mnie sie po prostu wydaje ze ty sie zarzynasz - tak przynajmniej dla mnie to brzmi, jakby to bylo totalnie scisnięte i wymuszone.
głos trzeba wydobywać z siebie luzno - znaczy nie trzeba, jak tego nie czujesz i chcesz spiewac w taki sposób to rób tak jak uwazasz oczywiscie.
spiewaj sobie jakis dzwięk z średnicy, bardzo wygodny i jedziesz go długo , bardzo cicho i cwiczysz żeby sie nie zachwiał. nie napinasz sie na to jak guma w majtach - dobrym skojarzeniem dla mnie bylo ze barwe masz miec wtedy jak balsam - to ma byc leciutkie, fizycznie dla ciebie przyjemne. spiew w ogole ma byc przyjemnoscią fizyczna a u ciebie słysze, że ty totalnie cierpisz od wydobywania tych dzwieków .
na poczatku spiewasz zapowietrzonym głosem i potem na to nakładasz chrype - dlatego w refrenie nie możesz sięgnąć tego 'wali sie swiat' z 49 sekundy - to jest dosc wysoko, ale nie jakos ekstremalnie wysoko, po prostu robisz to dla mnie w bardzo odrażająco niezdrowy sposób i ciezko mi sie tego slucha jak slysze jak mordujesz swoje struny.
weź sie za podstawy solidnie, przegladnij inne tematy, poczytaj i posluchaj jak spiewają inni jakie dostają rady bo z tego tez mozna wyciagnac wiele wniosków dla siebie.
i dorzuce jedna rade - glos zaczyna sie zawsze w tym samym miejscu, czy jest to bardzo niski dzwiek czy sredni czy bardzo wysoki - wszystkie zaczynasz w tym samym miejscu, ja to czuje mniej wiecej miedzy krtanią a dolną linią rzuchwy - jak sie dotniesz pod szyja to tam są jakies węzły chłonne jak sie jest chorym na jakąś angine to tam ci sie takie gule robią - to na tej płaszczyznie mniej wiecej - dzwiek nie moze ci latac po cąłym organizmie, niskie dzwieki gdzies z tyłka wyciagniete, a wysokie wywrzeszczane tak strasznie - znajdz to miejsce gdzie twoj glos sie zaczyna, trzeba go tam skupić w jednym miejscu.
a dzwięki nie rób krtanią tylko mózgiem - myslisz o dzwieku i go dopiero spiewasz, zadnego szukania, podjazdów
http://lastchild.wrzuta.pl/audio/4Yv1VQhBwH2/podsa - porób sobie to cwiczenie i nalepiej wrzuc próbki jak sobie z nim radzisz. i zagladnij do mojego poradnika w skarbcu i porób sobie tez te cwiczenia na 'podparcie'