Cytuj:
Czasami sie zastanawiam czy nie ma pewnej zależnośći nad charakterem głosu.
ZE WIELKOŚĆ STRUN GŁOSOWYCH wcale nie mówi nam o tym że ktoś jest barytonem czy BASEM czy tenorem I tak samo u kobiet z tą zależnością Alt sopran mezosopran. Tylko SAMA STRUKTURA GŁOSU. (Z czego on sie składa)
Jeśli wybierzesz się do lekarza foniatry poprosisz go by zbadał jakim jesteś głosem to ten mierząc ci struny powie, że jesteś barytonem. Bas, tenor ect. to tylko słowne odpowiedniki cm. Tak jak kopa, tuzin i mendel są wyrazami charakteryzującymi ilość. Jakość głosu to co innego. Nie ma dwóch ludzi na świecie zbudowanych identycznie, o ile mechanizmy działania układów są są identyczne to w zależności od człowieka różne na siebie oddziałują.
Cytuj:
Zauważcie że...
Można wziąć różne materiały o takiej samej grubości i długości i jak użyjemy tej samej siły do ich naciągnięcia. Otrzymamy różne wartośći nut...
Mam w pracy takiego PANA JURKA. Który jest z kolei 160 wysoki i ma taką smerfową troszke barwe. Ale on z kolei Ciagnie bardzo niskimi nutami. SŁychć że jego głos jest mały. Nie wiem czy mała szyja i przestrzeń gdzie sie znajdują struny. CZY SAME STRUNY. A możę poprostu rodzaj komórek daje tendencje do charakteru głosu. A wielkość dodaje siły i możliwośći (ilości dzwiekow) jakie można otrzymać.
Bo inaczej nie jestem w stanie tego wytłumaczyć.
Budowa samej czaszki oraz szyi też wpływa na charakter głosu, tak samo jak i miednica.
W skali mikroskopowej na pewno da się znaleźć pewne zależności jak budowa cytoszkieletu, budowa komórki mięśniowej, zdolności komórek do regeneracji, zagęszczenie różnego rodzaju gruczołów ect. takich zależności można szukać i szukać.
Ogólnie mówiąc na efekt wyjściowy ma wpływ nieprzebrana ilość czynników.
Nasz umysł też pozwala nam silnie modyfikować głos. Można by tak wymieniać jednak nie widzę w tym sensu,