* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 22:44 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
noONE napisał(a):
Problem teizmu istnieje jak najbardziej. To wirus który toczy umysły i upośledza zarówno myślenie krytyczne, jak i blokuje twórcze myślenie. To klatka z nieistniejącym bananem na zewnątrz :D

Okej, kilka tysięcy lat sztuk pięknych, wiele dzieł literackich, malarskich muzycznych opartych przede wszystkim na religii. Cała muzyka europejska oparta o zależność miedzy dźwiękami wynikające z wierzeń religijnych. Mnóstw utworów muzycznych, rzeźb, obrazów, itp. itd.

Ale nie, jakiś piwniczak twierdzi, że religia blokuje twórcze myślenie... xDDD

Rzucę tylko jeden link: https://www.google.pl/search?q=micha%C5 ... nio%C5%82a

Przykro mi, jesteś debilem xD

I pozdrów księdza moczypałe xD

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 23:03 

Online: 65d 4h 58m 58s
GG: 0
''Teraz zaś, kiedy zaczynam lepiej poznawać siebie samego i sprawcę mojego
pochodzenia, sadzę, iż nie należy wprawdzie nierozważnie przyjmować tego, co
wydaje mi się, że jest dane od zmysłów, ale też nie należy wszystkiego, podawać
w wątpliwość.''

Rene Descartes

Cytuj:
To się nazywa solipsyzm. Z takim podejściem, absolutnie żaden dialog nie ma już sensu. Ponieważ od kiedy postanowiłeś, że nie istnieje jakaś forma niezmiennej rzeczywistości, która istnieje bez względu na to, jak my ją postrzegamy, to może istnieć i nie istnieć wszystko. Nuda.

I robi się jałowo.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Solipsyzm

>bo wydaje mi się bardziej uzasadniona.

nie będę z tym nawet polemizował

Cytuj:
Ale istnieją metody, które prowadzą do wniosków najbliższych prawdzie - te narzędzia to metoda naukowa i logika.
No, i "Każda istota odbiera świat subiektywnie" w żaden sposób nie przeszkadza twierdzeniu, że rzeczywistość obiektywna istnieje; możemy za to nie mieć do niej dostępu, to się zgadza.

W tym, rzecz, że to co mówisz nie jest zgodne z prawdą. I nawet nie chodzi o to, że my nie mamy narzędzi służących poznaniu czy jesteśmy za mało inteligentni (co do ostatniego nie jestem pewien) ale nie potrafimy biologicznie dostrzec czy przeanalizować rzeczywistości. Teorie którymi raczą nas naukowcy są w większości hipotezami. Być może nigdy nie poznamy prawdy taką jaka jest. Być może nauka asymptotycznie dąży do celu jakim jest poznanie. Ja rozumiem ludzie są fajni, mają te cywilizacje, religie ect. ale egoistyczne jest założenie, że mamy nieograniczone możliwości.

Cytuj:
Czyli JAKIŚ JEST.
A zatem z setek różnych metod prowadzących do wniosków NAJBLIŻSZYCH rzeczywistemu obrazowi świata, podałbyś lepsze niż metoda naukowa i logika?

Dlaczego podkreśliłeś NAJBLIŻSZYCH chcesz się do mnie dopasować czy zmieniłeś zdanie a może to było złośliwe posunięcie mające wytknięcie mi rozumowania pozbawionego rozsądku.

Kierując się twoją logiką wybieram ostatni wariant i odpowiadam:

Metodę naukowa można stosować jako narzędzie mające prowadzić wyjaśnienia funkcjonowania świata jednak mi nie wmówi, że to serwują naukowcy bezsprzecznie wyjaśnia rzeczywistość. Ja posiadam naprawdę rozległą wiedzę z chemii i biologii ale nie uważam, że to co czytam w książkach będzie kiedykolwiek czymś więcej niż tylko poetyckim opisem uczuć kotłujących się w człowieku. Jeśli chodzi o logikę to nią nic nie da się udowodnić i tak naprawdę przeprowadzając eksperyment używamy jej tylko do stwierdzenia: o eksperyment nie wyszedł więc x nie ma znaczenia na wpływ procesu y. czyli do zaprzeczenia.

Ale co ty będziesz ze mną o tym dyskutował, hurr durr człowiek to wielka istota!!!

I na koniec moja propozycja, poczytaj trochę książek bo Wikipedia nie jest dobrym źródłem wiedzy i informacji kształtującej światopogląd.
Ja na tym kończę bo z randystami miałem już do czynienia i wiem, że to się dobrze dla mnie nie kończy.

A tutaj wielkie zdobycze ludzkości za panowania wielkich religii
https://youtu.be/-fMHms5Cvsw
https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/5/a0/f5/4d ... 1400632630
https://www.youtube.com/watch?v=sPlhKP0nZII
http://lubiematematyke.blox.pl/resource ... atkowy.bmp

Wielkie zdobycze ludzkości za panowania ateizmu
https://www.youtube.com/watch?v=OerLd4fJ-ao
https://www.youtube.com/watch?v=fRh_vgS2dFE
https://www.youtube.com/watch?v=tAGnKpE4NCI
http://bi.gazeta.pl/im/8/4727/z4727518X.jpg

w sumie to tylko w Europie tak rozwinęła się muzyka w Afryce nie znali chrześcijańskiego Boga i grali na instrumentach wykonanych z krowskich odchodów, kto wie może to miało znaczenie i gdyby nie chrześcijaństwo tańczył byś jeszcze do bębnów jak Indianie. Przecie to organiści kościelni byli teoretykami i praktykami oni sprecyzowali zasady dzięki którym jest możliwe napisanie godzinnego koncertu.

- Czego?
- Czegokolwiek.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 06:11 

Online: 6d 6h 42m 6s
Cytuj:
Okej, kilka tysięcy lat sztuk pięknych, wiele dzieł literackich, malarskich muzycznych opartych przede wszystkim na religii. Cała muzyka europejska oparta o zależność miedzy dźwiękami wynikające z wierzeń religijnych. Mnóstw utworów muzycznych, rzeźb, obrazów, itp. itd.

Wytłumacz mi z czym ty masz tak wielki problem, że w każdym poście musisz mi ubliżyć? Po co? żeby zepsuć mi wtorkowy humor? Czy naprawdę sądzisz, że jestem takim idiotą który wypowiadając zdanie: "teizm blokuje twórczość myślenia" nie będzie potrafił polemizować z oczywistą kontrargumentacją, dlatego z góry można go "bezpiecznie" zmieszać z błotem?
Jesteś osiołkiem. Ot chrzest, osiołku.
Spójrzmy jakież to piękne epitety powymyślałeś, lecz wcześniej rozprawmy się z mitem "RELIGIA TWORZYŁA SZTUKĘ".

Otóż nie, osiołku. Po pierwsze religia jest dopiero egzekucją wiary, a wiara jest niczym innym jak uznawaniem za prawdę czegoś, co równie dobrze może być fałszem, co prawdą.
Twierdzenia teistyczne i wyobrażenia religijne; anioły, demony itd. mogą stanowić piękną inspirację, co udowodnił między innymi Michał Anioł (którego byłeś łaskaw 'zacytować')

Niestety nie istnieje ciąg logiczny między wiarą (czyli przyjmowaniem za prawdę rzeczy nieodróżnialnych od fałszu) a kreatywnością. Kreatywność wynika ze zdolności artystycznych, własnej pasji i ówczesnych trendów. A że w trendzie były zdarzenia religijne (bo wtedy PRAWIE TYLKO TAKIE BYŁY) to ku chwale religii powstawały dzieła. Gdyby nie wpływ kościoła, kto wie jakie piękne dzieła sztuki stworzył by Michał Anioł? Nie wiemy! Natomiast, słodki osiołku, sama wiara blokuje myślenie twórcze jak najbardziej, ponieważ na mocy wiary uznajesz absolut którego poziomu nigdy nie osiągniesz; wypluj bluzgi pod moim adresem i zastanów się. Osiołek z Kubusia Puchatka był zdolny do refleksji, ty też możesz!

Teizm jest skonstruowany w ten sposób, że istnieje w nim absolut do którego możemy się zbliżyć, lecz nigdy nie osiągniemy tego stopnia piękna co on. I to jest bullshit.
Jak wyglądałyby dzieła Michała Anioła gdyby nie olbrzymi nacisk ze strony Kościoła i teizmu etcetera. ?

Cytuj:
Ale nie, jakiś piwniczak twierdzi, że religia blokuje twórcze myślenie... xDDD

Czyli jestem piwniczakiem, mógłbyś wyjaśnić znaczenie tego słowa?
Nigdzie nie twierdzę, że religia blokuje myślenie kreatywne. Jak każdy osiołek zrównujesz dwa stany i potem jedziesz po kimś, bo możesz.
Teizm. Wiara w absolut, w niedościęgnięty ideał - to jest coś, co stopuje myślenie kreatywne. Sama religia, jako zestaw magicznych twierdzeń jest inspiracją taką samą, jak trylogia Władcy Pierścieni czy gatunek fantasy "per se".
Nieważne, czy stworzę wiekopomne dzieło bo zainspirowałem się Buntem Aniołów, czy Ostatnią Bitwą o Hogwart z Harry'ego Pottera. W efekcie stworzę sztukę piękną; istnieje więc most logiczny między pięknymi wyobrażeniami czegoś, a sztuką która powstaje ku chwale.
Nie ma mostu logicznego między "wierzę w absurdy" i "dlatego tworzę wiekompomne dzieła"

Nawet się pokusiłem:
[url]
https://www.sendspace.com/file/86f56r[/url]

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 11:23 

Piwniczak to człowiek (zwierzę) będący piewcą ludzkiej wielkości i nieskończoności przy czym sam siedzi w domu u mamusi i nie reformuje świata swoimi odkryciami, które zyskał dzięki ateizmowi. Jedyną jego misja jest szkalowanie katol i oczyszczanie świata z teistycznej zarazy.

- Czego?
- Czegokolwiek.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 11:27 

Online: 10d 2h 28m 14s
Cytuj:
piwniczakiem

Często mówi się też kuc, a także gimboateista.

Chodzi ogólnie o taki stan umysłu, gdzie jest się przekonanym o swojej supremacji nad resztą świata, którą uważa się za debili. Na wyższym poziomie rozwoju kuc robi się sprytniejszy i odpowiada "ale przecież ja przyjmuję że mogę nie mieć racji, po prostu potrzebne są dobre argumenty!", gdzie i tak traktuje dyskusję emocjonalnie, a racje drugiej strony bierze tylko na wyrywki, które mu pasują do udowodnienia jego tezy. Uwielbia też walić Straw man'ami na lewo i prawo.
Zazwyczaj wybiera samotnicze życie, ponieważ jego genialność nie jest w stanie znieść istnienia innych ludzi. Z tego samego powodu uważa się też za prześladowanego w społeczności, gdzie ludzie mają po prostu dość jego braku logicznej argumentacji, czego sam nie umie zauważyć (projekcja i zaprzeczenie) i reagują agresywnie.

IQ minimalnie wyższe od średniej. Ze względu na częste przebywanie w środowiskach patologicznych (bananowa klasa średnia też się zalicza), łatwiej wytworzyć mu rojenia na temat swojej inteligencji. Pójście na studia niestety nie weryfikuje jego rojeń, ponieważ rzadko chodzi na zajęcia. Ludzi z lepszą średnią ma za kujonów którzy nie umieją myśleć, a z gorszą za debili.

Leczenie proste. Zwykle odcięcie funduszy przez rodziców i twarde zderzenie z rzeczywistością prostują rojenia młodego piwniczaka. Uczy się szanować ludzi z innymi poglądami (ponieważ to oni mu płacą) i dochodzi do logicznego wniosku, że przecież i tak 95% tego co gada, to tylko opinie i z nauką nie ma to nic wspólnego. Codzienna walka o byt wybija mu z głowy filozofowanie na temat pierdół i żyje dalej długo i nieszczęśliwie, bo życie w końcu nie jest sprawiedliwe. Nawrotów się nie widuje, nie da się z poziomu bycia dojrzałym spaść niżej.

BTW. Obejrzałem twój filmik i chyba wiem w czym problem. Zauważyłem, że twój kolor włosów jest rudy, a z tego co pamiętam w kilku badań było wymienione, że osoby z tym problemem nie posiadają od urodzenia duszy.

Może to z tego powodu ciężko zrozumieć ci teizm i koncepcję Boga?

Pozdrawiam ciepło :)

PS. Hubert, weź kasuj wątek, bo tutaj jest tak żałośnie, że pewnie połowa internetów się śmieje ;p

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 13:50 

Połowa Internetu

- Czego?
- Czegokolwiek.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 16:58 

Online: 6d 6h 42m 6s
<lol>

Cytuj:
gdzie i tak traktuje dyskusję emocjonalnie, a racje drugiej strony bierze tylko na wyrywki, które mu pasują do udowodnienia jego tezy. Uwielbia też walić Straw man'ami na lewo i prawo.

Pokaż mi jednego Stracha na Wróble którego robię.
Pokaż mi gdzie biorę wyrywki argumentów, olewając to, co mi nie pasuje.

Ten cały post w odniesieniu do mnie jest własnie wielkim Straw Manem. Owszem, może byłem taki - kilka lat temu. Obecnie wasze antagonistyczne nastawienie jest... co najmniej nie trafione. Po co...?

Odniosę się do treści merytorycznej i zapewniam - poza odwołaniami do logiki - zero straw man'ów :)

Cytuj:
nie będę z tym nawet polemizował

Odnośnie uzasadniania pozycji "W rzeczywistości kwantowej nie istnieje logika dwuwartościowa" v "W rzeczywistości kwantowej istnieje jakaś logika dwuwartościowa, tylko nie mamy do niej dostępu"

To mój rozum, tak sądzę, że druga opcja ma większy sens. Ale staram się być ostrożny, nie jestem fizykiem, ale wspieram w tym rozumowania Lawrence'a Kraussa i jego "Something from Nothing" - sądzę, że to daje do myślenia i naprawdę no nie wiem. Coś więcej może?

Cytuj:
W tym, rzecz, że to co mówisz nie jest zgodne z prawdą. I nawet nie chodzi o to, że my nie mamy narzędzi służących poznaniu czy jesteśmy za mało inteligentni (co do ostatniego nie jestem pewien) ale nie potrafimy biologicznie dostrzec czy przeanalizować rzeczywistości. Teorie którymi raczą nas naukowcy są w większości hipotezami.

Jak to się ma do istnienia obiektywnej rzeczywistości?
Na mój piwniczany rozum, istnieje spora różnica między teorią a hipotezą. I teoria ewolucji dla przykładu, jest znakomicie uargumentowana. Mam sądzić, że jest tylko hipotezą bo zasadniczo, to nawet to, że istnieję jest tylko hipotezą?

Mam wrażenie, że to jakiś wielki bezsensowny trolling. Rok temu się emocjonowałem i złościłem; przeszło mi. Pozostawię kwestię zamkniętą:

Cytuj:
Być może nigdy nie poznamy prawdy taką jaka jest. Być może nauka asymptotycznie dąży do celu jakim jest poznanie. Ja rozumiem ludzie są fajni, mają te cywilizacje, religie ect. ale egoistyczne jest założenie, że mamy nieograniczone możliwości.

No i to piękne podsumowanie, które prowadzi do nikąd, jest krzywdzące dla całej rzeszy odkrywców i naukowców oraz kończy dialog definitywnie.
Nawet nie chce mi się wymieniać, w ilu punktach te zdania są błędne (bo i tak zostanę zakwalifikowany jako GIMB) [to słowo to już tak przeraźliwy przeżytek...]

Zostawię to jednak z drobnym komentarzem.

1) Nikt tu u diabła nie twierdzi, że mamy nieograniczone możliwości
2) Kwestia "Nigdy nie poznamy prawdą taka jaką jest" jest najbardziej emo tekstem jaki słyszałem. Nic to, palnąć sobie w łeb. Bo przecież de facto, nigdy nie poznamy prawdy.
3) Poznanie jest wnioskowaniem opartym na empirycznych dowodach, które prowadzi do stawiania twierdzeń - które udowodnione stają się następująco: Hipotezami i teoriami. Dobrze uzasadnione teorie nazywa się faktami, jak np. teoria kulistej Ziemi, albo teoria heliocentryczna.

That's all.
To jest sposób działania nauki. A działanie nauki jest takie a nie inne, bo jej teorie sprawdzają się w praktyce. I tyle.
Tym samym standardom podlegają twierdzenia nadzwyczajne.

Pisałeś, że sprowadzam istotę boga do logiki dwuwartościowej: nie. Ale sprowadzam WSZYSTKIE TWIERDZENIA na jego temat do poziomu logiki dwuwartościowej. Bo jeśli nie można Go poznać za sprawą logiki, to nie można poznać go w ogóle.

Tyle, żałuję że dałem się znów wciągnąć w takie opluwanie mnie. Raz mi nie wystarczyło? Gee, idę na fora katolickie, tam przynajmniej są ludzie lubiący sobie podyskutować

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 17:35 

Sprawdź sobie na Wikipedii co to jest racjonalizm krytyczny.

- Czego?
- Czegokolwiek.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 17:59 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Ok, to teraz po przejrzeniu waszej dyskusji czas na wnioski admina. Jedziemy!

Mikolay napisał(a):
Nikt jednak nie robił ze swojej wiary ani krytyki stylu życia stylu życia. Więc spytam wprost gdy byłeś mały księża jeXXali cię w dupę?

Gratulujemy, wygrana to ban na miecha!

ryjcio napisał(a):
Przykro mi, jesteś debilem xD

Gratuluję, wygrana to ban na miecha!

noONE napisał(a):

Gratuluję, ban na miecha - za całokształt twórczości!

Powtórka z regulaminu:
Cytuj:
2. Zabronione jest używanie wulgaryzmów, słów obraźliwych,
obscenicznych, rasistowskich etc.

Cytuj:
10. Zabroniony jest spam.

Moje ulubione:
Cytuj:
12. Decydujący głos w każdej nieuwzględnionej sprawie należy do
administratora.

Wszelkie reklamacje i prośby o unbana proszę umieszczać w nieistniejącym dziale, do którego linka nie umieszczam poniżej. Z tego miejsca przyrzekam uroczyście je olać. Do zobaczenia za miecha!

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj