* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość

Tytuł: Eurowizja.
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2015, 09:44 

Online: 2d 10h 59m 12s
GG: 0
Hmm.... Nie ma kogo wysłać, żeby wygrał czy nie ma kasy na ewentualną organizację Eurowizji w PL? Jak myślicie?

Tytuł: Re: Eurowizja.
Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2015, 22:28 

Online: 10d 2h 28m 14s
Oglądałem te wygrywające klipy i stwierdzam, że brak u nas muzyków nawet na taki poziom :D

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 2 czerwca 2015, 18:21 

Chyba muszę się zgodzić.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 5 czerwca 2015, 21:03 

Ale się dyskusja rozwinęła xd Nie zdążam z czytaniem ;p

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 15:22 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Moim zdaniem to ciężko jednoznacznie zrzucić na coś winę. Najlepiej będzie jak odniosę się do bieżącego roku. No ale po kolei.

Pierwsza rzecz w festiwalu to czynnik polityczny. Nie wiem czy Polacy są najbardziej lubiani w Europie. Spora grupa pracuje ciągle nad tym, żeby stereotyp Polaka był coraz bliższy rzeczywistości. No a relacje międzynarodowe mają
z pewnością spory wpływ na głosowanie.

Jeżeli mowa o kompozycjach to też brakuje chyba trochę przebojowości. W tym roku pojechała artystka z popową, ckliwą balladą o miłości. Trudno zrozumieć dlaczego akurat coś z takiej gałęzi muzycznej, tym bardziej, że na każdym festiwalu jest mnóstwo takich wykonań i mało kto zwraca na siebie uwagę.

Wykonanie nie powaliło ani wokalnie ani wizualnie. Nie wyróżniło się szczególnie niczym wyjątkowym. Eurowizja to festiwal kiczu. Trzeba albo pójść w diametralnie innym kierunku i przełamać ten kanon jak Lordi, zrobić coś co będzie szokować jak Conchita ale obroni się muzycznie lub po prostu napisać dobrą piosenkę jak ten chłopaszek ze skrzypcami. Nie ma nic gorszego od ukrytego kiczu a taki niestety reprezentował utwór In the Name of Love...

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 20:05 

Faktycznie jest dość cienko z piosenkami, zarówno od strony tekstowej jak i muzycznej. To nie ulega wątpliwości.
Inny fakt to pytanie, czy są pieniądze na organizacje takiego konkursu.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 07:10 

Online: 6d 6h 42m 6s
@syla, jesli jestes spragniona dyskusji na ciekawe, wielopoziomowe tematy, zapraszam do mojego tematu w off topicu "religia i jej wplyw na spoleczenstwo", ktory obecnie jest w stagnacji. Niech to forum jeszcze troche zyje ^^

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 10:26 

noONE napisał(a):
@syla, jesli jestes spragniona dyskusji na ciekawe, wielopoziomowe tematy, zapraszam do mojego tematu w off topicu "religia i jej wplyw na spoleczenstwo", ktory obecnie jest w stagnacji. Niech to forum jeszcze troche zyje ^^

Dziękuję za zaproszenie, ale stanowczo muszę odmówić. A to dlatego, że wchodząc na forum o wokalistyce chcę dokładnie ( oraz o tematach powiązanych z tematem głównym) o tym rozmawiać.

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 12 czerwca 2015, 08:39 

Online: 29d 16h 15m 1s
@syla

Żadne z nas nie ma wiedzy ale ponieważ dzielimy się opinią, to ja się podzielę swoją... :-)

Eurowizja to przedsięwzięcie biznesowe. Nie ma w niej miejsca na sztukę, bo nie o to w tym chodzi. Nie jest ważne co jest muzycznie interesujące, jak wykonawca wykona utwór. Ważne jest by było hałaśliwie i intrygująco, ale i to nie wystarczy. Za kulisami stoją koncerny muzyczne. One nie mają na celu promowania muzyki tylko maksymalizację zysków właścicieli (co jest podstawowym celem każdego biznesu). Jestem pewien, że wynik obecnie każdego konkursu jest wcześniej, odpowiedniemu gronu, znany (jeśli nie co do szczegółu, to z dużym prawdopodobieństwem, bo trzeb przygotować działania po Eurowizji). I nie jest to kwestia nieuczciwych praktyk, to kwestia odpowiedniego marketingu i wczesnego budowania w świadomości odbiorców kto jest the best (np. taki polski Feel to produkt agencji PR, która stworzyła zespół od początku do końca, teraz nie współpracują i Feel znikł...). Zakłady bukmacherskie też odgrywają rolę. Wygrywają najczęściej faworyci bukmacherów lub bliscy faworytów (kwestia kto ma zarobić). Gdyby w tegorocznej Eurowizji wziąć pod uwagę tylko głosowanie widzów (notabene świetny zarobek dla firm telekomunikacyjnych i wszystkich tych odpowiedzialnych za SMS premium) to wygrałby ktoś innym, jest jednak możliwość wpływu na wyniki przez udział jury i dlatego wynik jest inny. Nie ma zresztą to znaczenia, bo ludzie łykną i taki. Nie chodzi o to by królika złapać tylko by go gonić.

Polska bez problemów by sobie poradziła z organizacją takiej imprezy, Euro zrobiliśmy i było świetnie... Pytanie tylko czy na organizacji w Polsce da się tyle zarobić co np. w krajach skandynawskich? Jaki jest rynek muzyczny w Polsce? Kto kupi płyty, kto przyjdzie na koncerty (muszą być mocno płatne by zarobić), ile da się zarobić na reklamach, jakie kapele polskie/polscy wykonawcy latają w radio w Danii, Szwecji, Norwegii, Francji, Szwajcarii? W jakim stopniu Polska jest atrakcyjnym rynkiem muzycznym? W moim odczuciu - w żadnym. Piracimy wszystko co się da a koncerty chcemy za darmo. Nie ma rynku, zatem jak podnieść wartość firmy?

Powyższe to wolne myśli i opinie, zbudowane na mojej prywatnej obserwacji rynku muzycznego, więc mogą to być błędne wnioski.

Powodzenia!

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 13 czerwca 2015, 12:34 

Online: 22d 8h 40m 12s
Ale właściwie w jakim celu mielibyśmy organizować Eurowizję u nas? Nie wiem też czemu, mimo że impreza ta ze sztuką (jakkolwiek te pojęcie zdefiniujemy) nie ma wiele wspólnego, nadal z uporem maniaka wystawiamy w niej kandydatów. A zdobyte w tym konkursie miejsce naszego reprezentanta jest przedmiotem dużego zainteresowania. Wydaje mi się, że to wina Edyty Górniak... zdobyła kiedyś te 2 miejsce i niektórzy się poczuli z tego powodu jakoś tak "europejsko" i nadal potwierdzenia tej "europejskości" w tym konkursie poszukują.
Co do Eurowizji mam zupełnie mieszane uczucia, bo to z jednej strony tylko "hucpa", ale kiedyś, dawno temu zwyciężyła w niej Celine Dion.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj