* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość

Tytuł: Re: Eurowizja.
Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 23 czerwca 2015, 22:40 

Online: 2d 10h 59m 12s
GG: 0
Tak, pojawiają się i będą się nadal pojawiały, ale lata boomu na boysbandy dawno minęły.
Weź pod uwagę fakt, że fanki Take That mają 30 + więc nie musieli pracować nad popularnością od zera. Takie odświeżanie kotleta w celu zgarnięcia kasy z rynku.

Przecież pisałam o koncertach biletowanych ;p Ładnie, że napisałeś to samo innymi słowami ;p

Szukają możliwości zarobku i znajdują plastikowe produkty, których nikt po kilku singlach nie będzie pamiętał. O...A nawet więcej, nikt ich nie zna nawet w trakcie promocji tych singli.
Nie mam pretensji do wytwórni, że w aktualnym stanie tego biznesu usiłują zarobić i kombinują jak mogą. Ale ktoś ten rynek zepsuł. A nie sądzę, że w dzisiejszych czasach rodzi się mniej zdolnych ludzi niż w pierwszych 60 - 70 latach ubiegłego wieku.

Serio, po tyle chodzą koncerty disco-polo? Szok!

Wyścig szczurów prowadzący donikąd. Tak to obecnie wygląda. Badania rynku XD A statystycznie Ty i Twój pies macie po 3 nogi ;p

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 23 czerwca 2015, 23:00 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
No ale powiedz mi, jeżeli dla wytwórni wypuszczanie artystów, którzy są gwiazdami 1-2 sezonów jest nieopłacalne to dlaczego tak robią od kilku dobrych lat?

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 23 czerwca 2015, 23:37 

Online: 10d 2h 28m 14s
Cytuj:
No ale powiedz mi, jeżeli dla wytwórni wypuszczanie artystów, którzy są gwiazdami 1-2 sezonów jest nieopłacalne to dlaczego tak robią od kilku dobrych lat?

Gwiazdy dwóch sezonów? Przecież potem i tak przynajmniej te pół miliona wyświetleń mają przy kolejnych albumach.

https://www.youtube.com/watch?v=xZMIpPqnrzg

Tak jak np ten. Niby The Calling, zespół jednej piosenki, a potem przez kolejne lata łapali przynajmniej po kilka milionów wyświetleń.

Cholera to więcej niż połowa zespołów metalowych w Polsce razem wzięta xD

Nie przeginajmy, gwiazdy gwiazdeczkami, ale potem i tak mają taką bazę fanów, że można trzepać na nich lepszą kasę, niż na dowolnym polskim zespole.

U nas sytuacja inna jest, ale o tym już rozmawialiśmy, mamy słabych muzyków przede wszystkim.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2015, 10:28 

Słabi muzycy plus mały rynek do opchnięcia tych "dzieł".

Jak w USA wychodzi pierwszy singiel to ma w zasięgu cały świat. Więc z każdego kraju pomału się nazbiera niezły rezultat sprzedaży. Tak to się opłaca. W PL to inna bajka.

Neszwil Ty pisz o którym rynku mówisz.

Wcześniej ktoś pisał o śpiewaniu po angielsku. Więc myślę tak: na naszym ryneczku to bezsens; i tak 80% nie rozumie o co chodzi, kolejne 10-15 rozumie to co chce.
Zawsze można się nastawiać na sukces na rynku europejskim, ale na to trzeba mieć dobrą płytę, fundusze na promocje, pomysł na promocje, itd.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 13:23 

Zastanawiam się (ponownie) czy któraś z polskich wytwórni dałaby radę finansowo i logistycznie stworzyć światową gwiazdę. Po przeczytaniu tego wpisu co do logistyki mam dużo obaw. Ok, uważam, że to nie wykonalne na 99%. Co do finansów na taki cel to nie wiem ;p

http://www.djworld.pl/zzz-boku/396-w-po ... kt-czy-mit

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 14:38 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Są w stanie. Wiesz o tym, że Dodę, wydaje ta sama wytwórnia co U2, Bon Joviego, Black Eyed Peas, Jay-Z? Z tą różnicą, że Universal Music Polska to oddział ogromnej wytwórni o nazwie Universal Music Group. Teraz sama sobie odpowiedz czy są w stanie czy nie. Ewentualnie wyślij im demo :D

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 15:43 

Online: 29d 16h 15m 1s
Ale kto tego będzie słuchał? Francuzi, Hiszpanie, Holendrzy, Anglicy? Oni mają swoich pełno. Polska język jest trudna język i brzmiąca dziwnie dla niewprawnego jak nasze ucha... Lepiej promować swoich artystów, bo to pewniacy.

Lepiej i prościej jest dokonać westernizacji i wrzucać na rynek utwory anglojęzyczne, tłumacząc i wbijając marketingiem do głowy, że tak brzmią fajne piosenki, no bo przecież na zachodzie kupa ludzi tego słucha...

Na świecie rządzą cztery firmy Universal, Sony, Emi i Warner. W Polsce oczywiście też. Trzeba zmuszać rozgłośnie do tego by prezentowały polskie piosenki:

"od stycznia 2014 roku z dotychczasowych 33% utworów nadawanych w języku polskim, 60% będzie grane w godzinach 5-24. Zapis ten wchodził w życie etapami - w 2013 roku stacje radiowe musiały w tych godzinach przeznaczać co najmniej 50 proc. czasu antenowego na polską muzykę, zaś w 2012 roku - 40 proc. Dodatkowo Ustawa przewiduje wsparcie debiutantów – ich utwory będą zaliczane nadawcom podwójnie"

http://zpav.pl/onas/aktualnosci.php?idaktualnosci=770

Super... Powinno być odwrotnie.

I jeszcze jedno. Jeśli chcesz się wyróżnić, to nie idziesz w tłumie i nie gadasz jak wszyscy. A my włazimy w tłum śpiewających, śpiewamy jak oni i się dziwimy, że nikt na nas nie zwraca uwagi... A szkoda słów. :-(

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 17:35 

Nashville napisał(a):
Są w stanie. Wiesz o tym, że Dodę, wydaje ta sama wytwórnia co U2, Bon Joviego, Black Eyed Peas, Jay-Z? Z tą różnicą, że Universal Music Polska to oddział ogromnej wytwórni o nazwie Universal Music Group. Teraz sama sobie odpowiedz czy są w stanie czy nie. Ewentualnie wyślij im demo :D

Dodę to EMI wydaje od jakiegoś czasu ;p I jak kariera światowa z pl wytwórni ma sie do Dody czy kogoś innego w tym kraju? Nijak ;/

acaria Tam jest napisane, że nie ma kogo pchnąć w świat. Baa, nawet na Europę.
Po polsku na świecie nikt nie będzie słuchał. To wiadomo. Co do reszty to muszę się zgodzić.

Nie przeraża was ta kwota na produkcję? Szczególnie w pl warunkach?

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 21:03 

Online: 29d 16h 15m 1s
@syla

Przepraszam, ale nie miałem siły przejść przez ten tekst. Teza na wejściu mi się nie podoba. Może i managerów nie mamy jakiś wybitnych, ale dla mnie problemem jest brak rynku, o czym pisałem wcześniej.

Nie zgadzam się z tezą, że nie ma u nas kogo sprzedać. W muzyce obowiązuje teza z Rejsu wypowiedziana przez inżyniera Mamonia:

"Proszę pana, ja jestem umysł ścisły. Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."

Zatem w mediach latają piosenki przez kilkanaście dni i w końcu zaczynają nam się podobać, bo je znamy. Przy wielu zastanawiam się kto to w ogóle dopuszcza, co w tym takiego jest, że powinienem tego słuchać...

Na pewno poziom techniczny i producencki na zachodzie jest znacznie wyższy niż u nas, ale już nie tak bardzo jak kiedyś.

Ponieważ nagraliśmy, wyprodukowaliśmy i wydaliśmy płyty własnym sumptem (robiłem to z dwiema kapelami, teraz pracuję nad kolejną płytą), to mogę powiedzieć, że to są żadne pieniądze... Sprzedanie płyty, marketing i inne tego typu sprawy to są koszty. Uświadomienie ludziom, że to jest fajna muzyka to jest koszt...Kasa, czas, pomysły etc. Przy tym bez wejścia w mainstream nie ma szans na zyski.

Najlepiej się tym nie przejmować, o ile nie chce się zrobić kariery. Muzykę się robi z potrzeb wewnętrznych a nie dla pieniędzy. Czasy, gdy muzyka się sama sprzedawała już dawno minęły.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 21:47 

Tam była mowa o kwocie na samą produkcję płyty. O reklamie nie było nawet mowy. Właśnie z tego względu pytam czy to w PL możliwe finansowo. Przecież taka kariera (światowa) kosztuje. A już 2 mln euro tylko na produkcję to szok. To ile na reklamę?

Ludzie zapominają, że ten show-business to przede wszystkim business. Jak nie ma sprzedaży czy koncertów to nie ma nic. Tak to wygląda.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj