* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 15 lutego 2011, 23:13 

Online: 20m 8s
a kolega śpiewak zna doktora Klimka :)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 7 maja 2011, 11:16 

Online: 9m 49s
yen napisał(a):
Dzięki za odpowiedź;) W wakacje mam zamiar trochę popracować to może z tego starczy i na jakieś lekcje. A jeszcze takie pytanko, czy załapanie się do jakiegoś chóru to dobry pomysł? U mnie na uczelni działają dwa chóry i zastanawiam się czy od przydszłego roku nie spróbować się wkręcić, ale cięgle mam watpliwości czy warto skoro interesuje mnie bardziej śpiew solowy.

btw. czy Tarja Turunen faktycznie taka dobra jest? bo mnie jakoś nigdy nie zachwycała :-P

Śpiewanie w chórze to absolutnie nie to samo co śpiew solowy, ale bywa równie przyjemne i satysfakcjonujące. Zależy co, kto lubi. Jeżeli trafisz na chórmistrza, który nie przykłada wielkiej wagi do emisji głosu (np. z braku czasu) to możesz bardzo skutecznie "zablokować" sobie głos na długi czas i zapomnieć o śpiewaniu solistycznym.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 7 maja 2011, 21:50 

Online: 7d 16h 22m 11s
I w tym momencie poczułam ogromną ulgę, że nasz dyrygent ma profesurę z emisji głosu i nie robi mi krzywdy :D

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 8 maja 2011, 09:06 

Online: 7d 16h 22m 11s
Nie, jak najbardziej w porządku jest :) Sporo się na tym chórze nauczyłam i słyszę duże postępy.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 18:14 

Online: 0s
Cześć :) Chciałbym zacząć naukę w szkole muzycznej na wydziale wokalnym. Jednym z elementów egzaminu wstępnego jest "wykonanie dwóch pieśni, w tym co najmniej jednej w języku polskim". Chciałabym Was prosić o polecenie mi jakichś utworów, które mogłabym na ten egzamin przygotować, bo nie mam zielonego pojęcia co wybrać. A jeśli moglibyście dodatkowo wrzucić linki do tych utworów np. na youtubie i/lub nuty to już w ogóle byłabym bardzo wdzięczna. :D
Nie mam przygotowania muzycznego. Mój głos jest raczej niski, we wszelakich chórach, scholach i innych grupach śpiewających, śpiewałam zazwyczaj partie altu. Moja skala głosu rozciąga się (mniej więcej, zależy od rozśpiewki) od niskiego d do f2.

Pozdrawiam.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 25 maja 2011, 15:11 

Online: 9h 44m 53s
To jest wyzsza szkola muzyczna czy szkola muzyczna?
Jest tam zaznaczone z jakiego rodzaju maja byc utwory? (rozrywkowa czy klasyczna)
Zasada jest taka, ze lepiej pieknie zaspiewac utwor latwy niz dostatecznie utwor bardzo trudny, to musi byc utwor w ktorym sie dobrze czujesz. Moze juz kiedys cos spiewalas? - pisalas, ze uczeszczalas do grup spiewajacych. Trudno jest cos zaproponowac nie znajac sily ani barwy Twojego glosu.
Ile masz czasu na przygotowanie sie?

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 19:29 

Nie, nie wyższa, PSM II stopnia, czyli nie trzeba mieć żadnego przygotowania teoretycznego, ani praktycznego. Nie jest zaznaczone, czy rozrywka, czy klasyka i to mnie trochę martwi, bo nastawiam się na śpiewanie rozrywki, a jak mi każą zaśpiewać coś klasycznie, to będę mieć mały problem... ^^
Egzamin jest 9 czerwca, więc jeszcze trochę czasu mi zostało.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 21:32 

S.Moniuszko pieśń pt. Serce moje
A. Caldara Sebben Crudele

To utwory z mojego egazmu. Polecam ;P
oczywiście nie znam
twoich możliwości, ale z polskich to Moniuszki masz duuuuży wybór
powodzenia

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 26 maja 2011, 23:28 

Online: 73d 2h 18m 50s
GG: 0
A co z pieśni polecacie na egzamin na Akademię Muzyczną? Myślałam o "Przęśniczce" Moniuszki, ale to chyba trochę za łatwe, co nie? W ogóle to czym się najlepiej kierować przy wyborze utworów na egzamin? Oczywiście oprócz tego, czy nam wychodzą.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 27 maja 2011, 07:02 

Online: 9h 44m 53s
catherine napisał(a):
Nie, nie wyższa, PSM II stopnia, czyli nie trzeba mieć żadnego przygotowania teoretycznego, ani praktycznego. Nie jest zaznaczone, czy rozrywka, czy klasyka i to mnie trochę martwi, bo nastawiam się na śpiewanie rozrywki, a jak mi każą zaśpiewać coś klasycznie, to będę mieć mały problem... ^^
Egzamin jest 9 czerwca, więc jeszcze trochę czasu mi zostało.

To sprawa jest troche ulatwiona, bo mozesz zaspiewac jakis "przeboj radiowy", w ktorym dobrze sie czujesz i jest na Twoja skale i barwe. Nie wiem co moglabym Ci doradzic, poniewaz nie wiem jaki gatunek muzyki lubisz i jak spiewasz. Jesli powiesz, ze interesuje Cie rozrywka, to nikt nie bedzie Ci kazal spiewac opery, bo to zupelnie inny rodzaj i nauka.
Zastanow sie co chetnie spiewasz np pod prysznicem, co Ci luzno i z radoscia wychodzi ;) odradzam w spieweie (szczegolnie na poczatku drogi) kierowanie sie ambicja, bo mozna krzywde zrobic glosowi i tak jak pisalam wczesniej - lepiej pieknie zaspiewac cos latwiejszego niz dostatecznie cos trudnego.
Nauka spiewu to ciezka, systematyczna praca. Nalezy naprawde tego chciec i byc zdeterminowanym, ale robic to z przyjemnoscia. Tak naprawde to w pieknym spiewie jest 80% cwiczen a 20% talentu i mozliwosci (w miare cwiczen glos sie ustawia, pieknieje barwa, skala sie zwieksza)
Jesli muzyka o Twoja pasja, to polecam rowniez nauke gry na instrumencie - szczegolnie na pianinie, bo nim mozesz sobie akompaniowac do spiewu.
Ps.zawsze mozesz wrzucic swoja probke lub wyslac mi na prv !
Pozdrawiam

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 19  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj