* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 3 czerwca 2014, 23:47 

Online: 73d 2h 18m 50s
GG: 0
Czyli dobrze myślałam, że to ma coś wspólnego z podparciem. :D

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 4 czerwca 2014, 09:58 

Online: 1d 19h 54m 46s
Cytuj:
Wydaje mi się, że na aktorski i ruchowy ubierzesz się odpowiednio, ale nie jestem pewna co do egzaminu ze śpiewu. Jest taka niepisana zasada, że spódnica/sukienka ma być długa, a przynajmniej niżej kolan. Jedną z rzeczy, którą najbardziej zapamiętałam z ostatnich egzaminów, były dziewczyny, które przychodziły z sukienkami w pokrowcach na wieszakach i szły do toalety się przebrać. Wyglądało to trochę komicznie, bo niektóre wystroiły się jak choinki. Moim zdaniem trzeba się ubrać jakoś pośrodku, czyli nie jak na wesele, ale też nie biała bluzka + spódnica ołówkowa. Ja mam zamiar założyć długą czarną spódnicę i jakąś bluzkę, którą dopiero kupię. Ale na resztę egzaminów (czyli kształcenie i dykcja) zmienię spódnicę na krótszą. A mała czarna brzmi okej, jeśli ma odpowiednią długość. No i najlepiej założyć buty na obcasie, bo to zawsze dodaje nieco elegancji. :D

Tak na marginesie - czy tylko mi się śpiewa wygodniej na obcasach, czy komuś jeszcze? :D

Najgorzej, jak dziewczyna wyjdzie w błyszczącej, kolorowej sukni-bezie, a zaśpiewa fatalnie, wtedy to słabo wygląda ;)

Też wolę obcasy, nie mówiąc o tym, że lepiej się śpiewa, to lepiej się wygląda :D Warto kupić sobie porządne, wygodne szpilki albo pantofle na słupku (ja mam akurat szpilki, ale niesamowicie wygodne), to naprawdę świetna inwestycja.
Moje są z polskiej firmy Eska, koleżanka też z niej kupiła, tylko model na słupku, obie jesteśmy bardzo zadowolone. Nie wiem, czy mogę robić tu "reklamę" firmie, po prostu polecam buty, które u mnie się sprawdziły. Mam je od 3 lat i tyle, że ja trochę schudłam, a one się rozciągnęły, muszę wkładki kupić, żeby nie zabawić się w Kopciuszka na egzaminie ;)

Cytuj:
Mi się fatalnie śpiewa tak do 2-3 godzin po obudzeniu. Gdybym miała egzamin o 9, to musiałabym wstać chyba o 5 rano. Ale wtedy byłabym niewyspana, a to jest jedna z najgorszych rzeczy, jeśli chodzi o śpiewanie, więc kółko się zamyka. xD Mam więc nadzieję, że komisja układa listy w taki sposób, że osoby przyjezdne mają na późniejszą godzinę, bo muszą dojechać. Albo niech lista będzie według kolejności zgłoszeń, a wysyłałam papiery ostatniego dnia, więc nie mam się co martwić. <lol2>

Mam dokładnie tak samo, dlatego zawsze wkurzam się, że jestem blisko początku :D Ciekawe, jakie będą listy w różnych miastach, oby niealfabetyczne :P

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 05:23 

Cytuj:
Najgorzej, jak dziewczyna wyjdzie w błyszczącej, kolorowej sukni-bezie, a zaśpiewa fatalnie, wtedy to słabo wygląda ;)

Dokładnie! Ale zupełnie odwrotna sytuacja, czyli jak przyjdzie ktoś ubrany całkiem przeciętnie, ale zaśpiewa świetnie, robi ogromne wrażenie.

Ale tak się zastanawiam, czy komisja w ogóle zwraca uwagę na strój.

Cytuj:
Też wolę obcasy, nie mówiąc o tym, że lepiej się śpiewa, to lepiej się wygląda :D Warto kupić sobie porządne, wygodne szpilki albo pantofle na słupku (ja mam akurat szpilki, ale niesamowicie wygodne), to naprawdę świetna inwestycja.
Moje są z polskiej firmy Eska, koleżanka też z niej kupiła, tylko model na słupku, obie jesteśmy bardzo zadowolone. Nie wiem, czy mogę robić tu "reklamę" firmie, po prostu polecam buty, które u mnie się sprawdziły. Mam je od 3 lat i tyle, że ja trochę schudłam, a one się rozciągnęły, muszę wkładki kupić, żeby nie zabawić się w Kopciuszka na egzaminie ;)

Popieram, takie buty powinno się mieć w szafie, bo nigdy nie wiadomo, kiedy się mogą przydać. ;) A z kupieniem nie zawsze jest tak kolorowo, ja mam ogromny problem, żeby coś znaleźć, bo w sklepach są głównie buty na bardzo wysokim obcasie, a do tego jeszcze na platformie, a jak się znajdzie jakieś na niższym to albo są po prostu brzydkie, albo cena jest z kosmosu. Na szczęście bardzo wysoki obcas powoli zaczyna być coraz mniej modny, więc znika ze sklepów.

Cytuj:
Mam dokładnie tak samo, dlatego zawsze wkurzam się, że jestem blisko początku :D Ciekawe, jakie będą listy w różnych miastach, oby niealfabetyczne :P

Na drzwiach sali zwykle wisi dokładna rozpiska kto i kiedy ma śpiewać - zamierzam się jej przyjrzeć trochę dłużej i spróbować wymyślić, w jaki sposób oni ją układają. :D A może w ogóle jej nie układają, tylko robi to za nich losowo komputer na podstawie systemu internetowej rejestracji? To by miało sens.

Na początku czerwca mieli podać każdemu dokładny termin egzaminów i tak się zastanawiam, co oni rozumieją przez "początek czerwca". Szczerze mówiąc, nie mogę się już doczekać konkretnej daty i godziny. :D Mam nadzieję, że wyślą wszystko mailem, a nie zwykłą pocztą, bo wtedy szybciej się dowiem.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 12:37 

Cytuj:
Dokładnie! Ale zupełnie odwrotna sytuacja, czyli jak przyjdzie ktoś ubrany całkiem przeciętnie, ale zaśpiewa świetnie, robi ogromne wrażenie.

Ale tak się zastanawiam, czy komisja w ogóle zwraca uwagę na strój.

W sumie komisja to też ludzie, więc pewnie mimo tego, że są obiektywni, jakoś oceniają nas przez pryzmat stroju.
Dlatego chyba najlepiej ubrać się w miarę skromnie, ale elegancko. Za skromnie też nie :P

Cytuj:
Popieram, takie buty powinno się mieć w szafie, bo nigdy nie wiadomo, kiedy się mogą przydać. ;) A z kupieniem nie zawsze jest tak kolorowo, ja mam ogromny problem, żeby coś znaleźć, bo w sklepach są głównie buty na bardzo wysokim obcasie, a do tego jeszcze na platformie, a jak się znajdzie jakieś na niższym to albo są po prostu brzydkie, albo cena jest z kosmosu. Na szczęście bardzo wysoki obcas powoli zaczyna być coraz mniej modny, więc znika ze sklepów.

Teoretycznie nie powinny być zbyt wysokie, ale mi się na takich całkiem dobrze śpiewa :D Kwestia przyzwyczajenia. Ale fakt, na ładne i wygodne teraz ciężko trafić.

Cytuj:
Na drzwiach sali zwykle wisi dokładna rozpiska kto i kiedy ma śpiewać - zamierzam się jej przyjrzeć trochę dłużej i spróbować wymyślić, w jaki sposób oni ją układają. :D A może w ogóle jej nie układają, tylko robi to za nich losowo komputer na podstawie systemu internetowej rejestracji? To by miało sens.

Na początku czerwca mieli podać każdemu dokładny termin egzaminów i tak się zastanawiam, co oni rozumieją przez "początek czerwca". Szczerze mówiąc, nie mogę się już doczekać konkretnej daty i godziny. :D Mam nadzieję, że wyślą wszystko mailem, a nie zwykłą pocztą, bo wtedy szybciej się dowiem.

Z Poznania też jeszcze nie dostałam żadnego planu ani niczego takiego, także zobaczymy. Kurczę, chciałabym już wiedzieć :D

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 18:26 

Cytuj:
W sumie komisja to też ludzie, więc pewnie mimo tego, że są obiektywni, jakoś oceniają nas przez pryzmat stroju.
Dlatego chyba najlepiej ubrać się w miarę skromnie, ale elegancko. Za skromnie też nie :P

Tak przy okazji tematu ubioru - spotkałaś się może z czymś takim, że studiowanie wokalu jest kosztowne, bo na każdym egzaminie czy koncercie trzeba mieć inną sukienkę? A nawet nie tyle sukienkę, co suknię. <lol2> Według mnie to by było absurdalne, bo uczelnia raczej nie ma prawa wymagać czegoś takiego. Owszem, mają prawo wymagać konkretnego stroju, ale nie nowego za każdym razem.

I tak mi przyszła do głowy jeszcze jedna rzeczy - o ile dobrze mi się wydaje, to Ty byłaś na dniach otwartych na którymś AM. Często podczas takich dni profesorowie udzielają bezpłatnych konsultacji - brałaś może w tym udział albo słyszałaś może, jak inni śpiewają? :-D

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 19:13 

Cytuj:
Tak przy okazji tematu ubioru - spotkałaś się może z czymś takim, że studiowanie wokalu jest kosztowne, bo na każdym egzaminie czy koncercie trzeba mieć inną sukienkę? A nawet nie tyle sukienkę, co suknię. <lol2> Według mnie to by było absurdalne, bo uczelnia raczej nie ma prawa wymagać czegoś takiego. Owszem, mają prawo wymagać konkretnego stroju, ale nie nowego za każdym razem.

Naprawdę? Nie słyszałam o czymś takim, ale jeśli tak jest, to rzeczywiście podnosi koszt studiowania :P Ale też uważam, że uczelnia nie ma prawa wymagać czegoś takiego. Różne stroje na różne okazje tak, ale nie nowa kiecka na każdy koncert.
Chociaż czasem można świetne sukienki upolować w szmateksie, trzeba mieć oczy szeroko otwarte :D

Cytuj:
I tak mi przyszła do głowy jeszcze jedna rzeczy - o ile dobrze mi się wydaje, to Ty byłaś na dniach otwartych na którymś AM. Często podczas takich dni profesorowie udzielają bezpłatnych konsultacji - brałaś może w tym udział albo słyszałaś może, jak inni śpiewają? :-D

Brałam udział, ale nie słyszałam niestety, jak śpiewają inni. Byłam w Krakowie i Poznaniu, w Poznaniu dostałam więcej technicznych uwag i trochę mnie przemaglowali :D

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 19:20 

Cytuj:
Brałam udział, ale nie słyszałam niestety, jak śpiewają inni. Byłam w Krakowie i Poznaniu, w Poznaniu dostałam więcej technicznych uwag i trochę mnie przemaglowali :D

O, a mogłabyś powiedzieć coś więcej nt. Krakowa? Jak wrażenia w ogóle? ;)

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 20:15 

Mlle_Em napisał(a):
O, a mogłabyś powiedzieć coś więcej nt. Krakowa? Jak wrażenia w ogóle? ;)

Ogólnie mam bardzo pozytywne wrażenia, wszyscy byli bardzo mili i pomocni, miałam okazję porozmawiać ze studentkami i mówiły, że są bardzo zadowolone, że właściwie do każdego pedagoga warto iść. Śpiewałam u dwóch nauczycielek i co prawda nie dostałam wielu uwag, mówiły głównie tyle, żeby być sobą i przyjść na wstępne :D
Chociaż też trudno powiedzieć, jak jest naprawdę, bo na dniach otwartych wszyscy chcą wypaść jak najlepiej, ale zaraz po powrocie byłam zadowolona i gdyby nie odległość, pewnie jednak bym tak zdawała ;)

Chociaż bardziej podobało mi się w Poznaniu - wszystko było idealnie zorganizowane, a ponieważ ja lubię mieć zawsze wszystko wcześniej ustalone, to od razu się w tej uczelni zakochałam ;P

EDIT:
Żeby było śmiesznie, przeciążyłam sobie struny głosowe i nie mogę ćwiczyć, panikuję ;P Kurczę, mam nadzieję, że kondycja mi nie spadnie, a tylko struny wypoczną, bo w zasadzie nie ćwiczę od tygodnia.
Ciężko jest wytrzymać, kiedy ma się nakaz odpoczywania :D

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 6 czerwca 2014, 20:58 

Cytuj:
Ogólnie mam bardzo pozytywne wrażenia, wszyscy byli bardzo mili i pomocni, miałam okazję porozmawiać ze studentkami i mówiły, że są bardzo zadowolone, że właściwie do każdego pedagoga warto iść. Śpiewałam u dwóch nauczycielek i co prawda nie dostałam wielu uwag, mówiły głównie tyle, żeby być sobą i przyjść na wstępne :D
Chociaż też trudno powiedzieć, jak jest naprawdę, bo na dniach otwartych wszyscy chcą wypaść jak najlepiej, ale zaraz po powrocie byłam zadowolona i gdyby nie odległość, pewnie jednak bym tak zdawała ;)

O, to fajnie, że ktoś ma jednak fajne wspomnienia związane z Krakowem. ;) Ja niestety mam dość złe i z tego powodu nawet nie myślałam o złożeniu tam papierów, chociaż uczelnia krakowska leży najbliżej.

Cytuj:
Żeby było śmiesznie, przeciążyłam sobie struny głosowe i nie mogę ćwiczyć, panikuję ;P Kurczę, mam nadzieję, że kondycja mi nie spadnie, a tylko struny wypoczną, bo w zasadzie nie ćwiczę od tygodnia.
Ciężko jest wytrzymać, kiedy ma się nakaz odpoczywania :D

Struny szybko odpoczywają, moim wystarcza jeden, góra dwa dni i jest dobrze. ;)
Ja panikuję, bo przez cały tydzień przed egzaminami nie będę mogła ćwiczyć, bo nie będę miała gdzie (nie ćwiczę niestety w domu) i boję się strasznie, że przez to na egzaminach wyjdzie mi gorzej niż umiem.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 7 czerwca 2014, 12:53 

Cytuj:
O, to fajnie, że ktoś ma jednak fajne wspomnienia związane z Krakowem. ;) Ja niestety mam dość złe i z tego powodu nawet nie myślałam o złożeniu tam papierów, chociaż uczelnia krakowska leży najbliżej.

Jak masz złe wspomnienia, to chyba nie ma co tam składać, jednak atmosfera jest naprawdę ważna, może nawet najważniejsza ;) Bo jeśli człowiek źle się w danym miejscu czuje, to wydaje mi się, że niczego się nie nauczy. A jeśli czuje się swobodnie, może mieć nawet najbardziej wymagających nauczycieli, a i tak będzie chęć i motywacja^^
Też mam w sumie złe wspomnienia, ale związane z samym miastem :D

Cytuj:
Struny szybko odpoczywają, moim wystarcza jeden, góra dwa dni i jest dobrze. ;)
Ja panikuję, bo przez cały tydzień przed egzaminami nie będę mogła ćwiczyć, bo nie będę miała gdzie (nie ćwiczę niestety w domu) i boję się strasznie, że przez to na egzaminach wyjdzie mi gorzej niż umiem.

Fakt, dziś jest już lepiej, niech żyje sól emska :D Polecam na wszelkie chrypki.
Wydaje mi się, że to może być o tyle dobre, że wypocznie Ci głos i będziesz śpiewać "na świeżo". A w domu możesz porobić jakieś "pieski" czy nawet brzuszki, żeby mięśnie nie osłabły i będzie dobrze^^

To straszne, ja się już tak stresuję, że nie wiem, w jakim stanie dotrwam do egzaminów :P A bardzo chcę się dostać w tym roku, bo od przyszłego licencjat będzie czteroletni (ponoć już na wszystkich uczelniach muzycznych, teraz tak jest np. w Bydgoszczy), więc skończyłabym studia, mając 30 lat. Trochę mi to psuje plany ;P

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj