest spoko, natomiast potem mam wrażenie, że VVVHHHfew tworzy własny tekst...

Co racja to racja, gorzej że nie słyszałem żadnego polaka z poprawnym akcentem. Wszyscy jak jeden mąż brzmią strasznie, a w nielicznych przypadkach na poziomie niezłego szweda. Słowotwórstwo, to co u drugiego słychać. Zgadzam się się z tobą, natomiast przypiąłbym to do prawie wszystkich wykonów na forum, co przykre.

Cytuj:
Nie o słabym słuchu, tylko o braku doświadczenia.

Jesteś już drugą osobą ruszającą ten temat. Mam pytanie. Do kogo to w tym momencie odnosisz? Offtopujemy na temat przeciętnego słuchacza czy jak?

Cytuj:
Śpiewał jakbym słuchał płyty, a przecież siedziałem 3 metry od niego, tak inaczej niż moi koledzy z zespołów, inaczej niż grajkowie na starówce, inaczej niż ksiądz z gitarą.... wydobywał głos tak profesjonalnie, że ni było tu mowy o jakimś przesłyszeniu się.

To bardzo proste Koko. Oprócz posiadania techniki, warto też nie wrzucać miliarda efektów na wokal w studiu. Żadnych cudacznych auto-tuneów, pogłosów etc. Wtedy masz pewność, że wokal zabrzmi na żywo tak samo jak w studiu ;) Mówię serio! U mnie w mieście, wokaliści jakimś dziwnym trafem wokalu nie bajerują efektami i brzmią wszędzie tak samo :D

Cytuj:
Myślę, że wiele osób na forum nigdy nie pracowało, nie słuchało na żywo, bez mikrofonu dobrych wokalistów (mężczyzn). Stąd chybione poczucie dobrej lub złej techniki itd....

Dlatego nie warto siedzieć w domu, tylko załapać się do zespołu i grać z innymi zespołami. Gorzej jak tylko przed kompem się siedzi i wokali słucha na youtube, wtedy łatwo o pomyłkę.

PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 22:02 

Online: 28d 7h 4m 11s
GG: 1882681
Nextor napisał(a):
Cytuj:
To, czy wykon chwyta, czy nie jest sprawą subiektywną, więc proszę Cię, nie pisz herezji, że ktoś się kogoś nasłuchał i nie potrafi czegoś rozróżnić.

Jaco, sądzę że raczej nie jesteś fanem hm... Slipknota? Machine Head? Godsmacka? To są rockowe barytony i drą się 10 razy mocniej od VVVHHHfew'a, tam samo jak brzmią na 10 razy bardziej ściśniętych. Drę tak samo mordę i od długiego czasu nawet się nie zmęczyłem, a co dopiero zdarłem. Sądzę też, że takie coś totalnie by do ciebie nie trafiło, więc uważam iż mam minimalne podstawy do tego, żeby stwierdzić, że do osoby osłuchanej z dużą ilością tenorów, takie coś nie trafi i nie do końca wiedzą o czym mówią.

Nie spinaj się, tylko edukuj się z mocna muzą jak aż tak bardzo chcesz udowodnić, że nie mam racji. Potem możemy od nowa omówić sprawę tego, czy rzeczywiście chłopak się drze ;)

Nie słucham wymienionych zespołów, słyszałem kilka kawałków Godsmacka i mi się podobały. :) Ponadto, słucham Roguckiego, który jest wysokim barytonem (chociaż on aż tak bardzo się nie drze) oraz Audioslave'a.
Zgodzę się, że "drą" się mocniej, ale nie zgodzę się, że brzmią na ściśniętych. :) Z drących się tenorów to chyba tylko Chestera słucham, więc jest 2:1 dla barytonów. :)

PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 23:52 
Cytuj:
Nie słucham wymienionych zespołów, słyszałem kilka kawałków Godsmacka i mi się podobały. :) Ponadto, słucham Roguckiego, który jest wysokim barytonem (chociaż on aż tak bardzo się nie drze) oraz Audioslave'a.
Zgodzę się, że "drą" się mocniej, ale nie zgodzę się, że brzmią na ściśniętych. :) Z drących się tenorów to chyba tylko Chestera słucham, więc jest 2:1 dla barytonów. :)

To śmiało polecam przelecieć się przez kilka songów Machine Head, albo chociaż starszych wykonów Pantery.
Dźwięki w okolicy a1, zawsze będą brzmiały na "straining" u Barytonów. Liryki to jeszcze spoko, tym bardziej że odejmują mięsa wyżej i płynnie w rejestr flażoletowy wskakują, natomiast oporowe barytony już nie bardzo.

Taka zasada- albo bawimy się w "Fake Tenor" i baryton traci totalnie na swojej największej zalecie- mocy, zastępując ją eee... no niby śpiewaniem w skali tenora (np. Tate), albo śpiewamy normalnie i walimy pełnometaliczne brzmienie na górki. Będzie brzmiało na lekko ściśnięte, ale jakoś u Tenorów się to wybacza (Dio i jakieś frazy na c2, albo cuś), więc nie widzę przeciwwskazań u barytonów. Można to wszystko połączyć oczywiście i uzyskać "złote brzmienie", wyrównane rejestry i takie tam cuda, ale praktycznie nikt się nie będzie w to bawił, bo odbiorca nie wymaga walenia c2 na zawołanie, tylko odpowiedniej emocji w głosie. Dążyć do tego warto, ale nie za cenę utraty widoku na priorytet (Przekazanie odbiorcy wyrażonych przez siebie emocji), oraz wiecznego utrzymywania głosu w najlepszej kondycji, bo lekko gorszy dzień i już połowa rzeczy ci nie wychodzi- bez sensu no ;p

Jedyne do czego w tym momencie mógłbym się "przyczepić" "technicznie", to to, że VVVHHHfew mógł sobie songa obniżyć o ton, żeby nie siedzieć na krawędzi głowy i automatycznie "ścisk" by przeszedł, ale jak już mówiłem- pełnometaliczna krawędź głowy zawsze tak brzmieć będzie. To taki sam wysiłek jak Overdrive/Edge na c2 dla tenora- da się? Da się. Łatwo to to? No nie ;p

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2013, 06:47 

Online: 29d 16h 15m 1s
Nextor napisał(a):
To taki sam wysiłek jak Overdrive/Edge na c2 dla tenora- da się? Da się. Łatwo to to? No nie ;p

Oczywiście masz na myśli tylko Overdrive dla którego ograniczeniem jest C2 i to fizjologicznym i jest faktycznie trudne do wykonania. W Edge to nie stanowi problemu.

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2013, 08:12 

Online: 30d 22h 47m 17s
ja szczerze mowiąc sie zgadzam z nextorem.

nikt nie powiedział że jest 'super' i nie ma nic do poprawy -gosc pierwszy raz na scene wyszedł .... NA PRAWDE idzie mu wg mnie ekstra - co dalej nie znaczy że jest 'super' - wiadomo że jak za rok spojrzy na to nagranie i powie 'ale wspaniałe, jestem geniuszem' to będzie stać w miejscu, obijać sie i popadać w samozachwyt - ale wątpie zeby ten koles tak stwierdzil. szalenie młody - 14 lat? jesli to prawda i już taki ciemny głos. Na prawde mowienie 'tenor' na tak brzmiącego 14 latka jest troche, hmm.. chybione.

Co do techniki - zrozumcie ludzie - tu zgadzam sie z Yagielem - darcie mordy to darcie mordy a śpiew to śpiew.

Darcie mordy jest ekstra - śpiew też jest ekstra - zalezy co chcesz uzyskać. Ja sam czasem na koncertach mojej byłej kapeli darłem morde. Tylko na koncertach - nie dla oszczędzania glosu - tylko dlatego, że na próbach zwyczajnie tego nie czułem. Ćwiczyliśmy i tyle. A na koncercie kazdy dawał z siebie 100 % - ogarniała mnie fala adrenaliny, czułem że energia zaraz mnie rozsadzi i wtedy mogłem drzeć morde i nic mnie to nie kosztowało - bo miałem w sobie te energie i mogłem ją oddać / przekazać głosem.

Jesli wychodze na scene i mam nastrój bardziej 'napiłbym sie piwka, pogawędził i może coś ciupnął na gitarce akustycznej' zamiast 'ale mam ochote nakopać tym ludziom do dupy teraz' to będzie to bardziej spiew niz darcie mordy - i TEŻ spoko - jesli jesteś w tym autentyczny i w taki sposób sie wyrażasz - dlatego nie mowie na gosci których lubi kokoszka i spiewają headem 'pedały' tylko doceniam cos takiego i doceniam najbardziej hardkorowe darcie ryja jakie mozna z siebie wydać - sercem jestem gdzieś posrodku tego wszystkiego, bo czasem mam ochote na spokoj a czasem na *ebnięcie.

Gość jest cholernie młody, utalentowany i ma niesamowity głos, może daleko zajść wiec tym bardziej sie takich ludzi nie powinno gnoić, że to źle i to źle tylko zachęcać do pracy, mowic duzo o dobrych stronach i przy okazji zwrócić uwage na te slabsze .

Ja w wieku 14 lat grałem na komputerze, on spiewa na scenie i idzie mu to na prawde dobrze.

Nie powiedział bym 'kto nie słyszy ma słaby słuch' tylko 'zapomniał wół jak cielęciem był' .

14 lat/ pierwszy koncert/ TAKI głos.

tyle mam do powiedzenia. pozdrawiam

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2013, 08:27 

Online: 14d 20h 57m 15s
Nextor mowi bardzo dobrze zgadzam sie we wszystkim co mówi ;) Jak to dobrze ze nie jestem sam ;)

A Ty Zach i wielu takich jak ty nie zrozumie co to jest poświecenie dla sprawy.
Mowisz ze sie gardło zniszczy. Dla prawdziwych Darłojapów prawdziwych z stali i gwoźudzi budowanych gardeł nie straszne jest sie czasem wydrzeć. Tu chodzi o moc. Pewne rzeczy nie są zdrwowe i nie będą. ALE BRZMIĄ. URYWAJĄ JAJA. Obciążają głos bardziej niż cokolwiek innego więc nie można robić tego tak samo jak większość rzeczy.

Zach... Nikt nie zachęca do śpiewania w sposób szkodliwy. Droge która idziesz wybierasz sam...
Po kolejne. Żaden z prawdziwych Darłojapów nie bedzie drzec tak świetnie ryja przez cale życie.
My się starzejemy to naturalne a w raz z nami nasz głos. Tak sie stało z ARTUREM GADOWSKIM, JAMESEM HETFIELDEM, CHESTEREM BENNINGTONEM, I nawet z SULLY ERNA coś się powoli dzieje bo slyszalem na ostatnich koncertach że zaczął podfałszowywać. TOMASZ LIPA LIPNICKI najpotężniejszy moim zdaniem głos polskiego darcia mordy też się postarzał i nie ma już tej mocy. I jak powiedział ETIENNE SIN w swojej szkole screamu jeśli wybierasz tą droge nie ważne jak poprawnie znasz technike i jak bardzo robisz to bezpiecznie i tak rozwalisz swój głos prędzej czy pózniej. Ja sie z tym zgadzam. Predyspozycje pomagają w tym by głos wytrzymał wiecej ale momio wszystko dostaje po czapie.

Ta droga wokalna jest najcieższa najniebezpieczniejsza i najkródsza bo idziesz nią puki w Tobie OGIEŃ.
Jaki sens w tym ? Wiedzą Ci co nią idą ;) A nie Ci co patrzą jak nią idziesz ;)

I jeszcze jedno. Dużo z was mówi prawidłowo zdrowo itp. Dużo z tych prawidłowo zdrowych rzeczy brzmi sztucznie bez emocji bez MOCY bez przekonania. DLA GŁODNEGO MOCY ODBIORCY.

Na tym forum mało ludzi chce śpiewać w taki sposób bo nikt nie chce ryzykować nikt nie chce się poświecać. Każdy szuka pełni zdrowia. I pewnych rzeczy nie znajdzie sie nie nauczy bez podjęcia ryzyka.

Ale to musi być w człowieku. Kiedy widze jak ktos zaczyna śpiewać a nie umie za wiele i zamiast wchodzić w falsety neutrale czy inne niepelne mody to wiem ze to bedzie spiewak. Jeśli widze że podejmuje wyzwanie i mimo zacisku stara się zabrzmieć i wykrzyczeć wiem że chce coś mi przekazać.

Kontrowersyjny i dobrze... Trzeba walczyć ;) Ja ze swoim glosem walcze żeby każdy nas słuchał.
Ja osiągnąłem co chciałem c#2 wiecej mi nie trzeba.

https://www.youtube.com/watch?v=3a0v0vZur9U 1:48

To jest jeszcze moje marzenie. Drugi most osadzić tak nisko w gadle tenorowe okolice b2 c2 c#2. Nie obchodzi mnie ze jest to szkodliwe. Ale brzmi zajebiscie. Tak samo robi Chester i też tak bym chciał umieć.

Na forum nikt takich rzeczy nie zrobi. I wiem ze nawet nie spróbuje ;)

Na karaoke bym tak chciał zrobić :D:D:D

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2013, 08:35 

Online: 14d 20h 57m 15s
No i o to chodzi Last_Child.

Śpiewaj chłopie bo jak masz 14 lat i taki silny głos to bardzo dobrze bedziesz i śpiewać i drzeć ryja ;)

PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2013, 08:43 

Online: 30d 22h 47m 17s
ja sie darłem yagiel bardzo, nie wiem czy slyszales kawałek z moim darciem mordy co sie fallin down nazywal.

darlem sie duzo, długo ale przestalem - zaczynałem od totalnego darcia, ale juz wyrzuciłem z siebie cała agresje jaką miałem i przestałem. po prostu. nie ma co oceniać też innych - niech kazdy robi to co uważa za słuszne, mozemy sie chyba nawzajem doceniac pomimo różnic.

muzyka łączy a nie dzieli.

a ten typ z filmiku jak sie drze jest niesamowity, mam ciary i w ogole. serio, a słucham czilowej muzyki zazwyczaj bo jakis taki spokojny sie zrobilem - to co bede dalej udawać i drzeć morde ze niby jestem agresywny, jak nie jestem ;p

ale nie tylko krzyk agresji w nas jest tylko taki np. z rozpaczy - kosztuje też sporo ale jest dobry.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj