* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Autor Wiadomość

PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 21:55 

Online: 6d 10h 17m 32s
GG: 0
Pierwsze moje nagranie jak na razie :) prosze o wyrozumialosc :)
http://pucek9112.wrzuta.pl/audio/460roA ... ad_version

PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 23:08 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Pierwsze pytanie, które wszystkim zadaje, byłeś w Katowicach ostatnio na koncercie Judasa jako Epitaph Tour?

Co do wykonania to masz bardzooo dużo nosa. Bardzo, bardzo nosowy wokal.
Tematy twang i podparcie przejrzyj też i samogłoski musisz tutaj ustawić (przepraszam za hipokryzję z samogłoskami), możesz to robić wg forum albo na czuja kombinować. Jest cholernie dużo napięć i jak wchodzisz we wszystkie piski to musisz mieć najpierw przyzwoite podstawy opanowane, bo jak walisz te góry to wypadasz sporo z tonacji i to nie brzmi tak jak powinno. Końcówka piosenki jest znacznie pod dźwiękiem, po prostu nie wyciągniesz tam wyżej bez odpowiedniego twangu i odpowiedniego ustawienia samogłosek i dobrego podparcia.

Ostatnio edytowano wtorek, 22 maja 2012, 23:17 przez Nashville, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 23:15 

Nie na koncercie nie bylem, a co do nosa, ogolnie nauke spiewu zaczalem 5 dni temu, wczesniej samo karaoke, i wyczytalem ze nosowosc to jest wada, i powoli cwicze aby sie tego pozbyc, gdy skupiam sie na braku nosowosci to jako tako mi to wychodzi, ale gdy spiewam i skupiam sie na wykonaniu czar pryska i nos sie uaktywnia :( ale mysle ze to kwestia cwiczen aby robic to automatycznie nie myslac o tym, no albo jestem w bledzie :D

PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 23:18 
Administrator

Jak zacząłeś naukę śpiewu to od razu zwróć uwagę koniecznie na to, żeby się nie spinać. Staraj się robić wszystko mozliwie najluźniej, nic siłowo, bo jak się nauczysz spinac to będziesz się musiał nieźle napracowac, żeby się tego oduczyć.

PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 23:23 

Ogolnie to te nagranie jest tylko po to, aby zobaczyc po miesiacu czy sa efekty, chyba na razie sproboje pozbyc sie tej nosowosci na dobre, a reszta zajme sie pozniej. Dzieki za rady :)

PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 23:27 
Administrator

Ważniejsze od nosowości na chwile obecną by było zwrócenie uwagi na spięcia i te rzeczy, które wyżej wspomniałem (twang, podparcie), bo bez tego ani rusz.

PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 23:33 

No ale nie powiem ze ta nosowosc mnie denerwuje i to bardzo, a jak narazie cwiczenia robie od 2 dni i dopiero zaczalem wykorzystywac teorie w praktyke, nie wiem tylko jak popracowac nad spieciami, niewiem mam sie po prostu wyluzowac kiedy spiewam? Czy wgl o co innego ci chodzi.

PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 23:50 
Administrator

Chodzi o to, że jak szukasz sposobu na zaśpiewanie wysokiego dźwięku i jak robisz to w jakiś sposób tak, że się zaciskasz czy też odczuwasz dyskomfort to znak, że robisz coś źle. Nie śpiewaj od razu piosenek, które są bardzo wysoko albo bardzo nisko. Znajdź wygodną dla głosu strefę i tam dokładnie wszystko ustawiaj. Chodzi o to, żeby właśnie ta wygodna strefa głosu, czyli Twoja średnica była możliwie najmniej siłowo zaśpiewana. Nie może być żadnych spięć, masz mieć pełen luz. Pierwszy krok do tego to TWANG.

PostNapisane: wtorek, 22 maja 2012, 23:54 

Okey, teraz sluchajac tego jeszcze raz juz wiem o co chodzi i faktycznie spinam sie jak bym siedzial nie powiem gdzie :D jutro pokombinuje po cwiczeniach, cos sie tam znajdzie lajtowego :) wielkie dzieki za podpowiedz :)

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj