* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 7 maja 2014, 03:18 

Online: 73d 2h 18m 50s
GG: 0
Post pod postem, ale mam pytanie, wybaczcie. :D

Wie ktoś, jak to jest z fortepianem na AM? Chodzi mi oczywiście o zajęcia z fortepianu na wokalu, nie o osobny kierunek. Na jakim to jest w ogóle poziomie? Można się tam czegoś nauczyć, czy raczej jest to przedmiot traktowany w stylu "byleby zdać"? Pytam, bo znane mi osoby po wokalu reprezentują naprawdę baaardzo różny poziom (od prawie zerowego do bardzo dobrego).

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 7 maja 2014, 23:04 

Online: 2d 3h 34m 30s
Mam do was pytanie, bo w sumie tak mnie natchnęło i nie wiem czy z sensem...
Myślałam jednak o pójściu na AM, przy czym tylko do Warszawy... Zastanawiam się jak trudne są egzaminy i czy na przyszły rok mam szansę się przygotować? Dobrą opcją dla mnie są też zaoczne, bo w przyszłym roku skończę architekturę krajobrazu i pracując w tygodniu mogłabym spokojnie zrobić niestacjonarne ze śpiewu solowego, wiecie może jak jest z dostaniem się na nie? :)

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 00:13 

Zakładam, że nie skończyłaś szkoły muzycznej, ani nie uczysz się u żadnego nauczyciela z tamtejszej uczelni, więc jesteś "osobą z ulicy". Prawda jest niestety taka, że "osoba z ulicy" ma nikłe szanse dostania się na warszawską uczelnię (wiem to od osoby, która tam studiuje, więc żeby nie było, że to z kosmosu wytrzasnęłam).

Nie wiem, jak śpiewasz i jak szybko się uczysz, ale myślę, że byłabyś w stanie się przygotować przez rok do egzaminów wstępnych (tylko pomiędzy przygotować się, a dostać się jest duża rożnica). Jeśli bardzo Ci zależy na AM, to ja na Twoim miejscu pomyślałabym o tych uczelniach, na które masz szanse się dostać, czyli tych, które są bardziej przyjaźnie nastawione do osób bez skończonej szkoły muzycznej (np. AM w Poznaniu czy Katowicach).

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 10:23 

Tak, jestem osobą bez przygotowania muzycznego :) U mnie jest taka opcja, że ja po prostu zawodowo jestem związana z Warszawą i nie mogę już tak po prostu zmienić miejsca zamieszkania (poza tym przymierzam się do doktoratu z architektury krajobrazu...).
Uczę się u osoby po AM(dyrygenturze chóralnej), która bez problemu załatwi mi konsultacje ze swoimi profesorami stamtąd(rozmawiałam z nią o tym).
Nie wiesz może jak trudno dostać się na zaoczne? Bo u mnie to raczej byłaby najsensowniejsza opcja.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 14:35 

Nie wiem, czy jednorazowe konsultacje u kogoś stamtąd by Ci pomogły. Chyba, że załatwiłabyś sobie wtedy prywatne lekcje u kogoś, kto tam uczy, tylko musisz się wtedy liczyć z tym, że to kosztuje i to nie mało. Ale wtedy też nie do końca masz szanse, bo oni tam przyjmują osoby po szkole muzycznej, a nie wiem, czy byłabyś w stanie nadrobić przez rok cztery lata nauki nie tylko śpiewu, ale też i teorii.

Egzamin z kształcenia słuchu wygląda tak:
Cytuj:
Sprawdzenie predyspozycji i umiejętności słuchowych, w tym czytanie nut, realizacja ćwiczeń ryt­micznych, rozpoznawanie współbrzmień, w tym trójdźwięków w przewrotach i dominanty septymo­wej, rozpoznawanie akordów dur, moll, zmniejszonych i zwiększonych, sprawdzenie predyspozycji pamięci muzycznej.

Z tego, co wiem, to nie ma ulg dla osób bez przygotowania muzycznego. Dla porównania powiem, że na innych uczelniach osoby bez szkoły muzycznej mają kształcenie słuchu na poziomie podstawowym, nie trzeba mieć żadnej wiedzy (poza znajomością nut, ale ja zakładam, że jak ktoś myśli o AM, to nuty zna), żeby to zdać, wystarczy dobrze słyszeć.

Nie odbieraj tego tak, że ja Cię zniechęcam czy coś, jak chcesz, to próbuj! ;) Po prostu do Warszawy jest się okropnie trudno dostać - i na zaoczne, i na dzienne. Szansa, że dostanie się osoba bez przygotowania muzycznego, a do tego podchodząca do egzaminu po raz pierwszy, jest niemalże bliska zeru. Chyba, że jesteś talentem na miarę Marii Callas, czego teoretycznie wykluczyć nie można, ale słyszałam, że to by raczej niewiele pomogło.
Jeśli chcesz jednak próbować, to moja rada jest taka - bierz się do roboty już teraz i buduj jakiś repertuar. Jak już będziesz miała opracowanych kilka utworów, to się umów na konsultacje z kimś. Zrób to jednak jak najszybciej.

Tak sobie jeszcze myślę - jeśli wolałabyś studia zaoczne, to czemu nie Łódź? Nie leży jakoś bardzo daleko od Warszawy, więc dojazdy są do ogarnięcia. ;) Poza tym w Łodzi miałabyś szanse, żeby się dostać i to może nawet całkiem spore.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 15:01 

Online: 1d 19h 54m 46s
Mlle_Em napisał(a):
Post pod postem, ale mam pytanie, wybaczcie. :D

Wie ktoś, jak to jest z fortepianem na AM? Chodzi mi oczywiście o zajęcia z fortepianu na wokalu, nie o osobny kierunek. Na jakim to jest w ogóle poziomie? Można się tam czegoś nauczyć, czy raczej jest to przedmiot traktowany w stylu "byleby zdać"? Pytam, bo znane mi osoby po wokalu reprezentują naprawdę baaardzo różny poziom (od prawie zerowego do bardzo dobrego).

Zależy, na jakiego nauczyciela trafisz ;) Są tacy, którzy piłują uczniów, a są też tacy, u których nawet nie trzeba ćwiczyć ;)
Ale to przedmiot do ogarnięcia, nie jest trudnym instrumentem i na niektórych AM trwa tylko rok :D

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 16:59 

Ja się fortepianu nie boję, wręcz przeciwnie. :D Kiedyś grałam i to nawet dość dobrze i tak się zastanawiałam, czy jest jakaś szansa, żeby tę umiejętności poprawić na studiach, czy raczej lepiej się rozejrzeć wtedy za lekcjami prywatnymi, bo nie ukrywam, że chciałabym wrócić do grania. :)

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 18:40 

Online: 1d 19h 54m 46s
Pewnie, że jest szansa, nawet, jeśli trafisz na pedagoga, który pozwala studentom trochę zlewać ten przedmiot, to myślę, że będzie zachwycony, jeśli wyrazisz jakiekolwiek zainteresowanie ;)
Poza tym jest o tyle łatwiej, że możesz wypożyczać salki z pianinem, nuty i tak dalej. Np. ja jestem w domu zdana na keyboard, gdyby nie szkoła, to nie miałabym na czym ćwiczyć :P

A nawet, jeśli fortepian będzie trwać rok, to podejrzewam, że jest możliwość wzięcia go w późniejszych latach jako przedmiot dodatkowy.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 8 maja 2014, 22:34 

Też jestem zdana na keyboard, więc wiem, co czujesz. :( Na tym się nie da grać po prostu.

Sowa Opery

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 9 maja 2014, 05:25 

Ja jeszcze się "porozpytuję" co i jak u nauczycielki i znajomego zaprzyjaźnionego z operą kameralną i będę się decydować dopiero wtedy :)

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj