* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość

PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2011, 00:01 

Online: 7d 13h 11m 35s
Nie. Jakość wykonywania nie różni się tak znacznie od tego na płycie. Nie wydaje mi się, żeby leciała z playbacku, pomijając kilka epizodów jak 'występ' w 'Jaka to melodia?'. Proponuję się zgłębić w szerszy zakres wykonań na żywo, bo widzę, że Twoja wizja tego jest niezgodna z prawdą. Skali wbrew temu, co piszesz nie pokazuje mniejszej. Czasem w beltingowych dźwiękach słyszę wycentrowanie modu, ale jako tako radzi sobie nieźle. Aktualnie mimo różnicy wieku bije Górniakową, jeśli chodzi o sprawy techniczne i 'radzenie sobie'. Edyta to dopiero 'TO JUŻ NIE TO SAMO', biorąc pod uwagę jej skrzeki, mnóstwo niepewnych dźwięków i Bóg wie, co jeszcze. Nawet teraz jest jedną z najlepszych (choć jest naprawdę niedoceniana- większość ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy z jej możliwości), a zaliczać ją do grona najlepszych polskich wokalistek można zarówno biorąc pod uwagę jej wcześniejsze czasy świetności, jak i obecne, które są nadal niezłe. Oczywiście, zdarzy się jakaś nieczystość, nieudany dźwięk, ale... Skoro była tu wymieniana Górniak (która niewątpliwie jest jedną z najlepszych), to ja jednak biorąc pod uwagę obecny 'stan techniczny', wystawiam na piedestał obie z przewagą Beaty.

PostNapisane: piątek, 28 października 2011, 22:40 

Online: 50d 6h 21m 40s
GG: 0
Beata Kozidrak, Edytka Górniak, są dobre, zasługują moim zdaniem i tak na miano jednych z najlepszych polskich wokalistek. Lecz dla mnie najlepszą polską wokalistką jest stara dobra Chylińska, której uwielbiam słuchac w ponure wieczory.

PostNapisane: piątek, 28 października 2011, 22:58 

Online: 4h 9m 41s
Dla mnie najlepszą wokalistą- jeśli tą Panią można tak nazwać- jest EDYTA GEPPERT. Byłam na kilkunastu recitalach Pani Edyty i za każdym razem nie mogę wyjść z podziwu nad potęgą głosu Pani Edyty.
Pani Edyta śpiewa ok. 100 recitali rocznie, 100 % live, ponad 20 piosenek podczas każdego koncertu, a głos ciągle potężny, piękny i powalający.

PostNapisane: sobota, 29 października 2011, 11:13 

Online: 3d 3h 17m 36s
Marika : )

PostNapisane: niedziela, 13 listopada 2011, 17:43 

Online: 5h 50m 38s
Martyna Jakubowicz

PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2011, 23:44 

Online: 10h 26m 34s
Maddhew napisał(a):
Ja mam apel taki, że Górniak wcale się fajnie nie słucha, jest zmanierowana i aseksualna!
Farna natomiast jest jak najbardziej w porządku i miło jej się słucha, ale i tak musi się jeszcze podszkolić.

Górniak aseksualna?! No chyba trochę przesadzasz!

[ Dodano: niedziela, 4 grudnia 2011, 23:52 ]

[quote="paveleq94"]Nie doczytałem się nigdzie Beaty Kozidrak, a przecież ona jest całkiem niezła (obecnie, powiedziałbym, że lepsza od Górniak, która skrzeczy i nie domaga w wysokich partiach).

Kiedy niby skrzeczy i nie domaga? :-D Chrypka zdarzyć się może każdemu. Prawda jest taka, że Edyta już od wielu lat jest najlepsza na polskiej scenie muzycznej i spokojnie dorównuje takim gwiazdom jak Whitney, Mariah czy Dion. Radze się lepiej zapoznać z wykonaniami Edyty, a dopiero później oceniać:
http://www.youtube.com/watch?v=5xCtOHWRxuY 2008 rok
http://www.youtube.com/watch?v=CA5GA-bL52o 2010 :)

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 00:43 

Superman17
Gdybym nie słuchał jej wykonań, tobym nie wypowiadał się w temacie ;-) W żadnym wypadku nie jestem żadnym antyfanem. Jednak z trwogą obserwuję spadający na przestrzeni lat spadek formy Edyty. Przestała władać potężnym głosem, a zaczęła nam serwować ściśnięte, gardłowe dźwięki, które wysoko brzmią jak nieprzyjemna dla ucha piszczałka (przy okazji często poprzedzone kwiknięciem, nie wiem na co). Nie pozwól, by sympatia (tak mniemam) przysłoniła Ci obiektywny obraz jej wokalnej formy. No, to ja troszkę mniej przychylnie i optymistycznie.
Zacznijmy od wykonania Litanii sprzed roku:
http://www.youtube.com/watch?v=Z2dROgfat5o
4:13 'żyć' i 'daj' (a to przecież nie tak wysoko)
4:19 uTRAty
4:30 świat
4:46 tu już chyba no comments
4:53 piszczący, nieprzyjemny dla ucha, ściśnięty dźwięk, o czym mówiłem wcześniej

http://www.youtube.com/watch?v=jE_DhUeF9m4
3:32 to samo
3:51 wycentrowania i fałsze
4:00 ojjjj
4:14 ...

To są przykłady tego, jak Górniakowa spoczęła na laurach i olała sobie technikę. Prawda jest taka, że Edyta już od wielu lat traci formę, która okazjonalnie bywa lepsza, jednak nigdy nie wróciła do swojego geniuszu. Nie mówię tu o trzymaniu A5, ale po prostu o dobrym, SWOBODNYM brzmieniu. Jak nie fail, to nieprzyjemny dla ucha pisk albo nieestetyczne kwiczenie między dźwiękami(choć to robi od zawsze).

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 10:07 

I tak uważam, że się mylisz. Litania jest mega trudnym utworem do zaśpiewania. Edyta przez pewien okres czasu zaniedbała trochę swój głos i faktycznie te wykonania nie są dobrymi w jej karierze (jak nie najgorsze :P), ale trzeba też pamiętać o tym, że nie zawsze jest się w świetnej formie wokalnej. Byłem na jej koncercie w kwietniu i była niesamowita. I nie mówię tylko dla tego, że ją uwielbiam pod niebiosa, ale taka jest prawda.

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 21:33 

Ja rozumiem, ale staram się być obiektywny. Edyta także nie popisała się za dobrą formą w 'Tak to leciało'. Miała problemy już nawet z okolicami C5! Eb5 było tak wyciskane, że nie wyobrażam sobie, żeby miała przytrzymać coś wyżej. Co do jej talentu, pozycji i dokonań nie mam wątpliwości, jednak podtrzymuję swoje zdanie, że już dawno spoczęła na laurach i nie broni swojej pozycji tak, jak kiedyś (ale z drugiej strony swoje udowodniła i nie musi za każdym razem pokazywać skrajnych dźwięków, nawet nie o to chodzi. Chodzi o to, że często siłuje się z dźwiękami i nie zawsze brzmi to przyjemnie. I niech nikt nie tłumaczy tego wiekiem. Owszem, z upływem lat tkanka mięśniowa zmniejsza się, co ma wpływ na podparcie, jednakże chociażby Beata Kozidrak, która jest starsza od Edyty, wiele lat trzyma przyzwoitą formę, w przeciwieństwie do Edyty. Nie mówię o jakichś infekcjach, a o zaniedbaniu techniki/odpuszczeniu sobie, nie śpiewaniu na 100% swoich możliwości.

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 21:49 

Pamiętam, że niedawno oglądałem w tv jakiś koncert gdzie Beata zachrypła w trakcie śpiewania jednej piosenki! Poza tym ona bardzo rzadko śpiewa na żywo, w przeciwieństwie do Edyty, która nie boi się wykonać piosenkę live nawet jak jest przeziębiona.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj