* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość

Tytuł: Re: Eurowizja.
Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 10 lipca 2015, 05:08 

Online: 10d 2h 28m 14s
GG: 0
Zależy jakie masz podejście i jaką muzykę grasz.

Przy dobrych muzykach ceny nie zabijają. Oczywiście z amatorskiego punktu widzenia.

Naprawdę dobry jakościowy album potrafi zamknąć się w 20k zł.
Oczywiście mówię o mixie oraz masteringu, nie o całej reszcie.

Jak chcesz wojować pop i zagranicę, to pamiętaj że wszystko idzie przez wielkie wytwórnie które kasiorkę wykładają.

Ogólnie sprawa o tyle ciężka że statystyk nikt nie prowadzi. Wszystko co możesz się dowiedzieć to prywatne wypowiedzi osób, które się tym zajmują.

Tak poprawiając humor: http://www66.zippyshare.com/v/vWyqvDSl/file.html
Koszt nagrania- 0.
Kolega nagrywał i robił bit, dziewoja moja śpiewała, ja pisałem z 60% tekstu i wymyśliłem całą linię wokalu. Kolega dograł rapsy. Najsłabsza cześć, natomiast powtarzam- koszt 0zł pomijając 10 godzin na bity i kolejne 10 na nagrywanie.
Song jest kompletnie przeciętny, ale cholera, jak masz dojścia i zaparcie oraz umiejętności to da się w dzisiejszych czasach produkować choćby i w domu.

Jeśli chcesz coś robić z muzyką, to szukaj kontaktów, dobrego warsztatu w wokalu i wrażliwości muzycznej. Przynajmniej od tego warto zacząć.

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 12 lipca 2015, 11:29 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
A to taki paradoks śmieszkowaty XXI wieku.

Można 100 razy taniej niż jeszcze 15 lat temu nagrać album, który będzie pod względem samej jakości realizacji 100 razy lepszy.

Ale się nie opłaca. Bo i tak biedoki dociągną to z iTunesa lub Spotify i będą to rozrabiać w mp3 po 192kbps xDDD

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 12 lipca 2015, 19:40 

Online: 2d 10h 59m 12s
GG: 0
Jak to się nie opłaca?

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 12 lipca 2015, 22:02 

Online: 29d 16h 15m 1s
Bitrate na poziomie 192 kbps VBR jest wystarczający do tego by większość ludzi nie odróżniła CD od mp3. Tym bardziej, że większość nie słucha w warunkach akustycznych zapewniających świetne doznania muzyczne.

CD powoli trafia do lamusa. A za chwilę będzie czystą historią. Na płytach zarabia się znacznie mniej niż przed erą mp3.

Przyszłość jest właśnie w takich serwisach jak Apple Music czy Spotify. W przypadku Apple Music, płacąc miesięcznie 5 Euro mogę mieć dostęp do ogromnej biblioteki muzyki. Nie muszę kraść, nie muszę trzymać płyt na półkach. Biorąc pod uwagę warunki w jakich większość ludzi słucha muzyki, to ogromna wygoda i w pełni wystarcza. :-)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 13 lipca 2015, 22:33 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
No nie wiem, czy CD tak szybko przejdzie do historii. Dalej jest spora rzesza ludzi, którzy chcą mieć na półce albumy. Nowinki technologiczne przyjmują się najszybciej wśród niedzielnych słuchaczy, którym zależy na szybkim dostępie do kilkunastu ulubionych kawałków.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 13 lipca 2015, 23:15 

Online: 29d 16h 15m 1s
Szybko to określenie względne. Fakty są takie:

The industry is becoming less reliant on income from physical format sales, with the sector’s share of industry revenues declining from 60 per cent in 2011 to 46 per cent in 2014.Despite the continued transition to digital, physical music sales are still an important revenue source through gifting and deluxe box sets and in some key territories, such as Germany and France, account for more than half of the market.

Although global physical sales value declined by 8.1 per cent in 2014, Germany only experienced a 1.5 per cent fall in physical sales and there was growth in a number of South American countries including Paraguay and Venezuela.

źródło
http://www.ifpi.org/facts-and-stats.php

Jak widać spadek a raczej trend spadkowy jest, nie licząc wyjątków... Oczywiście jeszcze nie jesteśmy w pełni zdigitalizowani ale to już niedługo (relatywnie).

Koneserów i kolekcjonerów mają wciąż płyty analogowe a i pewnie są tacy co i szpule i kasety zbierają. :-) Ja swoje zasoby płyt analogowych rozdałem a pewnie z setkę kaset wywaliłem. Za dużo to miejsca zajmuje. Niedzielnym słuchaczem raczej nie jestem. Przygotowuję się do pożegnania z kolekcją płyt CD. Szwagier lubi chomikować, to trafią do niego... ;-)

Mp3 to nie taka nowinka, ćwierć wieku mu stuknie niedługo... ;-) Ludzie lubią wygodę, CD wygrało z analogiem między innymi właśnie dlatego i podobnie z mp3 jest. Dostępność jest jednym z ważniejszych kryteriów. Dygitalizujemy się bardzo szybko (relatywnie oczywiście) i czy to się podoba czy nie, fizyczne media będą powoli odchodzić do lamusa. Oczywiście czasu trochę upłynie. Dwadzieścia lat temu nie mogłem przekonać się do czytania elektronicznych dokumentów. Teraz książkę kupuję w analogu jedynie, gdy nie ma jej odpowiednika na Kindle. Wygoda.

A muzyka najpiękniej brzmi na żywo, reszta to substytuty.

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj