* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 20 września 2013, 12:52 

Online: 7h 12m 17s
GG: 0
Od dłuższego czasu mam ciągle jeden i ten sam problem.

Nie łatwo było mi się odważyć żeby upublicznić nagranie w którym w niektórych momentach wydaje dźwięki jak zarzynane zwierze, więc proszę o wyrozumiałość i skupienie się na problemie, a nie na tym czy trzymam tonację, czy gitara stroi, że szumi, że syczy itp.

Do rzeczy. Problem przedstawie na przykładzie kawałka IRIS- goo goo dolls, więc fanom zespołu lub osobom wrażliwym odradzam odtwarzanie nagrań :)

Nagranie 1 - obniżam tonacje do C - gdzie śpiewa mi sie dosyc wygodnie jednak czuje, że jest troche za nisko (najlepiej w D) wtedy refren wychodzi w Am, co jest dla mnie o dużo dużo za wysoko i próba zaśpiewania kończy się mniej więcej tak(uwaga! na końcu może być trochę głośno): http://w764.wrzuta.pl/audio/5Bk9leJHmpB/iris_c

Nagranie 2 - jak kończy się próba zaśpiewania tego delikatniej, zmieszania klatki z głową ( ta sama tonacja)
- http://w764.wrzuta.pl/audio/8ncE3vFpMvp/iris_c2

Nagranie 3 - pogodzony z porażką obniżam tonacje do takiej żebym mógł zaśpiewać refren, czyli zwrotka chyba w G# i wtedy refren jest w Fm. No i wprawdzie dam rade gorzej lub lepiej zaśpiewać, ale wtedy zwrotka jest o wiele wiele za nisko tak, że niektórych dźwięków nie jestem w stanie wydobyć no i śpiewa mi sie bardzo nie wygodnie. - http://w764.wrzuta.pl/audio/15FspH7rlGb/iris_a

No i właśnie w tym problem, tylko nie liczne kawałki mogę zaśpiewać w oryginalnej tonacji którą mogę oczywiście obniżyć, ale są kawałki których "fajność" w dużej mierze zależy właśnie od tego, że np refren śpiewa się wysoko. A po obniżeniu tonacji i śpiewaniu go niskim głosem kawałek dużo traci. Już nie wspominam o kawałkach( a jest ich dosyć sporo) których po prostu nie jestem w stanie zaśpiewać tak jak właśnie IRIS. Rozumiem jakby tutaj się rozchodziło o to, że brakuje mi pół tonu żeby zaśpiewać wygodnie, ale w tym przypadku zaśpiewanie refrenu w Am jest dla mnie nie osiągalne.

Nie śpiewam od wczoraj i wydaje mi się że podstawy opanowałem i rozumiem mniej więcej o co chodzi, więc tym bardziej jest to dla mnie irytujące. Myślałem że jeżeli ktoś nie może śpiewać wysoko to w zamian może śpiewać dużo niżej niż Ci co mogą wysoko ,a w moim przypadku ani w te, ani we wte.

No i tyle, jeżeli ktoś dotarł do końca i ma pomysł co robię nie tak to bardzo proszę o pomoc.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 20 września 2013, 14:03 

Online: 30d 22h 47m 17s
strasznie sie prujesz na siebie a dobrze spiewasz :)

wchodzą ci koguty bo spiewanie wyzej jest glosniejsze, czujesz wyrazniej dzwiek, przepona musi 'siąsć' na flakach, tak jakby utrzymac cały glos.

wszystkie próby są spoko, to gdzie masz bardzo niską tonacje tez brzmi spoko, masz fajny glos po prostu i fajnie brzmi jak sobie tak mruczysz i podspiewujesz.

po prostu szukasz dziury w całym zamiast spokojnie cwiczyc i ogarniac oraz wiecej.

a jesli chodzi o spiewanie wysoko to masz po prostu też za mało twangu zeby poczuć w jaki sposób spiewa sie wysokie nuty.

nie mogłbys sie do tego wyluzowac po prostu i spiewac na luzie ? niska tonacja? spoko, czemu nie, zaspiewaj lżej, pamietaj ze to nie sredniowiecze i wokalista ma cos takiego jak mikrofon, mozesz sobie spiewać po cichu a w głosnikach i tak bedzie głosno. tyle. dobry jestes, cwicz dalej.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 20 września 2013, 17:17 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Ha, jest bełkot zamiast angielskiego. Kompletne odpuszczenie napięci mięśni twarzy powoduje:
1. Bełkot.
2. Zaburzenie oddechu.
3. Wysuniętą szczękę.
4. Szczególny problem z głoskami szeleszczącymi (tak, to jest powód, dla którego ludzie seplenią ;) )

Tak, ustawienie na "popielniczkę" jest złe :)

W średnicy to jeszcze da się ukryć, ale coś mi się wydaje, że na tych dźwiękach, które próbujesz wydobyć w refrenie już się nie da tak wszystkiego odpuścić i mieć nadzieje, że wejdzie.

Ćwiczyć oddech, oddech, oddech!

I ćwiczyć przekładanie emocji na konkretne brzmienie, śpiewać przed lustrem itp. (po twarzy powinno być mniej więcej widać jak zabrzmisz). Trzeba w to włożyć trochę energii.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 21 września 2013, 09:11 

Online: 7h 12m 17s
Dzieki za odpowiedzi były bardzo pomocne. A jeszcze jedno pytanie - czy na podstawie tych nagrań dał by ktoś radę stwierdzić jaki mam rodzaj głosu (bas, tenor itd.) bo nie znam sie na tym, a fajnie by było wiedzieć :)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 21 września 2013, 11:51 

Online: 30d 22h 47m 17s
na chwile obecną twój typ głosu to 'niewyćwiczony głos'

do nauki, a nie zadawać niepotrzebne pytania bo masz potencjał. pozdrawiam

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj