* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość

Tytuł: Re: Na sen
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 16 lutego 2013, 22:23 

Online: 2d 21h 51m 35s
GG: 6719249
dzięki za chęć pomocy i wyjaśnień ;)

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 17 lutego 2013, 18:44 

Online: 30d 22h 47m 17s
GG: 0
http://www.youtube.com/watch?v=T_kovZsw_mQ

zobacz to, przestudiuj bardzo dokladnie jesli chcesz spiewać głosniej.

pamietaj ze za głosnym spiewem nie ma 'ooo jestem w trybie overdrive, ale fajnie' tylko sa konkretne emocje - jesli masz w sobie te emocje to krzycz, jesli nie - to nie oszukuj siebie i otoczenia. nie kazdy musi krzyczeć ;)

ostatnio zauwazylem na forum mode na 'nie umiesz spiewać jesli nie masz powalającej ilosci twangu i nie umiesz sie wydrzeć w overdrive - to nie prawda. głos jest bardzo złozonym instrumentem i ma miliony twarzy - spiewaj w taki sposób żeby było slychac ze to ty , a nie 'spiewam głosno bo tak sie spiewa' - owszem spiewanie to spiewanie a nie szeptanie, ale wcale nie spiewasz jakos mega cicho.

wiecie, w tych czasach mamy mikrofony , nie trzeba spiewac głosno ;]

a co do twojego nagrania - pisali ci ze niesmiało na początku - wg mnie niekoniecznie jakos bardzo niesmiało - jak dla mnie to mało sie skupiasz na tekscie. jak spiewasz to mysl o tym o czym spiewasz, mysl o tekscie, zastanawiaj sie jaki masz stosunek do tekstu czy cos w tym stylu - nie spiewaj mechanicznie, czy technicznie - nie ma nic gorszego dla mnie niz kolejny burak - zombiak na scenie który jest taki sam jak cała reszta zombiaków, spiewa tak samo jak wszyscy, myli o dupie marynowanej, stoi jak słup, widac ze zupelnie go nie jara i nie podnieca to co robi - wiec jak niby publika ma cokolwiek od takiego delikwenta przejąć.

Wygladasz na smutną i zdołowaną na tym filmiku. troche usmiechu ;] wiem ze to tylko nagranie na jutuba, ale jak juz nagrywasz - i to rada dla wszystkich - zamknij oczy i wyobraz sobie ze jesteś na stadionie i spiewasz dla 100 tysiecy osób. jak masz wyobraźnie to poziom twojej adrenaliny wzrosnie 10 krotnie i bedziesz odpowiednio skupiona.

bujaj sie do rytmu który wprowadzasz - piosenka to głównie rytm, a nie melodia - jesli rytmika jest idealnie zachowana, to mozna nawet specjalnie 'fałszować' dzwięki dla wprowadzenia niepokoju na przyklad, rytm natomiast wprowadza człowieka w trans, bujaj sie w rytmie piosenki i dopiero ja graj czy spiewaj. tak jest lepiej i łatwiej.

w tym poradniku ktory wrzucilem tez babka mowi o tym - moze nie dokladnie, ale mowi o tym ze trzeba zaangażować ciało, nie tylko 'przepone' i 'gardło' i juz spiewasz - całe ciało ma pracowac. im wiecej ciała pracuje nad wydobywaniem dzwieku tym twój głos bedzie bardziej ciekawszy, bedzie miec wiecej alikwotów w sobie, bedzie w nim wiecej głebi (nie mylić z wysokością dzwieku - choc najczęsciej głos podczas nauki spiewu sie lekko obniza, bo go 'zakotwiczasz' coraz bardziej w sobie)

no tyle XD daj znać czy coś rozumiesz, a jesli nie to czego - postaram sie wyjasnic jesli bedzie klopot. pozdrawiam.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 18 lutego 2013, 12:59 

Online: 2d 21h 51m 35s
GG: 6719249
Jestem dokładnie tego samego zdania. Każdy głos jest inny i nie można od każdego głosu wymagać czegoś co jest sprzeczne z jego naturą.

To prawda, że w moim śpiewaniu jest za mało emocji i interpretacji. Kiedyś kiedy jeszcze nikt nie uczył mnie śpiewać, kiedy nie widziałam że w śpiewaniu są jakieś metody i techniki, to śpiewałam właśnie dużo bardziej emocjonalnie. teraz mi się jest ciężko nad tym skupić, bo ciągle tylko myślę o tym żeby zaśpiewać prawidłowo i wybrzmieć dobrze. Moje lekcje w większości też się nad tym skupiają. To przykre bo gdzieś zaniknęła we mnie taka prawdziwość tego co robię. Wydaje mi się że też współczesna muzyka, a w zasadzie teksty współczesne odbierają możliwość większego przeżycia utworu, bo większość tekstów jest strasznie banalna i w zasadzie o niczym. I dlatego ja np. mam niesamowity sentyment do utworów Alicji Majewskiej czy Edyty Geppert, które wg mnie same przez się są jedną wielką emocją. Ale co zabawne kiedy byłam ostatnio na warsztatach muzycznych i przez 2 dni towarzyszyła nam pani Grażyna Łobaszewska, skrytykowała mnie za moje upodobania muzyczne, stwierdziła że powinnam zająć się współczesną muzyką.(i w zasadzie tylko tyle od niej sie dowiedziałam na tych warsztatach :P ) Ale to tylko tak na marginesie mówię.

No generalnie wiem o co Ci chodzi, ale to wszystko to też kwestia śmiałości i otwartości na publiczność, a nie każdy sobie potrafi z tym poradzić. Czasem trema nie pozwala na wykazaniu swoich możliwości, choć nad tą już raczej zapanowałam i stała się czymś mobilizującym aniżeli każącym wiać gdzie pieprz rośnie ;) No ale racja ze śpiewanie do aparatu gdzie nikt mnie nie słucha nie jest tremujące, wiec tu motywacji wiele nie było, może dlatego wyszło jak wyszło. Następnym razem przemyślę to lepiej. Pierwszy raz wrzuciłam coś na YT wraz z całym obrazem ;)

Dzięki za opinie.

P.S. a tak właściwie, to niekoniecznie trzeba wylewać łzy i dramatyzować na scenie żeby przeżywać utwór, niektórzy są po prostu mniej wylewni ;)

Ostatnio edytowano poniedziałek, 18 lutego 2013, 17:54 przez Kleksa90J, łącznie edytowano 2 razy

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj