* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 28 stycznia 2015, 08:19 

Online: 1h 46m 12s
GG: 0
Witam serdecznie !

Mam takie pytanie - Chciałabym nagrać próbkę wokalu w domu. Zależy mi , aby głos brzmiał w miarę profesjonalnie, ale zdaję sobie sprawę z faktu, iż nie będzie to efekt studyjny czy też prawdziwie profesjonalny.

Pewnie niejedna osoba doradziłaby mi abym udała się do profesjonalnego studia i tam nagrała materiał.
Też tak kiedyś pomyślałam i wybrałam się do takiegoż studia. Efekt był taki, że głos stracił całą swoją głębię i moc. Brzmiał jakby ktoś wyciszył mechanicznie moc mojego głosu i zabrał wysokie i niskie tony. Krótko mówiąc efekt końcowy brzmiał jakbym nagrywała w kartonowym pudełku. Mówiłam o tym realizatorowi ,ale powiedział ,że tak ma być.
Słyszałam wiele wokali nagranych tak, aby było słychać najmniejszy szczegół jego barwy i mocy głosu, ale moje nagranie do takich nie należało... Przekopałam YouTube, w którym aż roi się od porad odnośnie nagrywania w domu i powiem, że niektóre nagrania brzmiały naprawdę dobrze. Jedni zarzucali sobie kołdrę na głowę i mikrofon, inni nagrywali w garderobie bo była dobrze wytłumiona , jeszcze inni robili swego rodzaju parawany pokryte pianką akustyczną , które to stawiali przed sobą, z boku oraz z tyłu bo tak ponoć rozchodzi się dźwięk. Słyszałam również poradę , aby nie wygłuszać zbytnio otoczenia, bo wtedy głos będzie płytki i taki właśnie kartonowy, jak ja to mówię.

Chciałam spytać czy ktoś nagrywał taki materiał w domu i czy macie jakieś sprawdzone patenty na to, aby uzyskać jak najbardziej realny i głęboki dźwięk , unikając przy tym zbytniego pogłosu.

Acha i jeszcze jedna sprawa - spora część ludzi odradza Audacity, polecają za to Reaper'a. Zgadzacie się ? Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki ! :)

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 28 stycznia 2015, 12:46 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Moim zdaniem problem Twojego nagrania leży w tym, że zostało źle zmixowane. Tak naprawdę fakt posiadania studia i rejestrowania w nim dźwięku wcale nie implikuje posiadania wiedzy przez realizatora. Znam człowieka, który ma sprzęt za bardzo grubą kasę, sam mikrofon pojemnościowy za 10 000 zł. a nagrywa gorzej niż kolega w warunkach polowych na mikrofon za 300zł. Owszem każde pomieszczenie ma inną akustykę i ma swoją barwę ale idea wytłumiania polega na tym żeby zlikwidować echa. Chodzi o to żeby nagrać wokal możliwie najczyściej, bez żadnych odbić i innych cudów. Wyłapywanie poszczególnych dźwięków, głosek i innych rzeczy to kwestia ustawienia mikrofonu, szczególnie jego czułości. Proces rejestracji dźwięku jest skomplikowany i naprawdę na poziomie późniejszej obróbki można nagranie mocno ukierunkować. Czasami z przeciętnego tracka, nawet z fałszami ludzie mixujący robią wielkie hity, w innym wypadku by nie było co chwile skandalu, że któraś z wielkich gwiazd nie umie śpiewać na żywo. Zmierzam do tego, że w tym studio nie zawiniło pomieszczenie, tylko realizator, który prawdopodobnie był bez pojęcia. Poza tym co to znaczy "powiedział ,że tak ma być". Jak idziesz z samochodem do naprawy i mechanik zamiast wymienić olej pomaluje Ci auto na różowo i powie "tak ma być" to też się zgodzisz? Koleś świadczy Ci usługę, płacisz za to pieniądze. Mało, że nie ma pojęcia o tym co robi to jeszcze narzuca Ci jakie masz mieć nagranie? To przecież Twoja wizja artystyczna, Twoja kasa i Twoje nagranie, więc Ty decydujesz jak ma brzmieć, nie on.

W sprawie pomieszczeń domowych możesz serio kupić fajny mikrofon, zrobić fajne pomieszczenie ale musisz liczyć się z tym, że potrzebna jest do tego spora wiedza. Trzeba dobrać odpowiedni mikrofon pojemnościowy, do niego kartę zewnętrzną z zasilaniem phantomowym, kupić dobre słuchawki do odsłuchu, mieć jakiś dobry program do obróbki, najprościej darmowy reaper. Poza tym poczytaj o mixowaniu, o używaniu wtyczek etc. Wytłumianiem bym się zajął na samym końcu. W sumie to jak masz jakiś zwykły pokój, w którym są krzesła, meble, łóżko i inne tego typu rzeczy - tzw. rozpraszacze to echa nie będą przeszkadzać. Gdybyś jednak dotarła do etapu wytłumiania to warto kupić gąbki akustyczne. Ich wydajność jest równa 1/3*(x powierzchni) gąbki = 1*(x powierzchni) wytłoczek. Wytłoczki to dosyć często wykorzystywany sposób wytłumiania ale jak wskazuje powyższa proporcja średnio skuteczny.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 28 stycznia 2015, 14:23 

Online: 1h 46m 12s
GG: 0
Dziekuje slicznie za wyjasnienie :) Co do realizatora w studio to po zwróceniu mu uwagi i wyrażeniu swego niezadowolenia , powiedział ze inaczej nie da rady. Zrozumiałam ,że nic więcej nie umie więc odpuściłam :)

Mam w domu pewien mikrofon (SNOWBALL) marki Blue ,ale mam z nim pewien problem który opisałam w jednym ze swych postów (trzeszczy przy głośniejszym spiewaniu nawet gdy stoję troszkę dalej) , ale to już inny problem.

Dziekuję raz jeszcze ! pozdrawiam !

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 28 stycznia 2015, 18:29 

Online: 214d 12h 55m 49s
Dwie korekty odnośnie wypowiedzi Nasha:
a) REAPER nie jest darmowy, kosztuje odpowiednio:
reaper.fm napisał(a):
$225: full commercial license
$60: discounted license
Nie utrudnia natomiast życia przy korzystaniu bez płacenia i wszystkie funkcje pozostają dostępne. Ja tam niedługo mam zamiar zabulić te $60, bo lubiłem starego WinAMPa, a REAPER też wygryw.

b) Interfejs z phantomem jako konieczność:
Nie można stawiać mikrofonów dynamicznych na pozycji przegranej, chociaż w nagraniach akustycznych pojemnościówki dają pełniejsze brzmienia i lepsze odwzorowania jak dla mnie.
Pomijając powyższe, są pojemnościówki zasilane bateryjnie i inne dzikie rozwiązania ;)

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 28 stycznia 2015, 19:30 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
No dobra, tylko jeżeli dziewczyna nie do końca się orientuje w nagrywaniu to jest sens żeby eksperymentowała z dzikimi rozwiązaniami? Tym bardziej, że może sobie ułatwić zadanie zwykłym pojemnikiem. Napisała, że jej zależy na jakości, więc musi być jakaś zewnętrzna karta + mikrofon w nią wpięty. Dynamiki są może i fajne ale dla osób eksperymentujących i mających sporą wiedze co do tego jak poszaleć a tutaj chodzi żeby zrobić bezboleśnie :D

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 30 stycznia 2015, 00:08 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Jeśli mikrofon trzeszczy przy nagrywaniu i wykluczyłaś problemy ze wszystkimi innymi rzeczami w torze Audio, to znaczy, że jest uszkodzony.

Przejdź się z nim do jakiegoś znajomka, niech ktoś Ci pomoże zrobić z niego właściwy użytek i pokaże na żywca, jak się tego używa. Jeśli u tej osoby też będą trzaski, no to znak, że mikrofon należy oddać na gwarancji.

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj