* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 00:25 

Online: 2d 21h 51m 35s
GG: 6719249
a przepraszam, już się poprawiam nie te rożne barwy tylko tryby :P

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 00:50 

Online: 28d 7h 4m 11s
GG: 1882681
Poza tym radzę zwrócić uwagę na to, co napisał last_child na końcu swojego posta. Na forum jest mnóstwo tematów opisujących dane zagadnienia. I ja wiem, że samo czytanie nie wystarcza, ale powinno się od tego zacząć właśnie po to, żeby potem wiedzieć o co chodzi, jak ktoś Ci napisze "za mało twangu". Czyli powinno to wyglądać tak:
czytasz sobie różne tematy, poznajesz teorię i próbujesz to zastosować w praktyce. Wrzucasz próbkę na forum i już dobrze wiesz, czy masz ten wymarzony twang czy nie. Od samego czytania nic się nie nauczy, ale z kolei nie znając nomenklatury niewiele dadzą Ci rady innych forumowiczów.

Także podsumuję i jest to kierowane nie tylko do Ciebie, ale do wszystkich nowych użytkowników:
Najpierw czytamy, potem piszemy. Tak zaoszczędzimy czas swój i innych użytkowników forum i wszyscy będą zadowoleni. ;)

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 00:57 

Online: 2d 21h 51m 35s
GG: 6719249
No cóż przepraszam jeśli ktoś się obraził, ale nie sądzę by było o co. Przecież nie krytykuję cvt i dopóki nie sprawdzę tej techniki to nie mam zamiaru. Chodziło mi o zupełnie inną rzecz, ale już mniejsza o to. Nie jestem wrogiem tego forum, bardzo dobrze że ono istnieje. Jestem tu od niedawna i może po prostu razi mnie coś czego nie znam, cos czego nie rozumiem. To była moja sugestia bo jestem pewne ze wiele osób nadal nie bedzie rozumialo wielu rzeczy po wyłącznym zapoznaniu się z podstawowymi terminami tej techniki. Śpiewanie na poziomie mówienia w sls-sie tez mi niewiele mowilo dopoki nie skorzystałam z prywatnych lekcji. Po prostu tyle. :)

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 10:34 

Online: 30d 22h 47m 17s
GG: 0
hehe, dzieki ! :)

owszem zgadzam sie ze jest cos takiego troche o czym mowisz - ze jest bardzo technicznie, ale spoko, teraz mam w cholere roboty i całe dnie mnie nie ma, ale bede miec na sekunde przerwe w sobote i niedziele i jak nie pojde odpoczywac w bardzo popularny wsród 'młodzieży' sposób to skrobne jeszcze jeden esej do skarbnicy i sprostuje troche rzeczy ! :)

no i ekstra ze jestes na forum, oczywiscie warto miec swoje zdanie ! tak jest najlepiej !

Pokreslam jeszcze raz - to jest forum dla wokalistów - kazdy ma prawo, ze wszystkim i czym chce - ale ma być to powiedziane na spokojnie, bez jakis kłótni czy innych takich - bo jak gdzies taką zobacze to bede kasowac bo chciałbym zeby to nie było miejsce 'moja racja jest mojsza niz twojsza' tylko inteligentych ludzi chcacych wymieniac poglady :)

takze wszyscy mamy nadzieje ze zostaniesz na forum, bedziesz sie udzielac dalej i znajdziesz - jesli nie cvt - to cos co ci bedzie pasowac i tez bedzie ekstra : > a teraz biegne cwiczyc ;) czołem !

PostNapisane: środa, 13 lutego 2013, 11:30 

Online: 77d 22h 8m 22s
W jaki sposób ta dyskusja, jakże temat, ma pomóc autorce wątku?
Spróbuję więc może wrócić do tematu.

Nauka śpiewu jest bardzo trudna, szczególnie w samotności. Czasem i pół roku to niewiele i postępy są mało zauważalne. Zresztą nierzadko bywa tak, że są one skokowe... Długo, długo nic, a potem nagle się coś załapuje i jest zauważalna zmiana. Nie ma co się zniechęcać. :)

Jesteś okropnie pospinana. Spróbuj przed śpiewem się poruszać, poćwiczyć trochę, zmęczyć się, zrobić parę pompek. A potem całkowicie się rozluźnić. Rozmasować szyję, poruszać ustami, żuchwą, rozmasować policzki. Nie możesz spinać okolic gardła i twarzy pdoczas śpiewu, bo nic z tego nie wyjdzie. Nie możesz też napinać brzucha. Głośność musisz wydobywać bezwyisłkowo, swobodnie. U ciebie słychać, że dusisz ten dźwięk, przepychasz go, pchasz go w nos, tak sobie wyjesz.
Nie skupiaj się na tym, żeby to nie wiadomo jak ładnie brzmiało, bo w tej chwili tego i tak nie osiągniesz. Skupiaj się na tym, by było luźno. Później (bo za jednym razem może ci to namieszać w głowie) stań prosto, weź głęboki wdech nosem i podczas śpiewu utrzymaj tę pozycję. Poczujesz, że należy spiąć okolice żeber... Nie spinaj samego brzucha! Zepnij pośladki. Gardło i te okolice nadal muszą pozostać luźne. Taka postawa ma Ci pomóc kontrolować ilość wydychanego powietrza.

Poza samym śpiewaniem piosenek słuchaj dużo wymagającej muzyki, rób rozgrzewki wokalne, śpiewaj gamy, ucz się twangu/przydźwięku na pojedynczych dźwiękach.

PostNapisane: piątek, 15 lutego 2013, 15:52 

Online: 16h 39m 18s
Ale często ktoś wstawia nagranie, poniżej ktoś daje rady związane z cvt, dalej zaczyna się znów dyskusja o technice a osoba która wstawiła nagranie by uzyskać pomoc nie dowiedziała się w zasadzie niczego.

No właśnie, dokładnie....

PostNapisane: piątek, 15 lutego 2013, 15:55 

Online: 16h 39m 18s
Neta napisał(a):
W jaki sposób ta dyskusja, jakże temat, ma pomóc autorce wątku?
Spróbuję więc może wrócić do tematu.

Nauka śpiewu jest bardzo trudna, szczególnie w samotności. Czasem i pół roku to niewiele i postępy są mało zauważalne. Zresztą nierzadko bywa tak, że są one skokowe... Długo, długo nic, a potem nagle się coś załapuje i jest zauważalna zmiana. Nie ma co się zniechęcać. :)

Jesteś okropnie pospinana. Spróbuj przed śpiewem się poruszać, poćwiczyć trochę, zmęczyć się, zrobić parę pompek. A potem całkowicie się rozluźnić. Rozmasować szyję, poruszać ustami, żuchwą, rozmasować policzki. Nie możesz spinać okolic gardła i twarzy pdoczas śpiewu, bo nic z tego nie wyjdzie. Nie możesz też napinać brzucha. Głośność musisz wydobywać bezwyisłkowo, swobodnie. U ciebie słychać, że dusisz ten dźwięk, przepychasz go, pchasz go w nos, tak sobie wyjesz.
Nie skupiaj się na tym, żeby to nie wiadomo jak ładnie brzmiało, bo w tej chwili tego i tak nie osiągniesz. Skupiaj się na tym, by było luźno. Później (bo za jednym razem może ci to namieszać w głowie) stań prosto, weź głęboki wdech nosem i podczas śpiewu utrzymaj tę pozycję. Poczujesz, że należy spiąć okolice żeber... Nie spinaj samego brzucha! Zepnij pośladki. Gardło i te okolice nadal muszą pozostać luźne. Taka postawa ma Ci pomóc kontrolować ilość wydychanego powietrza.

Poza samym śpiewaniem piosenek słuchaj dużo wymagającej muzyki, rób rozgrzewki wokalne, śpiewaj gamy, ucz się twangu/przydźwięku na pojedynczych dźwiękach.

Dziękuję ci, wreszcie ktoś mi powiedział o co chodzi, tego mi było trzeba.:)

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj