* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 17:57 

Online: 6d 14h 32m 54s
Witam, śpiewam od dłuższego czasu już, ale nigdy nie starczało mi motywacji i wiary w swój głos by ćwiczyć z rozśpiewkami Janka dłużej niż 2 tygodnie. Jednak ostatnimi czasy sporo się w moim życiu zmieniło, także uświadomiłem sobie co chciałbym robić i co sprawia mi najwięcej przyjemności. Dlatego od wczoraj postanowiłem regularnie robić te rozśpiewki i rozwijać swój głos, bo wydaje mi się że jakiś tam talent mam i predyspozycje do śpiewania i pragnąłbym go rozwinąć. Dlatego też daję tutaj nagranie swojego głosu i pragnąłbym otrzymać jakąś informację zwrotną na jego temat, jakości, brzmienia, jakieś wskazówki. Byłbym bardzo wdzięczny :).

http://materion.wrzuta.pl/audio/8D2jhl7 ... ly_we_know

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 18:15 

Online: 30d 22h 47m 17s
GG: 0
masz spoko glos, slychac ze cos tam liznałes tej techniki, nie jest to pozaciskane totalnie, wybuczane czy jeszcze cos innego.

jest spoko, tylko troche nudnawo. malo sie bawisz, malo operujesz glosem, tak troche sztywno sie trzymasz dzwieków. zastanow sie nad tym w jaka strone chcesz isc , gdzie dążyc.

a jedna rada - najwiecej dają emocje, muzyka to nie nuty tylko to co jest pomiedzy nutami. przeczytac tekst, zrozumieć, odnieśc sie do niego i zaspiewać to dopiero ;>

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 18:24 

Dzięki wielkie za rady, moja bratowa wokalistka też mi podobną radę dała, że nie ma tym śpiewie emocji. W sumie to racja, bo za bardzo się koncentruję na tym by zaśpiewać czysto, z fajnym brzmieniem niż na tym co chce przekazać śpiewając daną frazę. Mam takie wrażenie, że jak dodam emocje, interpretacje to nagle stracę kontrolę nad dźwiękami i się wszystko rozjedzie, być może błędne to wrażenie ale jest. Postaram się zmienić ten nawyk i wczuć w to co śpiewam, by nie było wszystko na jedno kopyto, jak już zauważe jakieś efekty to wrzucę nagranie z czegoś i byłbym wdzięczny za informacje zwrotne :). Być może też tak się tych dźwięków trzymam bo przez długi czas śpiewałem w chórze, gdzie priorytetem było śpiewać jak najczyściej i jak najbardziej jednolitą barwą.

@Edit
Może ktoś inny się jeszcze wypowie ? Jestem otwarty na wszelkie opinie/wskazówki :).

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 23:19 

no tak, wiadomo, ze jesli zaczynasz to ciezko myslec o wszystkim naraz - ale spokojnie, najwazniejsze to pełen luz, bycie żyrafą (czyli widzisz horyzont daleko, nie patrzysz na problemy kazdego dnia, nie dołujesz sie ze 'tym razem gorzej' tylko na czilu sobie idziesz przed siebie i nie zwracasz uwagi na kamyki pod nogami)

a jesli czujesz ze jak teraz skupisz sie na emocjach to zniszczysz reszte to znaczy ze za mało cwiczyłeś emisji skoro nie jest zapisana w ciebie. ja raczej nie mysle ani o podparciu, ani o tym jak ustawić jezyk, krtan czy cos tam - teraz przychodzi mi to raczej naturalnie, ale duzo godzin poswieciłem na to zeby tak bylo. tak to jest. trzeba cwiczyc duzo i mądrze :D

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 23:33 

No racja, ja ćwiczeń z emisji robiłem trochę, ale wydaje mi się, że nie wystarczająco dużo :). Co mógłbyś mi polecić, póki co robię TCRW Pro Janka i jego rozgrzewkę oddechową. Widziałem też wątek założony przez Ciebie z CVT w skarbnicy. Co sądzisz o mieszaniu tych dwóch technik ze sobą ? Z tego co się orientuję, to Janka ćwiczenia to głównie SLS.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 23:40 

nie ma zadnych ograniczen. jesli masz usystematyzowane wszystko i nie mylisz pojęć, albo nie zapętlasz sie w jakieś .. pętelki :> to wszystko spoko.

zreszta. tryby to takie odkrycie ... kazdy czasem mowi glosniej i ciszej, to normalne, oni to po prostu zebrali przejrzyście do kupy. możesz jak najbardziej sie zainteresować, robić próbki samych cwiczeń po kolei i podsyłać, to mogę naprowadzać jak najbardziej - jak tylko jestem w domu to staram sie pisać wszystko co wiem ;)

a co do cwiczeń - wszystko zalezy od tego co chcesz wykonywac, w jaką strone iść bo dróg jest wiele ;)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 11 marca 2013, 23:51 

Wielkie dzięki za chęć pomocy ;). Na pewno się zainteresuję tymi próbkami, kiedyś już czytałem książkę o CVT i bawiłem się w te różne tryby, twang itd. Ogółem ja już dość sporo czasu się interesuję śpiewaniem, śpiewam od dziecka, ale nigdy nie miałem dostatecznie dużo odwagi by wziąć to w swoje ręce na poważnie i zacząć coś aktywnie robić. Jak zaczynałem jakieś ćwiczenia, to bawiłem się tydzień, może dwa i dawałem sobie spokój. Za to wydaje mi się że mam bardzo dobry słuch muzyczny i wyczucie rytmu, ogółem bardzo czuję muzykę, wywołuje we mnie różnorakie stany, słucham praktycznie wszystkiego co mi wpadnie w ucho od klasyki przez pop do metalu/rock'u. Zmieniłem stosunek do wielu spraw i postanowiłem wziąć życie w swoje ręce i tym razem się tak łatwo nie poddawać bo jest o co walczyć. A co do kierunku to jeszcze nie mam tak bardzo utartej ścieżki, ma nadzieję, że w czasie ćwiczeń i poznawania głosu odnajdę styl w którym chciałbym siedzieć.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 12 marca 2013, 00:06 

jak cwiczysz to pamietaj o tym zeby to robic na luzie, jesli czujesz jakikolwiek dyskomfort to pooddychaj chwile, odpręż sie, zrób troche cwiczeń fizycznych lekkich, poruszaj sie, dotleń i tyle. spiewanie to przyjemnosc. jesli nie bedzie dla ciebie przyjemne to mała szansa ze dla kogos innego sluchanie ciebie bedzie.

masz bardzo dobre podejscie :) podoba mi sie. walcz, trzeba sie rozwijać i isc do przodu :) do dzieła

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj