* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 30 maja 2014, 09:56 

Online: 1d 19h 54m 46s
GG: 0
Cytuj:
W Katowicach trzy lata temu była kolejność kompletnie pomieszana, nie mam pojęcia jakim kryterium się kierowali. :D

Na którymś konkursie w naszej szkole też było pomieszane - uczestnicy byli podzieleni alfabetycznie na grupy, a grupy wchodziły losowo :D Może w Kato też tak będzie ciekawe.

Cytuj:
Zerknęłam z ciekawości na stronę AM w Poznaniu i zauważyłam, że egzaminy są zamknięte. Trochę szkoda, bo nie można posłuchać innych kandydatów.

Z jednej strony szkoda, bo sama bym posłuchała, ale z drugiej strony... nie dość, że zawsze znajdzie się jakiś jeden złośliwiec, który nie będzie umiał się zachować, to mnie się zawsze, po prostu zawsze wydaje, że osoba, której słucham, śpiewa lepiej ode mnie :D

Cytuj:
Rozumiem doskonale. Ja mam jeden utwór okropnie wysoki i po prostu nie jestem w stanie go zaśpiewać dobrze bez porządnej rozśpiewki. Mam więc ogromną nadzieję, że będę mieć egzamin o jakiejś ludzkiej porze, czyli tak po 14, bo wtedy będę mogła jeszcze podejść do mojej nauczycielki, żeby się rozśpiewać. Niby zawsze jest jeszcze próba z akompaniatorem, ale nie jestem do końca pewna, czy tam jest jeszcze czas na rozśpiewkę jakąkolwiek, a wolę nie ryzykować.

W zasadzie można niby rozśpiewać się nawet w toalecie, no ale... :D Chociaż jak byłam w Krakowie na dniach otwartych, to spotkałam tam dziewczynę z rozstawionym pulpitem, ćwiczącą na skrzypcach :D

Kontaktowałam się z dziekanatem i co za ulga, mogę wysłać stare, niepoświadczone ksero. Także jakby ktoś miał problem, to od razu piszę, że nie ma co panikować (jak ja :D ), tylko od razu dzwonić czy pisać do dziekanatu, na pewno pomogą :) A jak nie, to są osobne maile, na które można pisać w sprawie rekrutacji, odpisują nawet w nocy :P

I właśnie, znam termin Gdańska, niestety, 23 czerwca. Czyli zdaję do Gdańska i Poznania.
A tutaj: http://www.amuz.gda.pl/wp-content/uploa ... %C4%86.pdf jest harmonogram Gdańska, nie tak źle, tylko dwa dni ;) Godziny też spoko, chociaż dykcja na 9 to słaby pomysł :P Niektórzy mają piękną dykcję w środku nocy i po pijaku, a ja muszę się porządnie obudzić xD Ale myślę, że będzie dobrze :D
Nie ma oddzielnego egzaminu z ruchu^^ Pewnie tyle, że dadzą etiudę improwizowaną na aktorskim i już ;)

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 30 maja 2014, 18:03 

Online: 73d 2h 18m 50s
Cytuj:
Z jednej strony szkoda, bo sama bym posłuchała, ale z drugiej strony... nie dość, że zawsze znajdzie się jakiś jeden złośliwiec, który nie będzie umiał się zachować, to mnie się zawsze, po prostu zawsze wydaje, że osoba, której słucham, śpiewa lepiej ode mnie :D

Ja lubię słuchać innych kandydatów, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto jest albo kompletnie nieprzygotowany (ostatnio była dziewczyna, która nie wiedziała, że ma umieć utwory na pamieć i że śpiewa się z akompaniamentem) albo nic nie umie, albo jest po prostu słaby. Tacy ludzie mnie podnoszą na duchu, bo dzięki nim wiem, że konkurencja jest tak naprawdę mniejsza. Poza tym jestem ciekawa, co inni będą śpiewać. :D I od razu zapytam z ciekawości - co będziesz śpiewać poza "Marzeniem dziewczyny"? ;)

Cytuj:
W zasadzie można niby rozśpiewać się nawet w toalecie, no ale... :D Chociaż jak byłam w Krakowie na dniach otwartych, to spotkałam tam dziewczynę z rozstawionym pulpitem, ćwiczącą na skrzypcach :D

W toalecie może za dużo osób się chcieć rozśpiewać i może być problem. <lol2> Ale to zawsze jakiś ratunek. :D W sumie to można by było jeszcze wyjść na zewnątrz,w okolicach katowickiej akademii jest cicho i spokojnie, nie wiem, jak z innymi uczelniami, ale to też jest ryzyko, bo zawsze może padać czy być zimno. Najlepszą opcją wydaje mi się rozśpiewka w samochodzie, najlepiej podczas jazdy, bo wtedy tak nie słychać, no i oczywiście jeśli nie jest się kierowcą. Ale nie wszyscy jadą na egzaminy autem (np. ja).

Cytuj:
I właśnie, znam termin Gdańska, niestety, 23 czerwca. Czyli zdaję do Gdańska i Poznania.
A tutaj: http://www.amuz.gda.pl/wp-content/uploa ... %C4%86.pdf jest harmonogram Gdańska, nie tak źle, tylko dwa dni ;) Godziny też spoko, chociaż dykcja na 9 to słaby pomysł :P Niektórzy mają piękną dykcję w środku nocy i po pijaku, a ja muszę się porządnie obudzić xD Ale myślę, że będzie dobrze :D
Nie ma oddzielnego egzaminu z ruchu^^ Pewnie tyle, że dadzą etiudę improwizowaną na aktorskim i już ;)

Badanie predyspozycji wokalnych - jak to fajnie brzmi! :D Zastanawia mnie (i nieco też stresuje) badanie ogólnej znajomości specyfiki wybranej specjalności, bo chyba na każdej uczelni jest taka rozmowa z komisją, a wiem, że mogą zapytać o wszystko.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 czerwca 2014, 17:17 

Online: 1d 19h 54m 46s
Cytuj:
Ja lubię słuchać innych kandydatów, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto jest albo kompletnie nieprzygotowany (ostatnio była dziewczyna, która nie wiedziała, że ma umieć utwory na pamieć i że śpiewa się z akompaniamentem) albo nic nie umie, albo jest po prostu słaby. Tacy ludzie mnie podnoszą na duchu, bo dzięki nim wiem, że konkurencja jest tak naprawdę mniejsza. Poza tym jestem ciekawa, co inni będą śpiewać. :D I od razu zapytam z ciekawości - co będziesz śpiewać poza "Marzeniem dziewczyny"? ;)

Oj, to prawda, kandydaci są naprawdę różni i czasem można się podnieść na duchu, szczególnie, jeśli ktoś nawet nie wie, o co chodzi w tych egzaminach :D Ale mnie w stresie wydaje się, że każdy jest lepszy ode mnie, nawet, jeśli śpiewa beznadziejnie i robi okrutne błędy, to zawsze znajdę coś, w czym jest lepszy ode mnie, to jest straszne :P Chyba, że śpiewałabym pierwsza, wtedy mogę słuchać innych kandydatów :D
Zresztą może być tak, że ktoś zaśpiewa fenomenalnie, a i tak się nie dostanie, nawet nie przejdzie egzaminów, bo np. nie zda z kształcenia ;) Więc w sumie nie ma co się stresować poziomem innych kandydatów.

Śpiewam jeszcze "Sebben crudele" i "Groźną dziewczyną" :D A w Gdańsku chyba wywalę "Marzenia" z repertuaru albo w razie, jeśli komisja każe mi wybrać jeden, a sami wybiorą drugi, wezmę "Groźną", bo jestem pewna, że zechcą usłyszeć "Sebben crudele" :D
A Ty jaki masz repertuar?^^

Cytuj:
W toalecie może za dużo osób się chcieć rozśpiewać i może być problem. <lol2> Ale to zawsze jakiś ratunek. :D W sumie to można by było jeszcze wyjść na zewnątrz,w okolicach katowickiej akademii jest cicho i spokojnie, nie wiem, jak z innymi uczelniami, ale to też jest ryzyko, bo zawsze może padać czy być zimno. Najlepszą opcją wydaje mi się rozśpiewka w samochodzie, najlepiej podczas jazdy, bo wtedy tak nie słychać, no i oczywiście jeśli nie jest się kierowcą. Ale nie wszyscy jadą na egzaminy autem (np. ja).

A przed samym egzaminiem mruczeć na korytarzu, jestem pewna, że będzie tam mnóstwo osób wydających dziwne dźwięki i robiących dziwne ruchy :D

Cytuj:
Badanie predyspozycji wokalnych - jak to fajnie brzmi! :D Zastanawia mnie (i nieco też stresuje) badanie ogólnej znajomości specyfiki wybranej specjalności, bo chyba na każdej uczelni jest taka rozmowa z komisją, a wiem, że mogą zapytać o wszystko.

Podejrzewam, że pytają głównie o chęci, doświadczenia i plany, żeby wiedzieć, czy kandydat aby na pewno wie, co to jest opera i chce w niej śpiewać, a nie jest przypadkowym naturszczykiem ;)
Wątpię, że będą pytać np. o historię, chyba, że w formie prośby o wymienienie ulubionych kompozytorów czy epok, ale to akurat fajne pytanie, można się rozgadać :D

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 czerwca 2014, 18:58 

Cytuj:
Zresztą może być tak, że ktoś zaśpiewa fenomenalnie, a i tak się nie dostanie, nawet nie przejdzie egzaminów, bo np. nie zda z kształcenia ;) Więc w sumie nie ma co się stresować poziomem innych kandydatów.

Z tego, co wiem, to takie sytuacje się nie zdarzają. ;) Jeśli ktoś śpiewa fenomenalnie albo ma po prostu wyjątkowy głos, ale brak techniki, to wtedy komisja przymyka oko na resztę egzaminów i przyjmują taką osobę. Jak egzamin ze śpiewu pójdzie naprawdę świetnie, to reszta jest do przeskoczenia. Nawet, jeśli ktoś fatalnie zda resztę. Nie bez powodu mówi się, że wystarczy być np. kontraltem bez jakiegokolwiek przygotowania muzycznego i wokalnego, żeby się dostać.

Cytuj:
"Groźną dziewczyną"

Podziwiam, bo nie cierpię śpiewać czegokolwiek Moniuszki.

Cytuj:
A Ty jaki masz repertuar?^^

"Glitter and be gay" (w wersji skróconej, bo całość jest niestety za długa), "Ebben, ne andro lontana" i "Smutna rzeka". Podejrzewam, że pieśni Chopina śpiewać nie będę, bo śpiewa się tylko dwa utwory - jeden wybiera kandydat, a drugi komisja. Ja na pewno zdecyduję się na "Glitter...", a komisja raczej będzie wolała "Ebben..." niż pieśń.

Cytuj:
Podejrzewam, że pytają głównie o chęci, doświadczenia i plany, żeby wiedzieć, czy kandydat aby na pewno wie, co to jest opera i chce w niej śpiewać, a nie jest przypadkowym naturszczykiem ;)
Wątpię, że będą pytać np. o historię, chyba, że w formie prośby o wymienienie ulubionych kompozytorów czy epok, ale to akurat fajne pytanie, można się rozgadać :D

W Katowicach padają różne pytania - od "ulubiona opera" po pytania dotyczące techniki śpiewania. Ale to zwykle są proste rzeczy i tak.
Moim zdaniem najgorszym pytaniem jest "dlaczego chcesz zajmować się śpiewaniem zawodowo", bo odpowiedź typu "bo to kocham" jest zbyt banalna i fajnie by było wymyślić coś oryginalniejszego. :D

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 czerwca 2014, 19:35 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Mlle_Em napisał(a):
Nie bez powodu mówi się, że wystarczy być np. kontraltem bez jakiegokolwiek przygotowania muzycznego i wokalnego, żeby się dostać.

Ej to wy mi to teraz mówicie <lol>

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 czerwca 2014, 19:58 

yen, a Ty jesteś kontraltem? Wow.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 czerwca 2014, 20:04 

Mój nauczyciel tak twierdzi, ale ja mam wątpliwości ;)

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 czerwca 2014, 20:09 

Ja bym na Twoim miejscu spróbowała chociaż raz podejść do egzaminów, żebyś za parę lat nie żałowała.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 czerwca 2014, 20:15 

Ja już chyba za stara na takie rzeczy jestem :P

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 1 czerwca 2014, 20:25 

Ludzie zaczynają studia na wokalu mając nawet 27 lat, więc naprawdę nic straconego. :D A w wieku 23 czy 24 naprawdę sporo osób zdaje egzaminy, bo dopiero po maturze decydują się na szkołę muzyczną.

Sowa Opery

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj