* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: sobota, 16 marca 2013, 12:35 
a1 na krawędzi wpadnięcia we flażolet- jest
Mocna chrypa- jest
Ciemny głos jak na młodą osobę- jest

Wszystko się zgadza, jesteś barytonem. Wszelkie herezje na temat bycia tenorem raczę olać, a imputującym radzę posłuchać młodego Fronczewskiego i zadać sobie pytanie- Czy rzeczywiście jasny głos w młodości determinuje bycie wysokim głosem? Odpowiedź jest raczej jasna.

Brzmisz dobrze, są emocje, wykon chwyta. Jak nie chwyta, to tylko osób które za dużo tenorków słuchają i nie potrafią odróżnić potężnie brzmiącego głosu w górach, od ścisku. Tym też radzę się w kwestie rockowych barytonów edukować i przestać herezje rzucać. Taki sam tutaj ścisk, jak u Tenorka na c2- czyli nie ma w ogóle, ot krawędź rejestru.

PostNapisane: sobota, 16 marca 2013, 20:12 

Online: 28d 7h 4m 11s
GG: 1882681
VVVHHHfew napisał(a):
Jaco91 napisał(a):
Ale najbardziej to mnie powalił tekst... Znam tę piosenkę, znam jej tekst, ale nie byłem w stanie odgadnąć co śpiewałeś.

O to śpiewam. Może się zlewać, bo słabe nagranie, i ogólnie głośno tam było... (niewiem)
Choć powiem, że pochrzaniło mi się parę rzeczy.

Nie wiem po co wysłałeś mi tekst, skoro napisałem, że go znam. Pierwsza zwrotka w Twoim wykonaniu jeszcze jest w miarę OK, natomiast dalej, to już śpiewasz zupełnie coś innego, albo śpiewasz tak niewyraźnie, że nie da się "odgadnąć" co śpiewasz.

To nie jest offense, po prostu zwracam Ci uwagę na wymowę, bo w śpiewaniu jest bardzo ważna, a przez wielu ludzi zaniedbywana.

Nextor napisał(a):
Brzmisz dobrze, są emocje, wykon chwyta. Jak nie chwyta, to tylko osób które za dużo tenorków słuchają i nie potrafią odróżnić potężnie brzmiącego głosu w górach, od ścisku. Tym też radzę się w kwestie rockowych barytonów edukować i przestać herezje rzucać. Taki sam tutaj ścisk, jak u Tenorka na c2- czyli nie ma w ogóle, ot krawędź rejestru.

To, czy wykon chwyta, czy nie jest sprawą subiektywną, więc proszę Cię, nie pisz herezji, że ktoś się kogoś nasłuchał i nie potrafi czegoś rozróżnić. Ja nie odczuwałem przyjemności słuchając tego wykonania, po prostu. Wcale się nie rzucam, że VVVHHHfew jest tenorem czy barytonem. Może być nawet kontraltem dla mnie, ale to wykonanie mi się nie podoba.

PostNapisane: sobota, 16 marca 2013, 21:17 

Online: 29d 16h 15m 1s
1. Śpiewaj po polsku. Nauczysz się więcej, bo śpiewanie w obcym języku, na początku drogi śpiewaczej, to niestety ściema i tyle.
2. Utwór muzyczny składa się z kilku elementów:
a) melodyka,
b) rytmika,
c) dynamika
d) agogika
e) harmonika
f) kolorystyka

Posłuchaj sobie swojego wykonania i zastanów się jak operujesz każdym z tych elementów. W każdym masz znaczącą przestrzeń do rozwoju. No może z wyjątkiem harmoniki, bo to bardziej domena gitarzysty.
3. Popracuj nad balansem głosu. Musisz umieć wyższe partie zaśpiewać z mniejszą głośnością. Mam wrażenie, być może mylne, że aby zaśpiewać wyżej musisz śpiewać dużo głośniej. Jeśli tak popracuj nad wsparciem i ćwiczeniami typu messa di voce.

4. Dla mnie, może się nie znam, ale te dźwięki wydobywasz bez lekkości i trochę bez kontroli.\

5. Masz potencjał i spoko będziesz śpiewał, jak będzie więcej kontroli nad głosem. Nie wiem ile ćwiczysz, ale codziennie po 30 minut i będzie o klasę lepiej.

6. Od strony słuchacza, niestety na mnie nie zrobiło to wrażenie, uszy mam bardzo wrażliwe i wyłączyłem po paru chwilach. Nie to, że jest jakoś tragicznie, jest nieźle, ale te partie na wyższych dźwiękach sprawiają mi problem ze słuchem i w takich przypadkach wyłączam.

7. Nie bierz tego co napisałem personalnie. To się odnosi do tego wykonu. Sam popełniłem wiele gniotów i pewnie nie jeden wyłącza moje nagrania po paru dźwiękach. Masz talent tylko trzeba pracy, świadomości i umiejętności a to przede wszystkim załatwi czas. Potencjał masz i będziesz fajnie śpiewał. Tylko nie słuchaj tych, którzy mówią, że jest super. To tylko świadczy o słabym słuchu. Jak posłuchasz tego wykona za rok to powinieneś wiedzieć co było nie tak.

Powodzenia!

PostNapisane: sobota, 16 marca 2013, 21:56 

Online: 97d 5h 35m 27s
Co to agogika? Pierwszy raz w zyciu słysze takie słowo. Ok sprawdze w googlach :)

PostNapisane: sobota, 16 marca 2013, 22:00 

Pati... ;) Toż wiki pomoże:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Elementy_dzieła_muzycznego

Tempo utworu. :)

PostNapisane: sobota, 16 marca 2013, 23:30 

Online: 1d 10h 25m 45s
GG: 0
Ale, mówiłem, że nie dość, że to mój pierwszy występik, to jeszcze na nim nie miałem opracowanej techniki. (Cały czas pracuję nad tym.) [W tym właśnie celu jestem tu, na tym forum.]

PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 08:07 

Online: 14d 20h 57m 15s
Panie VVVHHfew zaspiewales bardzo dobrze. Musisz wiedziec 2 rzeczy. Są 2 dziedziny.

Spiew. I Darcie ryja do dźwięku...

Twoje skłonności kierują sie w tą drugą strone. Na teym forum jest to mało lubiane i niedoceniane.
Masz silny głos i zgadzam sie w pełni ze wszystkim co powiedział NEXTOR.

Zadnym Tenorem nie jesteś to masz gwarancje na 200%. Ja jestem przykładem Tenora wiec mozna sobie porownać

Kolejna rzecz. Nagranie jest zrobione telefonem. Wiecj CIEZKO JEST COKOLWIEK USLYSZEC WYRAZNIE TO K. NEDZY!!!

Ciezko zawsze bedzie cokolwiek zrozumieć chyba ze ma sie dobry telefon to odbierze w miare dobrze.
Sprzęt na ktorym spiewałeś też moglbyć nienajlepszej jakości.

Więc nie rozumiem tego srania sie do Ciebie innych uzytkowników na temat dykcji wyrzistości itp.

Co do błedow są i wymaga pracy. Są spiny ale jak podkreśliłeś to jest pierwszy występ. Na początek nie jest źle.

Przekroczyłeś 1 most nawet jeżeli krzyczysz i przeciagasz te dzwieki to itak dobrze bo juz wiesz jak tam sie dostać. Teraz trzeba poprostu to wszystko zrównoważyć.

Powinieneś nagrać probke w domu na mikrofonie jakimś. Nawet komputerowy bedzie dobry. Taki do Skypa albo taki do kompa takie białe w kształcie patyka i na końcu mikrofon. Są one dobre i w dobrej jakości sciągaja głos.

Nagraj cos np w REAPER albo innym programie i wyślij wtedy glos można ocenić lepjej co do techniki dykcji itp. Fakt jest taki że przy takiej jakości ciężko ocenić.

Baryton jest mocnym glosem wiec tak jak mowi ACARIA niektórych może zbyt mocne używanie go też drażnić.

Pracuj nad kontrolą. Wyrzut powietrza masz silny wiec to na początek bardzo dobrze. Masz też silne mięsnie bo możesz ten wyrzut utrzymać.

Natomiast prawidłowe podparcie polega na tym by dozować to powietrze tyle ile potrzeba do osiągniecia danego efektu np chrypy lub pełni głosu. Ale nie wiecej bo wtedy zewnetrzne miesnie wchodzą do pomocy by utrzymać nadmiar ciśnienia powietrza.

Więc moja sugestia byś delikatnie szukał dźwięków nawet jeśli brzmia spedalenie i niepełnie po to abyś znalazl punkt graniczny gdzie poczujesz luz. Znajduje sie on przysłowiowo miedzy falsetem a darciem ryja. Zawężaj te granice aż stwierdzisz że Twoj glos jest pełny i w raz z nim pełny luz.

Nagrywaj się i wywalaj powoli niepotrzębną maniere. Imituj innych tylko w celu pozania technik ulubionych wokalistów. Ale w tym wszystkim szukaj siebie.

Jeśli chodzi o śpiewanie coraz wyżej żęby nie drzeć ryja i nie wyeksploatować za szybko głosu. Trzeba zamiast wiecej powietrza dać go mniej. NIe umiem dokladnie tego opisać Bo jest to troche jak zacisk ale pod odpowiednią kątrolą. Tego nie słychać zacisku tego. To jest prawidłowa kompresja strun.

Obrazowo dzieje sie tak kiedy mówisz dluuuuugie zdanie wtedy prawidłowo podpierasz. Jak juz Ci sie kończy powietrze a ty dalej mówisz wtedy zwiekszasz to Cisnienie. bo jest mała rezerwa powietrza. Ale instynktownie zmuszasz przepone do pracy nad ta resztą powietrza by wypowiedzieć ta reszte zdania. Glos wtedy jakby przybiera barwe zaciśnietego ale taki nie jest. On przybrał tylko taką barwe. Czasami jak sie czlowiek wygłupia i ma zamiar udawać że krzyczy to też tak robi w żartach. Jak śpiewasz masz to kontrolować.

Oczywiscie to tak obrazowo. To jest Ciężkie do wytłumaczenia ale mam nadzieje że naprowadzi.

Powodzenia.

PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 14:07 

Yagiel. Gdyby był konkurs na najbardziej kontrowersyjną osobę na forum to bym na Ciebie głosował. :)

A tak serio. Ja wiem, że jakość nie powala, ale niektóre rzeczy po prostu słychać. Dykcję również i tak jak pisałem, w pierwszej zwrotce jest spoko, natomiast potem mam wrażenie, że VVVHHHfew tworzy własny tekst...

Co do spinania się i krzyku, to też to po prostu słychać i sprzęt tego nie załatwi. Sprzęt może zmieniać barwę, może nawet tworzyć wrażenie nieczystego śpiewu, ale jeśli ktoś krzyczy i się przy tym spina, to to słychać, a w tym przypadku również trochę widać.

Na koniec pozwolę sobie zacytować użytkownika acaria: "Tylko nie słuchaj tych, którzy mówią, że jest super. To tylko świadczy o słabym słuchu."

Bez urazy i pozdrawiam. :)

PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 14:16 

No to już po mnie... ;)

PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 14:33 

Wybacz, ale jak dla mnie jest to świetne podsumowanie tematu. :) Jak coś, to zapewne mi się dostanie. ;)

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj