* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

Tytuł: Ozzy Osbourne
PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2011, 12:36 

Online: 16d 10h 48m 9s
GG: 1894468
Nie znalazłem o nim tematu - a postać ciekawa.

Spotkałem się ze stwierdzeniem, że do śpiewu to on pod względem technicznym się nie nadaje. Jakoś chyba nie przeszkodziło mu to w wielkiej karierze, prawda?
Ktoś tu stwierdził, że on używa dużo twangu - muszę uwierzyć na słowo.

Co o nim sądzicie?

PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2011, 14:41 

Online: 1d 18h 25m 50s
Ma nieziemską barwe, bardzo charakterystyczną. Śpiewa dośc wysoko i do hard rocka jak znalazł. Dużo nadrabia swoim zachowaniem scenicznym, wrodzoną charyzmą. ekscentryczną osobowością i ekscesami.
Może technicznie nie potrafi śpiewać, ale ma coś, czego nie można się nauczyć tak jak spiewu, a mianowicie "to coś " <lol> co sprawia że nie można obok niego przejść obojętnie. Ja go uwielbiam słuchać :)

Ostatnio edytowano poniedziałek, 31 października 2011, 14:44 przez miro305, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2011, 14:44 

Online: 16d 10h 48m 9s
GG: 1894468
last_child napisał(a):
ozzy to jeden z najbardziej utytułowanych i znanych rockmanów, ale śpiewanie nie jest jego najlepszą stroną :))

Więc co jest jego mocną stroną? Przecież nie gra na gitarze, ani na niczym innym. Chyba, że masz na myśli zachowanie (poza)sceniczne?

PostNapisane: poniedziałek, 31 października 2011, 20:51 

Online: 116d 14h 40m 34s
GG: 0
miro305 napisał(a):
Ma nieziemską barwe, bardzo charakterystyczną. Śpiewa dośc wysoko i do hard rocka jak znalazł. Dużo nadrabia swoim zachowaniem scenicznym, wrodzoną charyzmą. ekscentryczną osobowością i ekscesami.
Może technicznie nie potrafi śpiewać, ale ma coś, czego nie można się nauczyć tak jak spiewu, a mianowicie "to coś " <lol> co sprawia że nie można obok niego przejść obojętnie. Ja go uwielbiam słuchać :)

w hard rocku/heavy metalu głównie wysoki głos się liczy

PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2011, 22:30 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Ozzy to tak rozbudowana postać pod każdym względem, że by trzeba o nim z 10 stron napisać. W skrócie: jego śpiewanie jest na prawdę zajebiste! Od strony technicznej można mu wiele zarzucić ale bądźmy szczerzy, czy wielu wokalistów jest w stanie zaśpiewać w taki sposób jak on War Pigs, Megalomanie, Iron Mana i wiele, wiele innych? Odpowiedź brzmi nie. Ozzy to wokalista, który miał cholernie dużą skalę głosu. Przy tak mizernej technice jaką dysponował możliwości głosowe jakie pokazywał są na prawdę zaskakujące. Jego głos z natury to niski tenor. Śpiewał głównie w curbingu, trochę pomiędzy nawet, jednak jak podchodził do najwyższych dźwięków to na prawdę robił to pomimo swojej dziwaczności w taki sposób, że brzmiało to przyzwoicie. Ustawienie jego głosu i barwa dawała mu takie coś, że nie było żadnej możliwości pomylenia go z kimkolwiek innym. Ozzy w każdym albumie pokazywał się z innej strony. Czasami był to cholernie wysoki wokal, dosyć gładki (Children of the Grave, Bark At The Moon) a czasami chropowaty, zachrypiały krzykliwy zaśpiew jak w Symphtom of The Universe. Inna odsłona to synkretyczne brzmienie piosenki Megalomania, w której są dźwięki dosyć niskie jak na Osbourna i nagle cholernie wysokie z trudnymi do pokonania schodami i przejściami z niskich do wysokich. Jeszcze inna odmiana to Sabbath Bloody Sabbath, gdzie Ozzy pokonuje samego siebie w ładowaniu c2 na pełnym loozie. Z jego solowych utworów wrażenie robią Diary Of A Madman, Killer Of Giants i 10000 innych, te 2 akurat mi przyszły na myśl :P. Jako fan Black Sabbathu i Ozzyego muszę powiedzieć, że w ich muzyce jest mega-dużo emocji. Ozzy to geniusz interpretacyjny. Piosenki w jego wykonaniu brzmią bardzo wiarygodnie. Mroczny klimat i to jego zatwangowane, kaczkowate śpiewanie się idealnie zgrywają z taka stylistyką. Przykłądem jest utwór NIB, gdzie Ozzy wchodzi w rolę szatana.

Ludzie jak i wokaliści :) często zarzucają Ozzyemu, że nie umie śpiewać. Tutaj można wrócić do definicji, czym jest "umiejętność śpiewu" w muzyce rozrywkowej a w szczególności rockowej? No na to pytanie każdy już musi sobie sam odpowiedzieć. Każdy kto spotkał się z repertuarem Ozzyego i mógł zaśpiewać jego pieśni wie, że potrzeba bardzo dużego skila, żeby to zabrzmiało tak jak należy.

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 08:55 

Online: 70d 23h 55m 10s
Ozzy Osbourne - powinno się go dodac do listy dźwięków do naśladowania w celu znalezienia twangu :D

Ozzy z Black Sabbathem jest połączeniem jedynym w swoim rodzaju. Przez cały czas nawet przez myśl mi nie przeszło oceniać Ozziego jako wokaliste, bo prostu był i śpiewał, i wychodziło świetnie. Od momentu jak zaczęłam się bardziej wsłuchiwać w wokale i dowiedziałam się, że Ozzy nie potrafi śpiewać, to byłam mocno zdziwiona :P Ale nijak mi to nie przeszkadza. Co dziwniejsze moja sympatia wcale nie wynikała ze skandali i głupot które czyni/ł, tylko z tego co prezentował muzycznie, mimo że pewnie żaden akord go nigdy w głowę nie uderzył jednak.

Btw, może dlatego mam teraz taki problem ze śpiewaniem, w końcu wychowałam się na black sabbacie... ;p m.in ;p

PostNapisane: piątek, 4 listopada 2011, 15:29 
Administrator

Ozzy zamiast się uczyć w szkołach śpiewu po prostu śpiewał i bez względu na to jakby tego nie robił na płytach i wielu koncertach brzmiał świetnie.

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 22:50 

Online: 10h 13m 44s
Zdziwiliście mnie tym, że ktoś, kogo mam od zawsze jako wzór i mistrza nie umie śpiewać! :D

PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 09:52 

Online: 8d 18h 59m 29s
Może teoretykiem muzycznym był żadnym, ale jak to mawiał Bill Ward - miał (ma) niezwykły, naturalny talent do wymyślania linii melodycznych i bądź co bądź zgrabnych tekstów.
Niestety przez dragi i alkohol w latach 80' zjechał w dół, ale jakoś tam daje rade mimo, że jest mocno zdewastowany.
Ostatnie płyty faktycznie zmolestowane są autotune/ melodyne , ale bądźmy szczerzy- nikt z takim stylem życia nie był wieczny.
Ozzy lat 70' absolutnie wymiatał i był naprawdę dobrze ustawiony.

PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2011, 17:18 
Administrator

Z tekstami racja Gezer Butler przede wszystkim ale Ozzy mu pomagał, pisali te teksty tak jakby razem, z tym, że Ozzy cośtam doradzał a Gezer wszystko wymyślał. Co do Ozzyego to wielu wokalistów, którzy potrafią śpiewać mieliby problem z wyśpiewaniem jego piosenek. Cholernie wysoki, mocny wokal, który się przebijał i idealnie oddawał wszystkie emocje.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj