Cytuj:
Masz mięśnie i to naprawdę sporo. Nawet, jeśli ich nie widzisz.

Poza tym, acaria wyraźnie zwraca uwagę, że tutaj chodzi o długotrwały wysiłek (trasa koncertowa), a nie o jedną piosenkę czy jeden koncert. Poza tym, nie wiadomo jakie ćwiczenia wykonywałeś, czy robiłeś je dobrze i jak długo.
Jaco, przy wzroście 180cm i 70kg to jednak sądzę, że nie

A przynajmniej nie są zbyt rozwinięte.
Tym bardziej, że rok temu było to 62kg i nic to w wyciąganiu dźwięków nie zmieniło.
Cytuj:
Dobrze pracujące mięśnie brzucha (jak i pleców) są integralną częścią podparcia, bo przepony nie można kontrolować. Natomiast odpowiednio uruchamiając mięśnie brzucha, mięśnie rozszerzające dolną część klatki piersiowej oraz pleców, nabierasz kontroli nad ruchem przepony.
Rzecz w tym ile naprawdę potrzebujesz tych mięśni, żeby wyciągać dźwięki. I na to przydałby się badania.
Jak już wspominałem, przytyłem 8kg od zeszłego roku z czego w większość to mięśnie i nic to nie zmieniło. Kompletnie nic.
Cytuj:
Z doświadczenia wiem, że wysiłek fizyczny osłabia kontrolę nad głosem. Na scenie nie stoi się jak słup soli. Ja akurat jestem dość ekspresyjny, uważam, że bez odpowiedniej kondycji fizycznej śpiewanie jest znacznie trudniejsze.
Od kondycji masz mięśnie wolnokurczliwe, których w brzuchu nie ma aż tak dużo. A6W na pewno na nie nie pomoże. Prędzej interwały na ogólną poprawę kondycji.
Cytuj:
Nie wiem czemu piszesz o ćwiczeniach siłowych, gdyż nikt tu o nich nie wspominał. Resztę opisałem wyżej.
A6W to niby jakie są ćwiczenia? Siłowe mój drogi.
Cytuj:
Bardzo ciekawa teza. Nie zgadzam się z nią w 100%. Zrobiłeś kiedyś A6W? Ja zrobiłem 3 razy i nie powiesz mi, że to nie angażuje brzucha.

A martwy ciąg jest ćwiczeniem na plecy, w dodatku baardzo trudnym i niebezpiecznym, zwłaszcza dla początkujących...
Tak i o wiele bardziej obciążyłem sobie kręgosłup niż mięśnie brzucha.
http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=7862Poczytaj sobie, jeśli ostatnim razem jak to usuwałeś za trolling, to nie przejrzałeś.
A6W jest baaardzo mało wydajne jeśli chodzi o wyrabianie mięśni brzucha i tyle.
Cytuj:
Widać że mamy zaawansowanych kulturystów na forum.
Tu nie ma żadnej wiedzy tajemnej, a jeśli ktoś o siebie dba, to czasem na siłkę/fitness się wybierze.
Cytuj:
Najlepiej być po prostu w przeciętnej formie fizycznej.
A z tym się zgadzam w pełni. Póki nie masz wyraźnie słabej kondycji albo kompletnego zaniku mięśni to po co robić z tego problem?