* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 18 sierpnia 2011, 00:36 

Online: 1d 3h 39m 16s
No właśnie też mi się to wydawało trochę dziwne, no ale wolałam zapytać dla pewności ;)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 01:58 

Online: 7d 13h 11m 35s
I temat ucichł. Kolejne propozycje:
Toni Braxton - kontralt
Beyonce - mezzo?
Amy Lee - mezzo
Hayley Williams - mezzo/sopran (jej górki są jaśniutkie w cholerę, ale potrafi zajechać porządnym dołem i mówi dość nisko)
Pink - mezzo
Amy Winehouse - mezzo
Jennifer Hudson - mezzo
Aretha Franklin - mezzo?
Florence Welch - mezzo

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 7 grudnia 2011, 02:08 

Online: 2d 4h 41m 45s
GG: 0
Beata Kozidrak - sopran (na początku kariery była bardzo wysokim sopranem)
Tina Turner - kontralt
Nina Hagen - kontralt (obecnie alt)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 24 grudnia 2011, 11:57 

Online: 18d 22h 40m 55s
Amy wypowiadała się w jednym z wywiadów, że sklasyfikowano ją, jako kontralt w wieku 19 lat. Więc myślę, że może być to pewna informacja. Zresztą posłuchajcie sobie wywiadów z nią, w jaki sposób się wypowiada. Mocny, ciężki, niski głos. Myśle, że spore rozjaśnienie zawdzięczała masie twangu. Aretha Franklin powiedziała kiedyś, że Amy ma świetnie opanowaną umiejętność koloratury, więc to chyba też przemawia za tym, że była kontraltem.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 24 grudnia 2011, 12:26 

Jak tak posłuchałem wielu wykonań, to faktycznie, jej głos jeszcze 'ściemniał' w moich oczach, ale poza tym nie należy patrzeć na głos mówiony, jako na główne kryterium. Wiele osób ma inny typ głosu śpiewanego, niż mówionego. Mariah mówi raczej altem/mezzo, a śpiewa sopranem. Beyonce ma raczej ciemny i niski głos mówiony, a śpiewa dużo jaśniej. Aguilera mówi znacznie jaśniejszym i delikatniejszym głosem, niż śpiewa, więc głos mówiony nie zawsze daje obiektywny obraz głosu śpiewanego. A Amy nie mogłaby być przypadkiem jakimś cięższym mezzo? Jej głos w sumie jest porównywalny z Adele, z tym, że Amy śpiewała dużo ostrzej (edge), a Adele jest raczej ciemniejszym mezzo, niżli kontraltem. Poza tym nie zeszła jakoś znacząco nisko i nie było to aż tak mocne. A koloratura nie może być opanowana niezależnie od typu głosu? Bo słyszałem i alty i mezzo i soprany z bardzo ruchliwymi głosami. Ba, nawet i kilku facetów.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 24 grudnia 2011, 12:44 

Jeżeli chodzi o kolorature, owszem, może być opanowana przez inne typy głosów, jednak kontralt ma w tej dziedzinie dużąąąą łatwość ... Nie będę się oczywiście sprzeczał, podałem informacje, jakie przedstawiła w jednej z rozmów. Podobno w BRIT, zaraz po ukonczeniu szkoły, nauczyciel jednoznacznie stwierdził, że jest kontraltem... Głos porównywalny do Adele ? Myślę, że Amy była jednak trochę niższa i gdyby wyzbyła się masy twangu, to glos byłby ciemny, nawet bardzo ...

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 24 grudnia 2011, 13:14 

Niczego nie kwestionuję. Po prostu mówię, jak mi się wydaje ;-) A nie uznawajmy nauczycieli śpiewu za największych, nieomylnych wirtuozów, bo wiele razy jakiś się rypnął z klasyfikacją. Nie wiem, czy to było też wypowiadane przez nauczycieli, ale nazywana przez wielu sopranem Whitney, okazała się mezzo, Aguilera z sopranu koloraturowego 'obniżyła się' na mezzo, a Celine nazywana mezzo, skoczyła do sopranów. Swoją drogą w muzyce rozrywkowej nie jest to aż tak łatwe i jednomyślne, jak w muzyce klasycznej, bo ludzie często rozjaśniają/przyciemniają i 'tłumią' swój naturalny głos pod mnogością różnych efektów.

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 24 grudnia 2011, 14:16 

Fakt. W rozwywce ciężko jednoznacznie stwierdzić typ głosu. Poza tym to jest płynne, zmienia się na przestrzeni lat. Znacie jeszcze jakieś wokalistki, śpiewające rozrywke, które posługują się takim typowym kontraltem ?

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 24 grudnia 2011, 15:20 

Online: 1192d 22h 38m 27s
Kontralt ma dużą łatwość w koloraturze? chyba żartujesz - właśnie ma najtrudniej, bo jest z natury ciemny i ciężki. Dla mnie Amy to mezzosopran i to niezbyt niski, przecież ona w o ogóle nie ma takiego altowego powera w dołach

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 24 grudnia 2011, 16:21 

yen, ojjj tutaj się nie zgodze ... nawet w kryterium rozróżniania altu od kontraltu, zapisane jest, że ten drugi, musi mieć łatwość i umiejętność w koloraturze, alt najcześciej tej biegłości technicznej nie ma ...

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj