* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

Tytuł: Co robie źle?
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 15:42 

Online: 16h 39m 18s
GG: 0
Ostatnie nagranie mnie przeraziło, nie wiem co robię źle, niby powinno być coraz lepiej ale według mnie jest źle, sami oceńcie. :? :(
1.nagranie z stycznia:http://ising.pl/nagranie/16kgcpujgkd,Feel-A_gdy_jest_juz_ciemno
2. nagranie z stycznia:http://ising.pl/nagranie/16kgcajeuud,Tomasz_Karolak-Zabiore_cie_wlasnie_tam
A tu starsze nagrania:
nagranie z grudnia:http://ising.pl/nagranie/16hm535l92d,Virgin-Dzaga
1.nagranie z listopada:http://ising.pl/nagranie/16e9lhtblgd,Jula-Za_kazdym_razem
2.nagranie z listopada:http://ising.pl/nagranie/16e7ah8vn0d,Kasia_Cerekwicka-SOS

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 16:36 

Online: 2d 21h 51m 35s
GG: 6719249
Hm.. w pierwszych dwóch nagraniach, jesteś nie w tonacji, cały czas pod dźwiękiem. Trzeba trochę nad słuchem popracować, ale nie jest z nim źle bo w kolejnych nagraniach jest już lepiej. Myślę, że to dlatego ze dwa pierwsze utwory są w męskiej tonacji, nie wiem czy to tak można nazwać, nie znam się na tym aż tak. O dwóch ostatnich utworach w zasadzie nie mogę powiedzieć nic ze względu na ledwo słyszalny twój głos. Więc chyba dżaga wypadła najlepiej. Wydaje mi się, że jesteś zaciśnięta cały czas, słuchając Cię mam wrażenie ze się meczysz strasznie, bo nawet ja się męczę kiedy Cie słyszę ( tylko nie odbierz tego źle, po prostu jak sobie wyobrażam ze bym tak śpiewała, to bym była mega zmęczona a moje gardło byłoby zdarte) Ze śpiewania masz czerpać przyjemność, masz czuć lekkość to nie ma boleć to ma być pasją i radością. A ja mam wrażenie, że twój głos jest jakby zamknięty w jakiejś puszce, próbował z niej wyjść ale nie mógł się wyzwolić. Nie znam się aż tak na tym, to tylko moje prywaten odczucia. Pozdrawiam.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 18:35 

Online: 16h 39m 18s
@Kleksa90J Gdy śpiewam to nie odczuwam zmęczenia.
@Zach Możesz mi objaśnić co to jest sls i cvt?

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 18:41 

Online: 17d 17h 3m 12s
SLS i CVT to dwie różne techniki, metody śpiewu. SLS - Speech Level Singing, CVT - Complete Vocal Technique.

Bohemian Rhapsody #1 Forever

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 21:15 

Online: 29d 16h 15m 1s
Panowie,

Ani SLS ani CVT to nie są techniki a metody nauczania śpiewu. :) Przy czym jak napisał Zach, SLS oparte jest na klasycznym belcanto a CVT jest bardziej rewolucyjne w aspekcie nomenklatury aczkolwiek również korzysta z dokonań innych (np. dokonań Jo Estill). W moim odczuciu przewaga CVT leży w klarownym, przejrzystym i prostym systemie nazewniczym jak i prostym opisie działania głosu. W CVT nie ma takich usystematyzowanych kursów jak w SLS (Singing for the Stars czy SS Manninga) ale za to jest system szkoleniowy dla uczniów i nauczycieli (SLS ma system certyfikatów dla trenerów).

Generalnie obie metody pomagają. Osobiście cały czas używam ćwiczeń z SLS, ale na swój sposób. Wolę nomenklaturę CVT bo łatwiej mi zrozumieć jak to wszystko działa. Przy tym SLS dzieli głos na head i chest, a ludzie tak często używają błędnie tych pojęć, że szkoda słów.

Opis różnych metod można znaleźć u mnie na blogu. Jeden z wcześniejszych wpisów. Do tego jak ktoś chce poczytać o CVT to też jest pełen wpis o podstawach.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 22:37 

Jedna rzecz mnie irytuje na tym forum, ciagle tylko cvt i cvt. sądze że wiele a nawet wiekszość osób które tu piszą, nie mają za bardzo pojęcia o technikach wokalnych bo np dopiero zaczynają. Chodzi mi po prostu o to, że ludzie proszą o porady a tu sie tylko słyszy twang itd ja osobiście nie wiem co to jest i na ten moment nawet nie chce mi się sprawdzać, choć planuje udać sie na lekcję cvt i sprawdzić tę że 'rewelacyjną' metodę.Może się okazać ze i ja sie zakocham w niej ale sądze żeby ludziom odpowiadać nie tylko technicznymi nazwami, które mi np niewiele mówią, zresztą sądzę, że większości też. Zresztą nie każdego stać na to by płacić tyle pieniędzy za lekcje, a tak na dobrą sprawę są to ogromne pieniądze. Więc może przydałoby się bu te porady były czymś więcej niż reklamą cvt.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 23:24 

A mnie irytują zarzuty o reklamowanie CVT. Czy teraz każde dobre i ciepłe słowo na temat CVT albo właścicielki tej strony będzie odbierane jako wchodzenie w d*pę, stronniczość itp.? Tak jak Zach napisał, w CVT jest usystematyzowana terminologia i to jest ogromne ułatwienie.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 lutego 2013, 23:57 

Online: 30d 22h 47m 17s
Kleksa - ja udzielam porad które niewiele mają wspólnego z tym co zarzuciłaś.

Masz wg mnie złe podejscie, bo jak pojdziesz na lekcje z takim nastawieniem to chocby nauczyciel był ze złota to gówno cie nauczy, bo idziesz tam sprawdzic 'rewelacyjna' metode - nastawiasz sie zle i dokladnie tyle dostaniesz na ile sie nastawisz.

nie wiem dlaczego to jest takie dziwne - po prostu sobie rozmawiamy, nikt tutaj sie nie sra nad tym jakie cvt jest wspaniałe - to po prostu bardzo dokładna technika, czy tam metoda - i w tym jest jej plus, a oprocz tego uczy dokladnie tego samego co wszystkie inne - dobrze spiewac, tylko np. w bel canto masz okreslone jak ma brzmiec twój glos, w jaki sposób masz go wydobyc - zawsze mnie to irytowało, z tego co wiem sls ma to samo, a cvt nie mowi ci jak ty masz brzmiec - totalna wolność - wybierz sobie co chcesz i jak chcesz a ta technika tylko ci pomoże to osiągnąć.

i to nie jest cudotwórstwo, to jest otwarcie swojego umyslu i zrozumienie o co chodzi w spiewie - rownie dobrze mozesz to zrobic na lekcji z innej techniki - wiecej zalezy od ciebie niz od nauczyciela, przynajmniej ja tak uważam.

nie popadajcie w paranoje z tym uwielbieniem do cvt - nie padam przed tym na kolana, ale jak mam przed sobą most, to nie będe przepływać obok przez wode dla samego buntowania sie - cvt jest jasne, klarowne i przejrzyste.

a jesli nie wiesz co to jest przydzwięk a jesteś tu na forum to bardzo niedobrze, bo jest to wszedzie pisane, masz poradniki w skarbnicy - gdybys zadała sobie choć troche trudu i to przeglądneła, np. moj poradnik to bys wiedziała wszystko czego ci na początek potrzeba ;>

peace i nie spinajcie sie ludzie bo na prawde dramat.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 13 lutego 2013, 00:17 

ale ja się nie spinam i nie pójdę na lekcję cvt z negatywnym nastawieniem, bo gdybym miała z takim iść, to tak samo jak gdybym kupowała lody orzechowe nie lubiąc smaku orzechowego. Zresztą byłoby to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Ale często ktoś wstawia nagranie, poniżej ktoś daje rady związane z cvt, dalej zaczyna się znów dyskusja o technice a osoba która wstawiła nagranie by uzyskać pomoc nie dowiedziała się w zasadzie niczego. Zresztą ja nie mam nic do tej metody, bo nie mogę nic mieć nie znając jej. A sam opis metody to trochę za mało na zrozumienie jej. To tak jakby przeczytać przepis i wiedzieć jak smakuje potrawa. Bez praktyki trochę słabo, a jak już powiedziałam nie każdego stać na tak drogie lekcje.

Edit: A tak przy okazji last child, wczoraj słuchałam Twoich próbek głosu z tego poradnika gdzie pokazywałeś te rożne barwy czy jak to tam się zwie. I bardzo mi się podoba Twój głos kiedy mówisz :D

Jaco91: Skleiłem Twoje posty. Używamy opcji "edytuj".

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 13 lutego 2013, 00:22 

last_child napisał(a):
nie popadajcie w paranoje z tym uwielbieniem do cvt - nie padam przed tym na kolana, ale jak mam przed sobą most, to nie będe przepływać obok przez wode dla samego buntowania sie

Otóż to.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj