* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 2 marca 2015, 12:57 

Online: 44d 15h 23m 57s
GG: 0
A skąd mam wiedzieć, czy bylibyśmy na Marsie? Są przecież kraje gdzie kościół nie działa i na Marsie jeszcze nie byli.
Nie czytasz dokładnie, dałam porównanie.
Cytuj:
Jako ciekawostkę: Jak sobie postawisz katolicki kościół polski i katolicki angielski to jest inaczej. Tu ludzie mają małe kościółki, znają się, modlą razem, jest taka wspólnota między nimi. W polskich tego brak.

Odnosiłam się do tego, że tu mieszkając często spotykam się z tym, że ludzie chodzący do danego kościoła się wspierają, razem się modlą, pomagają sobie, organizują różnego rodzaju pomoc i to jest piękne. W Polsce nie jest to aż tak częste. I tak, tworzą wspólnotę i zdecydowanie się wyróżniają pokazując, że wiara może zbliżać ludzi i mieć dobre skutki. Mnie się to bardzo w tutejszych kościołach spodobało :)
Przykładowo w jednym z kościołów ksiądz założył grupę AA, gdzie alkoholicy mogli porozmawiać i wspierać się na spotkaniach.

Nie ma dla mnie sensu wrzucanie wszystkich katolików do tego samego wora bo każdy człowiek jest inny. Sam wspomniałeś, że masz dziewczynę katoliczkę i z pewnością nie jest taka sama jak ja. Nie zdziwię się jednak, jeśli uznasz ze działanie kościoła nie ma ani jednego dobrego skutku.

Tak samo wcześniej też napisałam, że różni są ateiści, muzułmanie.

Znowu więc mylisz pojęcia.
Nie słyszałam o wspólnocie doliny muminków, która pomaga sobie nawzajem i organizuje chociażby zbiórki pieniędzy/żywności/ubrań dla potrzebujących. Oczywiście nie wątpię, że jeśli tacy istnieją to są różni bo jak wspomniałam każdy człowiek jest inny.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 3 marca 2015, 22:40 

Online: 6d 6h 42m 6s
Cytuj:
A skąd mam wiedzieć, czy bylibyśmy na Marsie? Są przecież kraje gdzie kościół nie działa i na Marsie jeszcze nie byli.
Nie czytasz dokładnie, dałam porównanie.

Mówiłem o teiźmie, wierze w bogów, a także o tym, jaki wpływ na rozwój nauki miał kościół w Średniowieczu.

Cytuj:
Nie ma dla mnie sensu wrzucanie wszystkich katolików do tego samego wora bo każdy człowiek jest inny. Sam wspomniałeś, że masz dziewczynę katoliczkę i z pewnością nie jest taka sama jak ja. Nie zdziwię się jednak, jeśli uznasz ze działanie kościoła nie ma ani jednego dobrego skutku.

Kto wrzuca kogokolwiek do jednego wora?
Jedynym worem, do którego wrzucam katolików, to wór twierdzeń religijnych n/t boga Jahwe opisanego w Biblii.
W końcu katolicy wierzą w jednego boga, tak?

Cytuj:
Nie słyszałam o wspólnocie doliny muminków, która pomaga sobie nawzajem i organizuje chociażby zbiórki pieniędzy/żywności/ubrań dla potrzebujących.

Czy jeżeli takową znajdziesz, to będzie to znaczyło, że dolina muminków istnieje?

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 8 marca 2015, 09:17 

Jako, że ostatnio zarzucano mi nieznajomość Biblii (przyznaję, niektóre rozdziały pomijałem, ale uzupełniam aktywnie luki) Postanowiłem porzucać trochę mięchem z tej powieści, i zapytać się...
O co do jasnej cholery chodziło autorom tego "dzieła"?

Flagowym pytaniem jest "Czy Jahwe jest bogiem dobrym"?
Wierzący, np. Simonja, która tutaj bywa, na pewno odpowie że tak. Na pytanie, czy przeczytała biblię... Powie zapewne że tak.
Doskonale. W takim razie będzie mogła wytłumaczyć mi fragment biblii który zaraz przytoczę. W jaki sposób pokazuje on miłość i dobroć boga, a także rysuje go jako kochającego, choć surowego ojca:

Druga Księga królewska. Wymagana Biblia Tysiąclecia, bo np. w Biblii św. Pawła (bodajże) pozmieniano cały fragment. Żeby, oczywiście, był bardziej stronniczy dla teistów.
Rozdział:2
Wers: 23

"Stamtąd (prorok) poszedł do Betel. Kiedy zaś postępował drogą, mali chłopcy wybiegli z miasta i naśmiewali się z niego szyderczo, mówiąc do niego: Chodź no łysku, Chodź no łysku. On zaś odwrócił się, spojrzał na nich i przeklął ich w imię Pańskie. Wówczas wypadły z lasu dwa niedźwiedzie i rozszarpały spośród nich czterdzieści dwoje dzieci."

Cykliczny Kącik: Jahwe jest dobrym bogiem, i mnie należy czcić, bo wyślę na was niedźwiedzie.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 8 marca 2015, 13:03 

Online: 10d 2h 28m 14s
Cytuj:
"Stamtąd (prorok) poszedł do Betel. Kiedy zaś postępował drogą, mali chłopcy wybiegli z miasta i naśmiewali się z niego szyderczo, mówiąc do niego: Chodź no łysku, Chodź no łysku. On zaś odwrócił się, spojrzał na nich i przeklął ich w imię Pańskie. Wówczas wypadły z lasu dwa niedźwiedzie i rozszarpały spośród nich czterdzieści dwoje dzieci."

Przeklął je w imię Pańskie. Ja tu widzę działanie klątwy, a nie Boga walącego piorunami, ale spoko. Alternatywna logika zawsze u ciebie na propsie.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 8 marca 2015, 22:30 

Hahahah o rany!

Cytuj:
Przeklął je w imię Pańskie.

Czyli przeklął je w imię boga Jahwe.

Cytuj:
Ja tu widzę działanie klątwy,

Jasne.

Cytuj:
a nie Boga walącego piorunami

No, to raczej Zeus

Wyjaśnij mi to najprościej jak umiesz. Tak żeby do mnie dotarło.
1. Biblia zakłada, że istnieje bóg Jahwe.
2. Prorok przeklina dzieci w imię boga Jahwe.
3. Z lasu wybiegają nagle dwa niedźwiedzie i rozszarpują dzieci (bo prorok przeklął dzieci w imię pańskie)

Kto zatem odpowiada za wybiegające z lasu dwa niedźwiedzie?

bóg Jahwe

Jeśli to jest alternatywna logika, to dzięki - przy niej zostanę ;)

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 8 marca 2015, 22:44 

Online: 10d 2h 28m 14s
Cytuj:
Kto zatem odpowiada za wybiegające z lasu dwa niedźwiedzie?

bóg Jahwe

A jak paladyn 15lvl rzuca "Magiczny krąg ochrony przed złem", to robi to za pomocą sił swojej wiary, czy Helm schodzi z niebios i rzuca ten czar/klątwę/cokolwiek, za niego? :D

Ba, może nawet rzucić coś takiego w złej intencji i przestanie być praworządny dobry, co automatem powoduje, że nie może być paladynem. To, że najpierw rzucił czar w złej intencji powoduje, że to była wina Helma?

Masz naprawdę najprostszą logikę zawartą w większości gier, a i tak robisz to pod siebie, byleby udowodnić jak ten Jahwe jest zły :D

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 9 marca 2015, 12:18 

Cytuj:
A jak paladyn 15lvl rzuca "Magiczny krąg ochrony przed złem", to robi to za pomocą sił swojej wiary, czy Helm schodzi z niebios i rzuca ten czar/klątwę/cokolwiek, za niego?

Czym jest przeklęcie kogokolwiek w imię kogokolwiek i pojawienie się efektu?
Jeśli paladyn 15lvl rzuca zaklęcie w imię boga, i zaklęcie to działa, to znaczy że albo
a) bóg nie istnieje i paladyn rzucił to zaklęcie dlatego że ma 15 lvli może (albo z jakiegoś innego powodu)
b) bog usłyszał paladyna, i zezwolił by zaklęcie zadziałało albo mało tego, własnoręcznie je 'aktywował'. Nie jest istotne, że wolą paladyna było stworzenie tego zaklęcia. Mówimy o roli boga w tym zdarzeniu. Zakładamy, że nie ma żadnej innej mocy i magii niż ta pochodząca od boga (tzn moc sprawcza danego zaklęcia pochodzi od boga - bo skąd inąd?)

Ostatecznie to jednak Jahwe wysyła te dwa niedźwiedzie. Mimo, że może je w każdej chwili zatrzymać.
Chyba że: (opis innych możliwości poniżej)

Cytuj:
Ba, może nawet rzucić coś takiego w złej intencji i przestanie być praworządny dobry, co automatem powoduje, że nie może być paladynem. To, że najpierw rzucił czar w złej intencji powoduje, że to była wina Helma?

Podoba mi się porównanie do dedeków xD
Owszem! Mimo że to PALADYN je rzucił, ostatecznie była to wina Helma, że zaklęcie zadziałało, gdyż zezwolił on na rzucenie czaru w złej intencji, mimo że wiedział, jaki będzie jego tragiczny skutek. Jest to również wina paladyna, ale to nieistotne, bo mówimy o moralności Helma/Jahwe a nie paladyna. Lub, co gorsza, Helm osobiście aktywował to zaklęcie w odpowiedzi na prośbę paladyna. Chyba, żeby założyć, że paladyn użył MOCY BOGA bez jego wiedzy by zaklęcie zadziałało. Ale w kontekście biblijnym, gdzie mówimy o Jahwe, nie ma to sensu, (bo Jahwe jest wszechwiedzący). Mało tego, jeżeli po tym fakcie ukarał on tego Proroka/Paladyna, to świadczy to dodatkowo że jest sadystycznym suczysynem xD

Cytuj:
a i tak robisz to pod siebie, byleby udowodnić jak ten Jahwe jest zły

Fajnie, że zaczynasz używać przejrzystszego języka posługując się porównaniami (tak jest najfajniej), ale staram się pozostać obiektywny. Nie odbieram Jahwe jego atrybutów ;p Niestety fakt, że "zaklęcie" proroka zadziałało, poskutkowało w efekcie wysłaniem przez boga 2 niedźwiedzi.
A nawet jeśli nie...

Sprawiła to siła wiary proroka, to była to siła wiary w boga Jahwe - a Jahwe nie zareagował: Nie da się wykluczyć mocy sprawczej Jahwe z tego zdarzenia. Poza tym:

Jakkolwiek do tematu nie podejść - ostatecznie trzeba się zastanowić w jakim świetle stawia to boga Jahwe.
Biblia opisuje ten czyn jako wolę Jahwe. Chyba że podejść do tego w ten sposób, że Prorok przeklął dzieci w imię pańskie, i zupełnie przypadkiem wyszły z lasu dwa niedźwiedzie i akurat rzuciły się na dzieci. Byłoby to jednak podejście zupełnie wyrwane z kontekstu biblijnego i bezsensowne.
Nawet jeśli BTW też stawia to Jahwe w złym świetle, bo oznacza to, że mimo, że słyszał on prośbę proroka o ukaranie dzieci (SKIEROWANĄ DO NIEGO!!!!) i wiedział, że w efekcie z lasu wypadną dwa niedźwiedzie i rozszarpią te dzieci a stanie się to w jego imię - nie zareagował w żaden sposób pozwalając na ten odrażający mord...

Innym przykładem bestialskości boga Jahwe, jest zesłanie na ziemię Potopu i zalanie całego świata, zabijając wszystkich ludzi i zwierzęta (również dzieci, starców, wdowy,) oprócz paru par zwierząt i jednej rodziny której głową był Noe. Przy okazji Noe był okrutnikiem i... alkoholikiem, który znęcał się nad własnymi dziećmi. HE.

Kiedyś słyszałem wypowiedź księdza, który przyrównał biblijny Potop do holocaustu.
Oznajmił on, że ani jedne zdarzenie ani drugie nie wymknęły się bogowi spod kontroli.
W jakim zatem świetle stawia to boga Jahwe? Obiektywnie?

EDIT: Chyba dość chaotycznie, ale przedstawiłem wszystkie możliwości, usiłując moc sprawczą Jahwe zsunąć na jak najdalszy plan. Niestety nie da się!

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 16 marca 2015, 15:58 

Online: 56m 46s
noONE napisał(a):
Innym przykładem bestialskości boga Jahwe, jest zesłanie na ziemię Potopu i zalanie całego świata, zabijając wszystkich ludzi i zwierzęta (również dzieci, starców, wdowy,) oprócz paru par zwierząt i jednej rodziny której głową był Noe. Przy okazji Noe był okrutnikiem i... alkoholikiem, który znęcał się nad własnymi dziećmi. HE.

Kiedyś słyszałem wypowiedź księdza, który przyrównał biblijny Potop do holocaustu.
Oznajmił on, że ani jedne zdarzenie ani drugie nie wymknęły się bogowi spod kontroli.
W jakim zatem świetle stawia to boga Jahwe? Obiektywnie?

Obiektywnie? Nie wiem. Nie znam miary.
Ale wiem czego konsekwencją był potop.
Co do holokaustu, trochę nie trafione to porównanie. Jeżeli oskarżysz go o holokaust, to musisz oskarżyć również za każde zło wyrządzane na świecie. A to pomyłka. Człowiek ma wolną wolę, nawet wolność toczenia wojen. Bóg może w każdej chwili wszystko powstrzymać, ale tego nie zrobi, właśnie przez wolną wolę. Możesz być z nim, albo nie być z nim :)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 16 marca 2015, 17:19 

hejka, siedmil!

Cytuj:
Obiektywnie? Nie wiem. Nie znam miary.

Obiektywnie możesz spojrzeć na coś zawsze. Wystarczy zważyć za i przeciw.
Czytając biblię tak, jak jest napisana, można wysunąć nawet z pozoru daleko idący wniosek: boska sprawiedliwość, jest nieskończenie niesprawiedliwa. Przy okazji ten koncept zbudował Jezus.

Cytuj:
Ale wiem czego konsekwencją był potop.

Ja też. Był on konsekwencją świadomego działania autorstwa dobrotliwego Jahwe, którym było zesłanie go.

Cytuj:
Co do holokaustu, trochę nie trafione to porównanie. Jeżeli oskarżysz go o holokaust, to musisz oskarżyć również za każde zło wyrządzane na świecie. A to pomyłka.

Chwila, chwila moment. Jeśli Jahwe jest wszechwiedzący i wszechmocny, to może wszystko zmienić, odmienić i pokierować wszystkim zgodnie ze swoim zamysłem. Jeśli zezwala on na holocaust, to już rysuje się jak bóg zły i okrutny.

Ale to nie koniec...

Ponieważ sam koncept wolnej woli w chrześcijaństwie jest nielogiczny. Ale to za momencik;

Cytuj:
Bóg może w każdej chwili wszystko powstrzymać, ale tego nie zrobi, właśnie przez wolną wolę. Możesz być z nim, albo nie być z nim

Wszechmoc + Wszechwiedza + Stworzenie Świata wyklucza wolnę wolę.
Ponieważ jeśli Jahwe jest wszechmocny, to mógł stworzyć nasz świat wraz ze zdarzeniami, przeszłością, przyszłością (jeśli jest wszechmocny, to koncept czasu go nie dotyczy) na nieskończenie wiele innych sposóbów, w których twój kumpel się nie topi na basenie w zeszły wtorek, albo Hitler nie decyduje się na najazd na Polskę. Niestety Jahwe stworzył świat w ten sposób, że jego kreacja doprowadziła do wszystkich tych zdarzeń, w tym np. do holocaustu.
Jest wszechwiedzący, więc doskonale wiedział, że tworząc ten świat, wszystkie wypadki potoczą się dokładnie w ten a nie inny sposób, mimo to nie zrobił nic, by to zmienić, by zmodyfikować swój plan.

I oto w ten sposób wolna wola nie może istnieć.

Cytuj:
Możesz być z nim, albo nie być z nim

Właśnie de facto nie mogę. Bo tworząc świat i będąc wszechmocnym i wszechwiedzącym, Jahwe stworzył mnie dokładnie takiego jakim teraz jestem, jakim byłem i jakim będę.

Mimo wszystko zapytam.
Czy zesłanie Potopu było - bo takie mam wrażenie po lekturze twojego postu - czynem uzasadnionym i dobrym ostatecznie?

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 19 marca 2015, 22:13 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Obiektywnie możesz spojrzeć na coś zawsze. Wystarczy zważyć za i przeciw.
Wytatuuje to sobie na dupie :D

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj