* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 6 listopada 2013, 13:32 
Przyszło mi do głowy, żeby założyć temat o utworach, których teksty uważamy za dobre, interesujące, błyskotliwe lub może z jakichś przyczyn nam bliskie :) Może ktoś, kto tutaj zajrzy, znajdzie coś, czego szukał, na smutek, chandrę, poprawę humoru czy na cokolwiek innego.

Gdyby ktoś mnie zapytał, jaki jest mój ulubiony tekst, bez wahania odpowiedziałabym, że "Brothers in arms" grupy Dire Straits. Słowa tego utworu nawiązują oczywiście do wojny, ale mają też uniwersalny fragment dotyczący relacji międzyludzkich: There's so many different worlds / so many different suns / and we have just one world / but we live in different ones. Do tego piękna melodia, polecam posłuchać każdemu, kto tego nie zna.

Kolejny tekst, o którym moim zdaniem warto wspomnieć, to "Jest taki samotny dom" Budki Suflera. Tworzy niesamowity klimat pełen tajemnicy, niczym z dawnej epoki. Prawdziwa poezja.

Teraz może czas na zmianę klimatu i "Dzieci" Elektrycznych Gitar. Refren: Wszyscy mamy źle w głowach, że żyjemy, hej, hej, la, la, la, la, hej, hej, hej zna chyba każdy. Jakub Sienkiewicz w ogóle słynie z dość ciekawych, pełnych dystansu tekstów, ale ta piosenka to już prawdziwe mistrzostwo w jego wykonaniu :)

To na razie tyle, może jeszcze coś mi się przypomni. Oczywiście to, czy dany tekst uważamy za dobry, jest kwestią subiektywną i nie ma sensu na przykład sprzeczać się, że coś jest bardziej poetyckie, coś mniej itd. Temat powstał po to, aby dzielić się właśnie tym, co nam się podoba najbardziej :)

Edytowane: wedle życzenia zamieszczam linki do utworów.

Ostatnio edytowano środa, 6 listopada 2013, 18:00 przez yersinia, łącznie edytowano 1 raz

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 6 listopada 2013, 13:44 

Online: 12d 9h 11m 5s
Polecałbym utwór Dżemu - Do kołyski - mądry tekst o pozytywnym przekazie ujęty w urzekającej poetyckiej formie, opowiedziany w subtelny i pełen emocji sposób. Melodia też dopełnia cały ten obraz - teledysk zawsze mnie wzrusza - jeszcze można na nim zobaczyć klawiszowca Pawła Bergera, który zginął w wypadku busa, kiedy zespół jechał na koncert - szkoda mi chłopa- wspaniała osobowość - biło od niego światło

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 6 listopada 2013, 16:16 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Dla mnie największe wrażenie robią dwa teksty:

oraz

Ogólnie uważam, że Jolka to najlepsza polska ballada rockowa, jest w niej dosłownie wszystko, świetny wokal, bardzo dobry tekst, genialny aranż i jeszcze raz świetny wokal Felicjana Andrzejczaka.
Co do 0Rh+ to uważam, że tematyka utworu i sposób w jaki wszystko zostało ujęte to mistrzostwo świata.

Jeżeli mógłbym coś zasugerować to dobrze by było gdyby utwory były wrzucane z linkami do np. youtube, wtedy by można sobie od razu posłuchać, bez googlowania. Tak czy siak propsy za temat :)

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 20 listopada 2014, 09:39 

Online: 6d 6h 42m 6s
GG: 0
Ja już trochę powyrastałem z tekstów Roguca - chociaż i tak uważam, że teksty z jego płyty "Loki: Wizja Dźwięku" oraz te z "Czerwonego Albumu", nie cierpią już na grafomaństwo i przerost formy nad treścią, i po prostu kopią dupy.

Tymczasem jednak, zakochałem się w stylistyce w której tworzy pan MM, czyli moja obecna muza tekstowa, Marilyn Manson. Tak to już jest, że albo ludzie go uwielbiają albo nienawidzą, ale nikt na zimno nie sięga do jego tekstów, żeby spojrzeć na nie z dystansem. A właśnie w tekstach widać, jaki ten ziomek ma pomysł na siebie :D

1. "(S)AINT" - Potrzeba nie tylko znać język angielski, ale i umieć rozpoznać pewne sentencje, powiedzenia, przysłowia oraz gry słów, których przeciętny Kowalski nie ujrzy :D

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=anEMXOyCCqc

I don't care if your world is ending today
Because I wasn't invited to it anyway
You said I tasted famous, so I drew you a heart
But now I'm not an artist I'm a fucking work of art
I've got an F and a C and I got a K too
And the only thing that's missing is a bitch like you

You wanted perfect
You got your perfect
But now I'm too perfect for someone like you
I was a dandy in your ghetto with
A
snow
white smile and you'll
Never be as perfect whatever you do

What's my name, what's my name?
Hold the S because I am an AINT
What's my name, what's my name?
Hold the S because I am an AINT

I am a bonetop, a death's head
On a mopstick
You infected me, took diamonds
I took all your shit
Your "sell-by-date" expired,
So you had to be sold
I'm a suffer-genius and
Vivi-sex symbol

You wanted perfect
You got your perfect
But now I'm too perfect for someone like you
I was a dandy in your ghetto with
A
snow
white smile and you'll
Never be as perfect whatever you do

2. "Spade" - to już jest killer song. W zasadzie nieprzetłumaczalna gra słów, w której sam często się gubię. Z całą pewnością "spade" to nie tylko szpadel, ale i "serce wino"(takie jak w talii kart).

Na płycie tytuł piosenki nie brzmi "Spade", ale przy tracku tkwi znak pik jak w kartach. Występuje zatem dwuznaczność: Spade jako łopata, szpadel, a także jako pik.
'You drained my heart, and made a spade' = 'Wydrenowałaś moje serce (kier) i zrobiłaś (z niego) szpadel (pik)'.

The beauty spot was borrowed and
Now my sweet knife rusts tomorrow.
I'm a confession that is waiting to be heard.

Burn your empty
rain
down on me
Whisper your deathbeat so softly
We bend our kness
At the altar of my ego

You drained my heart
And made a spade
But there's still traces of me
in your veins
You drained my heart
And made a spade