* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Wzór tworzenia wątku:
[Wykonawca] - [Tytuł piosenki], ewentualnie [Użytkownik] - [piosenka autorska], [Wykonawca] - [Tytuł 1, Tytuł 2...]
Przykłady:
[Linkin Park] - [Numb], [Jaco91] - [Mój song], [Coma] - [System, Sierpień, Święta]

Wątki niezatytułowane według powyższego wzoru będą usuwane!

Autor Wiadomość

Tytuł: Co poprawić?
Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 16 lutego 2013, 00:29 

Online: 11h 37m 22s
Hej wszystkim, chciałabym spytać jak ocenilibyście moje wykonanie. Mankamenty/ogromne ubytki, wszystko, wszystko, co tylko zauważycie. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Będą pomocne, ponieważ jestem małym samoukiem ;).

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 16 lutego 2013, 12:17 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Tak jak Zach napisał, słabo Cię słychać, początek jest fajny, ale chyba tylko dlatego, że muzyka jest bardzo cicha i Cię nie zagłusza. Wniosek prosty musisz się nauczyć śpiewać głośniej ;) I nie, ściszenie/wyłączenie podkładu nie będzie dobrym pomysłem (no chyba, że dla ćwiczeń), bo praktycznie każda piosenka potrzebuje zmian dynamiki (czyli głośności) i musisz się nauczyć śpiewać tak żeby w odpowiednich momentach być w stanie tą głośność dodawać lub odejmować. Głos masz ładny, powodzenia w nauce :)

I nie słuchaj Zacha, że do oceny nagrania bez podkładu. Nagrywaj z podkładem :)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 16 lutego 2013, 15:01 
Cześć,

pierwsze, co "rzuciło mi się w uszy" podczas słuchania tego nagrania, to, oprócz chrząknięcia (o tym napiszę później), bardzo ładne frazowanie. Bawisz się tym utworem, tak sobie to swobodnie śpiewasz. Ale, jak napisali poprzednicy, jest za cicho. Śpiew wymaga używania głośności, ponieważ wtedy łatwiej wydobyć dźwięki niskie i wysokie w komfortowy sposób. Im ciszej śpiewasz, tym większej kontroli oddechu potrzebujesz.

Aby zwiększyć głośność, spróbuj ćwiczyć samogłoskę "E". Uśmiechnij się, pokaż górne ząbki i śpiewaj EEE. Możesz też spróbować mówić/śpiewać takie NJEEE.

Możesz również posłuchać tzw. techniki śpiewu białego i brzmienia ukraińskiej/rosyjskiej głoski [je]. To śpiew tradycyjny, głośny, oczywiście nie chodzi o to, że miałabyś śpiewać takim stylem; chodzi jedynie o naśladowanie samogłoski: http://www.youtube.com/watch?v=amC9mqoA9-0 .

Co do chrząkania: pamiętaj, że jest niezdrowe; kiedy chrząkasz, struny głosowe mocno uderzają o siebie. Jeżeli czujesz nadmiar "czegoś" w gardle, to pij dużo wody (zawsze przed śpiewem wypij co najmniej 0,5 l niegazowanej H2O) lub chrząkaj w zdrowy sposób czyli raczej spróbuj charczeć. Wiem, że średnio to brzmi, ale jest zdrowsze dla strun niż to, co teraz robisz. Ponadto dbaj o higienę głosu i częste nawilżanie gardła. Pij częściej niż odczuwasz pragnienie.

Powodzenia. Dasz radę, masz fajną barwę, tylko musisz otworzyć głos, czyli śpiewać głośniej :)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 16 lutego 2013, 21:56 

Naprawdę dziękuję za wszystkie słowa. Nie wiedziałam, że mogę sobie narobić szkód odchrząkiwaniem. Zdziwiło mnie to bardzo, bo nie myślałam o tym w ten sposób (i faktycznie, robię to, gdy się denerwuję). Zwykle nie piję dużo wody - od tej pory zacznę! Jeszcze raz dziękuję i cieszy mnie, że podoba Wam się barwa, to raczej ważne.

Można na Was liczyć!

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 16 lutego 2013, 21:58 

chances napisał(a):
Możesz również posłuchać tzw. techniki śpiewu białego i brzmienia ukraińskiej/rosyjskiej głoski [je]. To śpiew tradycyjny, głośny, oczywiście nie chodzi o to, że miałabyś śpiewać takim stylem; chodzi jedynie o naśladowanie samogłoski: http://www.youtube.com/watch?v=amC9mqoA9-0 .

To bardzo ciekawe, na pewno wypróbuję, ćwiczenia zawsze się przydają ;). Dziękuję.

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj