* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 24 września 2013, 15:57 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Wiele razy słyszałem, że mój mikrofon Shure C608 ma dużo lepsze możliwości z interfacem niż mikrofon Samson C01U.
Zakupiłem dzisiaj maszynkę Focusrite Scarlett 2i2 i popróbowałem kilku zaśpiewów. Jako, że jest to mój pierwszy interface chciałem się zapytać kogoś kto bardziej siedzi w temacie jak powinienem go lepiej skonfigurować lub co powinienem poprawić, żeby podnieść wydajność nagrywania. Obecnie nagranie na szybko brzmi na tym interface tak:
http://www76.zippyshare.com/v/88254678/file.html
(nie zwracajcie uwagi na wszelakie faile, bo nagranie nie jest coverem, tylko zostało zrobione na szybko tuż po podłączeniu sprzętu po wychlaniu litra coli :P)
Nie wiem co mam o tym myśleć, bo Samson jako jedno urządzenie w porównaniu do interface'u wraz z mikrofonem nie brzmiał jakoś słabiej a w razie czego mam 5 dni na reklamacje oprzyrządowania a dałem za nie 450zł. Piszcie co myślicie, bo mnie jakoś ciężko zachować obiektywizm tuż po kupnie. Może troszkę zbyt wiele wymagam?

Dla porównania dorzucam nagrania zrealizowane na Samsonie:
1.Niepokonani
http://www.sendspace.pl/file/fd7ece2deca9cacc1d28d1e

Nie wiem czego to jest wina. Czytałem, że na tym interface są bardzo czułe wejścia, stąd trzeszczenia. Z drugiej strony czy nagrywanie wokalu na mikrofon dynamiczny Shure C608 z interfacem jest lepsze niż nagrywanie na sam Samson C01U Pojemnościowy z wbudowaną kartą dźwiękową?

Zapraszam do dyskusji :)

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 24 września 2013, 16:51 

Online: 40d 17h 27m 28s
Nie oszukujmy sie, zarówno ten shure jak i samson są to produkty tak zwane "entry level" nie dostrzeżesz tu duzej roznicy w jakosci. To co slychac wynika z tego ze jeden jest pojemnosciowy i ma wieksza glebie, poglos. A drugi dynamiczny, ktory bez zadnych nalozonych efektow i EQ brzmi bardziej sucho i płasko.
Na twoim miejscu sprzedal bym oba mikrofony i kupil cos pokroju sm58. wraz z interfejsem uzyskasz juz zadowalajaca jakosc na tym micu.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 24 września 2013, 17:00 
Administrator

Właśnie tak myślę, żeby tego shure'a sprzedać i samsona i na ich miejsce kupić:
http://allegro.pl/shure-sm58-lce-mikrof ... 31235.html

Tylko no ten Sm też jest siłą rzeczy dynamikiem i czy osiągnięcie tej większej głębi i sprawienie, żeby dźwięk nie był taki płaski wymaga jakiegoś dodatkowego sprzętu?

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 24 września 2013, 20:18 

I tak i nie, trudne pytanie. Na upartego mozna sie pchac w lampowe preampy i analogowe efekty, tylko pytanie po co? W domu wystarczy podstawowa obsluga efektow zawartych w programach DAW takich jak kompresor, EQ i reverb. Szczególowe zaglebianie sie we wszystkie opcje tych efektow moze byc na poczatku czarna magia. Ale przewaznie sa juz jakies gotowe presety do wybrania i raczej brzmienie bedzie juz wtedy lepsze niz bez zadnych efektow.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 24 września 2013, 20:50 
Administrator

W sumie da się ten wokal podrasować efektami z programu, bo doda się echo, zrobi się przestrzeń, wcześniej się przejedzie kompresorem, żeby wszystkie zapowietrzenia i wszystkie rozchwiania jakoś wyrównać i upchać, dorzuci się normalizację, żeby odzyskać dynamikę, jest bass booster to się doda dołu ale czy to da radę przykryć tę płaskość dynamika? No i w sumie taki efekt jak chociażby reverb się podłącza tak, że się go wsuwa na tej zasadzie:

Interface - efekt - mikrofon

Tak jak są klocki do gitary, że jest jakiś efekt i poprzez niego się dźwięk z gitary przepuszcza?

No i jak to jest Mroczny u Ciebie, Ty się bawisz w te różne klocki na trasie mikrofon - interface, czy odzyskujesz całą głębię obróbką wokalu? Bo u mnie wychodzi na to, że kiepsko zbiera mikrofon i ciężko jest na nim nagrać różne rzeczy, bo nie łapie odpowiednio.

No i trzecia sprawa:
Co z delayem? Bo chcę sobie wrzucić na słuchawki odsłuch wokalu i podkładu a tu lipa, jak ustawie w Audiacity (wiem...) jako urządzenie odtwarzania dźwięku interface i łapię z wejścia słuchawkowego dźwięk to jest on opóźniony i nie da się tak śpiewać. Jak sprawić, żeby uniknąć opóźnienia?

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 24 września 2013, 21:01 

Na swoich nagraniach uzywam tylko mica i enterfejsu. Co do delaya to masz 2 opcje, podlaczyc glosniki lub sluchawki bezposrednio do interfejsu albo ustawic w DAW sterownik ASIO. Audacity to kiepski program jesli chodzi o nagrania live. Poducz sie w Abletonie ktorego powinienes dostac z interfejsem a jesli za bardzo przyzwyczailes sie do Audacity to polecam Adobe Audition od ver 3 w gore.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 25 września 2013, 01:22 
Administrator

Dzięki, zrobiłem ten myk z podłączeniem do interface'u słuchawek, z tym że nie ustawiłem odtwarzania ściezki w czasie nagrywania tylko interface sam podaje głos z mikrofonu + odtwarza podkład.

Nie ma nic dziwnego w tym, że ten Shure podłączony do wzmacniacza na próbach brzmi lepiej niż na interface?

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 26 września 2013, 03:20 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Najprawdopodobniej nie brzmi lepiej, tylko lepiej się sprawdza w sali, gdzie masz i tak w jakimś stopniu pogłos z pomieszczenia...

Imho suchość mikrofonów dynamicznych wręcz pomaga w obróbce i miksowaniu. No ale ja drę japę przede wszystkim, jak nagrywałem na pojemnik to wszystkie echa były diabelnie słyszalne...

A tak btw. Hubert, jak nie chcesz się bawić w miksowanie, obróbkę, itp. itd, to raczej pozostaw ten temat takim, jakim był. Na scenę masz dynamika, nagrywanie zostaw jednak profesjonalistom, a w domku rób sobie chałupniczo, jak Ci wygodnie.

Jeśli chcesz jednak zgłębić temat, to polecam: http://zakamarkiaudio.pl

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 26 września 2013, 18:50 
Administrator

W sumie to mi nie chodziło o to, żeby wyciągnąć jakoś bardzo dużo z tych nagrań domowych, bo studyjne nagrywanie, gdzie się płaci za sesje nagraniową oferuje zwykle jakiś mikrofon pojemnościowy z górnej półki.

Ja chciałem właśnie tak jak Ryjcio napisałeś "chałupniczo". Coś w tym kierunku, że jak są jakieś piosenki skomponowane z zespołem to żeby dograć do nich wokale i mieć jakieś demo.
Druga sprawa jest taka, że jak sobie ćwiczę w domu teraz i mam odsłuchy to piosenkę jestem w stanie zaśpiewać dużo płynniej, bo wszelakie zbyt głośne dźwięki mogę w odpowiedni sposób korygować odsuwając japę od mikrofonu, bo zwyczajnie w świecie słyszę ścieżkę wokalu w czasie nagrywania.

Patrzyłem sobie jak ten gość nagrywa no i słychać, że to dynamik i obrabia ale jakby nie ma tego takiego chamskiego brzmienia jakby było nagrywane na kalkulator:

Ogólnie myślałem nad taką właśnie jakością jak na tym filmiku, chodzi o to, żeby ładnie zbierał i nie szumiał, w sumie tylko te dwie rzeczy. Ja śpiewam dosyć głośno normalnie, no a Samson mnie zmuszał do sporej powściągliwości, bo był zbyt czuły i albo było tak, że musiałem trzymać japę bardzo daleko pomimo małej czułości i wychodziły i tak szumy albo nagrywało się zbyt cicho.

Mam jeszcze taką opcję, że na próby i ewentualnie jakieś występy sprezentuje sobie SM 58A no a do domowych nagrań po jakimś czasie to co mi polecił Anthony - MXL770, z tym że najpierw kupię SM58A i będę się bawił w Abletonie, bo dostałem do interface'u za friko, grunt, żeby wyprzedzić samsonową jakość przynajmniej o te kilka lvli jeżeli jest to możliwe przy takim układzie.

Czemu nagrania z dynamika mogą być lepsze w mixowaniu? Chodzi o to, że dostaje się 100% surowy dźwięk, który można obrabiać wg upodobań bez narzuconego echa?

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 9 listopada 2013, 02:52 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Łatwość miksowania z dynamika polega na tym, że nie masz pogłosów i ech(ów?) zebranych przez mikrofon, więc łatwiej manipulować ilością pogłosu. Nagranie jest surowe i łatwiej je "wpleść" w miks.

Ja jednak dalej uważam, że jeśli nagrywasz demka dla kapeli np., a nie do pokazania wszystkim, to nie ma co się wcinać w temat, bo wystarczy jakość "zadowalająca". Ja demka dla kapeli robiłem i na majku z laptopa i nikt się nie skarżył na "nieczytelność". Jakość wątpliwa, ale wystarczająca do tego, żeby usłyszeć pomysł.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj