* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 14 sierpnia 2013, 13:21 
Ja tam mięśni prawie nie mam, a w śpiewaniu mi to przeszkadza dopiero przy ultra oporowym death metalu. Mi żadne ćwiczenia nic do podparcia nie dały. Kondycyjne pewnie dają efekt przy dawaniu koncertów, natomiast siłowe nijak się mają do wyciągania danych dźwięków. Zresztą, trzeba po prostu poszukać badań i tyle ;p (A6W akurat słabo angażuje brzuch, juz lepiej iść na siłke i porobić martwy ciąg ;p)

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 14 sierpnia 2013, 13:34 

Online: 29d 16h 15m 1s
Na temat oddychania kiedyś pisałem zapraszam tu: http://rockowespiewanie.blogspot.com/20 ... haniu.html
więc się nie będę powtarzał. Myślę, że mam dla wielu kontrowersyjne podejście do tej czynności... :)

Dobrze pracujące mięśnie brzucha (jak i pleców) są integralną częścią podparcia, bo przepony nie można kontrolować. Natomiast odpowiednio uruchamiając mięśnie brzucha, mięśnie rozszerzające dolną część klatki piersiowej oraz pleców, nabierasz kontroli nad ruchem przepony. Olewanie akurat tej umiejętności jest, że tak powiem, mało rozsądne. Tu nie chodzi o robienie A6W tylko o odpowiednie wzmocnienie mięśni brzucha. Można to robić w dowolny sposób. Nie chodzi o to by mieć "six pack", to fajne ale wizualnie. Możesz mieć tłuszcz na brzuchu i mięśnie sprawne (aczkolwiek lepiej nie mieć nadmiaru tłuszczu). O to chodzi. Ćwiczenia fizyczne wzmacniają i wspierają śpiewanie. Śpiewanie C2 przez faceta to jest wysiłek, bo powietrze musisz w kontrolowany sposób przesłać do wiązadeł, te muszą być odpowiednio zwarte i jeszcze ma to wszystko rezonować. A wszystko czasem długo trwa.... Wiele części ciała przy tym pracuje. Zatem jak jest się słabym fizycznie, to krócej ową czynność można wykonać, bo zmęczenie następuje wcześniej.

Z doświadczenia wiem, że wysiłek fizyczny osłabia kontrolę nad głosem. Na scenie nie stoi się jak słup soli. Ja akurat jestem dość ekspresyjny, uważam, że bez odpowiedniej kondycji fizycznej śpiewanie jest znacznie trudniejsze. Oczywiście w rocku. Nie jestem zwolennikiem ćwiczenia podparcia od pierwszych lekcji śpiewu. Uważam, że ma ono znaczenie wtedy, gdy napotykamy na trudne do wykonania dźwięki. Wtedy trzeba się skupić i pomóc sobie. Im człowiek jest sprawniejszy fizycznie tym lepiej i łatwiej. Takie mam zdanie.

Co do pamięci mięśniowej, to dla lepszego zrozumienia, to nie jest tak, że mięśnie coś "pamiętają". Są czynności, które są wrodzone, czynności które wykonujemy podświadomie (wszelkie fizjologiczne) i czynności, których się uczymy a które później przechodzą w obszar podświadomy (tak jest po prostu szybciej). Układ nerwowy steruje każdym mięśniem. Niestety jak przerwiesz rdzeń kręgowy, to skutki są opłakane. Pamięć mięśniowa działa na poziomie podświadomym. Nie kontrolujemy ruchów, które albo nabyliśmy drogą nieświadomą (np. wspomniane fizjologiczne) lub nieświadomą jak przykładowo pisanie bezwzrokowe na klawiaturze komputera. Uczysz się czegoś i później mózg steruje bez świadomości. Kiedyś nauczyłem się pisać bezwzrokowo i jak chcę napisać jakieś słowo, to po prostu piszę, chociaż jakby mnie ktoś zapytał, gdzie znajduje się dana litera na klawiaturze, to nie wiem... Mózg robi to za mnie w sposób podświadomy. Abym mógł świadomie napisać musiałbym patrzeć na klawiaturę i szukać poszczególnych liter.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 14 sierpnia 2013, 13:40 

Online: 28d 7h 4m 11s
GG: 1882681
Nextor napisał(a):
Ja tam mięśni prawie nie mam, a w śpiewaniu mi to przeszkadza dopiero przy ultra oporowym death metalu. Mi żadne ćwiczenia nic do podparcia nie dały.

Masz mięśnie i to naprawdę sporo. Nawet, jeśli ich nie widzisz. ;) Poza tym, acaria wyraźnie zwraca uwagę, że tutaj chodzi o długotrwały wysiłek (trasa koncertowa), a nie o jedną piosenkę czy jeden koncert. Poza tym, nie wiadomo jakie ćwiczenia wykonywałeś, czy robiłeś je dobrze i jak długo.

Nextor napisał(a):
Kondycyjne pewnie dają efekt przy dawaniu koncertów, natomiast siłowe nijak się mają do wyciągania danych dźwięków. Zresztą, trzeba po prostu poszukać badań i tyle ;p

Nie wiem czemu piszesz o ćwiczeniach siłowych, gdyż nikt tu o nich nie wspominał. Resztę opisałem wyżej.

Nextor napisał(a):
(A6W akurat słabo angażuje brzuch, juz lepiej iść na siłke i porobić martwy ciąg ;p)

Bardzo ciekawa teza. Nie zgadzam się z nią w 100%. Zrobiłeś kiedyś A6W? Ja zrobiłem 3 razy i nie powiesz mi, że to nie angażuje brzucha. ;) A martwy ciąg jest ćwiczeniem na plecy, w dodatku baardzo trudnym i niebezpiecznym, zwłaszcza dla początkujących...

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 14 sierpnia 2013, 16:27 
Cytuj:
Masz mięśnie i to naprawdę sporo. Nawet, jeśli ich nie widzisz. ;) Poza tym, acaria wyraźnie zwraca uwagę, że tutaj chodzi o długotrwały wysiłek (trasa koncertowa), a nie o jedną piosenkę czy jeden koncert. Poza tym, nie wiadomo jakie ćwiczenia wykonywałeś, czy robiłeś je dobrze i jak długo.

Jaco, przy wzroście 180cm i 70kg to jednak sądzę, że nie ;) A przynajmniej nie są zbyt rozwinięte.
Tym bardziej, że rok temu było to 62kg i nic to w wyciąganiu dźwięków nie zmieniło.

Cytuj:
Dobrze pracujące mięśnie brzucha (jak i pleców) są integralną częścią podparcia, bo przepony nie można kontrolować. Natomiast odpowiednio uruchamiając mięśnie brzucha, mięśnie rozszerzające dolną część klatki piersiowej oraz pleców, nabierasz kontroli nad ruchem przepony.

Rzecz w tym ile naprawdę potrzebujesz tych mięśni, żeby wyciągać dźwięki. I na to przydałby się badania.
Jak już wspominałem, przytyłem 8kg od zeszłego roku z czego w większość to mięśnie i nic to nie zmieniło. Kompletnie nic.

Cytuj:
Z doświadczenia wiem, że wysiłek fizyczny osłabia kontrolę nad głosem. Na scenie nie stoi się jak słup soli. Ja akurat jestem dość ekspresyjny, uważam, że bez odpowiedniej kondycji fizycznej śpiewanie jest znacznie trudniejsze.

Od kondycji masz mięśnie wolnokurczliwe, których w brzuchu nie ma aż tak dużo. A6W na pewno na nie nie pomoże. Prędzej interwały na ogólną poprawę kondycji.

Cytuj:
Nie wiem czemu piszesz o ćwiczeniach siłowych, gdyż nikt tu o nich nie wspominał. Resztę opisałem wyżej.

A6W to niby jakie są ćwiczenia? Siłowe mój drogi.

Cytuj:
Bardzo ciekawa teza. Nie zgadzam się z nią w 100%. Zrobiłeś kiedyś A6W? Ja zrobiłem 3 razy i nie powiesz mi, że to nie angażuje brzucha. ;) A martwy ciąg jest ćwiczeniem na plecy, w dodatku baardzo trudnym i niebezpiecznym, zwłaszcza dla początkujących...

Tak i o wiele bardziej obciążyłem sobie kręgosłup niż mięśnie brzucha.

http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=7862

Poczytaj sobie, jeśli ostatnim razem jak to usuwałeś za trolling, to nie przejrzałeś.

A6W jest baaardzo mało wydajne jeśli chodzi o wyrabianie mięśni brzucha i tyle.

Cytuj:
Widać że mamy zaawansowanych kulturystów na forum.

Tu nie ma żadnej wiedzy tajemnej, a jeśli ktoś o siebie dba, to czasem na siłkę/fitness się wybierze.

Cytuj:
Najlepiej być po prostu w przeciętnej formie fizycznej.

A z tym się zgadzam w pełni. Póki nie masz wyraźnie słabej kondycji albo kompletnego zaniku mięśni to po co robić z tego problem?

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2013, 02:15 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Szóstka Weidera nie jest mało wydajna. Jest szkodliwa dla ludzi, którzy nie praktykują ostrych treningów. Szansa, że tak trudne ćwiczenia wykona się z marszu poprawnie jest marna. Raczej postępowo można szkodzić swojemu kręgosłupowi.

Swoją drogą, czy wiecie, że polska wikipedia jest jedynym źródłem która mówi o tym, że szósta Weidera została stworzona przez Weidera? Fajny zbieg okoliczności, nie? ;)

Z moich osobistych doświadczeń, metalowym wydrzymordom polecam klepanie w worek treningowy. Na tym można się nauczyć, jak się przekazuje agresję i jak ładnie kumulować energię. Przypuszczam, że w całej reszcie stylów muzycznych siła nie będzie aż tak ważna.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj