* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 20 maja 2014, 17:09 

Online: 13h 27m 38s
GG: 0
Cześć!
Mam pytanie dotyczące śpiewania w trakcie choroby.... Mam świadomość, że nie jest to wskazane biorąc pod uwagę ogólne osłabienie organizmu, ale czy jeśli nie jest to zapalenie krtani czy też problemy ze strunami, nie zrobię sobie krzywdy? Mam zapalenie migdałków, biorę antybiotyk, zastanawia mnie czy śpiewając mogę "pomóc" rozwinąć się chorobie i zakażenie zejdzie niżej np. na krtań? z góry dziękuję za odpowiedzi! :)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 20 maja 2014, 17:24 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Borykałem się z anginami przez 3 miesiące. Lekarz powiedział jasno: żadnego śpiewania.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 20 maja 2014, 18:06 

Online: 8d 11h 31m 2s
przy zapaleniu migdalow bym nie kombinowal ze śpiewaniem;) Na twoim miejscu bym w domu siedzial z szalikiem na szyi i z nim nawet spal; )do tego pil 2 litry wody ;) woda nie ma nic lepszego na infekcje niz woda mineralna ;) Wlasnie wczoraj bylem u lekarza bo mam zapalenie górnych drog oddechowych i zatoki dostałem antybiotyk .. spytałem się jak można przyspieszyć leczenie bo chciałbym jak najszybciej śpiewać;) odpowiedz chyba pan teraz nie zamierza spiewac przynajmniej przez tydzień. Jedyne co pomoże to dużo płynów codziennie żeby nie dochodziło do wysuszania gardla.Wiec proby z zespolem odpuszczam do niedzieli i cwiczenia w domu tak samo.

Ps masz jakis koncert zaplanowny czy cos?czy w domu chcesz?

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 20 maja 2014, 19:45 

Online: 13h 27m 38s
GG: 0
Dzięki za odpowiedzi! Niestety Pani doktor u której dizsiaj byłam była dosyć oschła,z łaską mnie przebadała i pod nosem odburknęła na moje pytanie co mi właściwie jest: "zapalenie migdałka"; no i ciężko było czegokolwiek więcej się dowiedzieć :/

Banba napisał(a):
Ps masz jakis koncert zaplanowny czy cos?czy w domu chcesz?

2 czerwca mam śpiewać dyplom... odwołałam jutrzejsze zajęcia, ale w przyszłym tygodniu mam zaplanowane próby z muzykami (prawie codziennie po 3 h); matko zaczynam trochę panikować.... bo w tym tygodniu planowałam jeszcze sporo poćwiczyć; a skoro mówicie, że śpiewanie odpada...
zaczęłam myśleć o tym, żeby przełożyć dyplom (!!!)

No i jeszcze pod koniec tygodnia miałam ze znajomymi robić nagrania na festiwal; a w przyszłym tygodniu kilka prób i drugie nagrania (trzeba wysłać do 31go)

Co radzicie? Odpuścić ten tydzień zupełnie, a w przyszłym mocno pocisnąć (zakładając że antybiotyk szybko zadziała...)? Ale to przecież też bez sensu, organizm ledwo co doleczony tak naprawdę wyleczony nie jest.... :/

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 20 maja 2014, 20:07 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
To ja trochę pocieszę...

Głos po chorobie jest w sumie ciutek mniej elastyczny, ale za to "czuje się" go trochę lepiej, łatwiej błędy wychwycić. ;)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 20 maja 2014, 22:36 

Online: 8d 11h 31m 2s
ciężko nam będzie coś doradzić :) bo lekarzami nie jesteśmy :)ja bym się wybrał na twoim miejscu do innego lekarza i dowiedział się co i jak ;) na ten tydzień zrób sobie przerwę; ) Ost po 5 dniowej przerwie od śpiewu o dziwo śpiewało mi się lepiej jak bym dostał takiego kopa energii ;) choć czasem może być to 5 dni w tył i jest to odczuwalne wiec rożnie to bywa.Ogl zalezy od Ciebie jak sie czulas na silach przed choroba ? ile wlozylas w to pracy i czy uwazasz ze dasz rade? Z tego co czytałem to na dzień przed ważnym koncertem wokaliści starają się jak najmniej mówić i wgl nie forsować swojego głosu tylko kilku minutowy rozgrzewka przed i jazdaaa;) Ważne by robić wszystko z głowa i nie przegiąć z tym forsowaniem głosu;) Jak by Cie dorwał ból gardła to Homeovox lub isla (na struny i chrype) ,jakies tabletki na gardło,dużo wody , herbata z cytryna i miodem tez mi pomagała ale w małych ilościach.Dobra dieta (jogurty po antybiotyku organizm jest oslabiony) i higiena głosu to podstawa! wracaj szybko do zdrowia!

Dla motywacji i pocieszenia
https://www.youtube.com/watch?v=cVBhCcvMdBw

Jak widać nawet z choroba i mega chrypa można zaśpiewać i wygrać:) powodzenia

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj