* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: piątek, 3 sierpnia 2012, 10:14 

Online: 12d 19h 25m 11s
GG: 0
Janek trochę opowiada w instrukcji wideo do TCRW PRO, ale też nie jest to zbyt szczegółowe ani zbyt wiele.
Myślenie i intuicja FTW!

PS http://www.gutenberg.org/files/19138/19 ... HAPTER_III

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 4 września 2012, 21:53 

Online: 23h 48m 2s
Nie sądziłam, że przy śpiewaniu z prawidłowym podparciem będę w stanie zmęczyć się po pierwszej zwrotce.
Wciąż jeszcze spinam gardło, ale ktoś tu mówił, że dopiero po kilku miesiącach w pełni ogarnął zagadnienie, więc chyba jeszcze jest dla mnie szansa :D

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 5 września 2012, 04:59 

Online: 12d 19h 25m 11s
I tak dobrze, że nie po 2 pierwszych wersach :)
Próbeczkę prosimy do oceny nagrań, zaraz będzie lepiej :)

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 5 września 2012, 23:38 

Online: 23h 48m 2s
Szczerze? Od niedawna zaczęłam i trochę się wstydzę xD Daj mi trochę czasu. Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie apropo podparcia. Na dłuższą metę, zatrzymując powietrze, bardzo się męczę i mam wrażenie, że zaczynam brzmieć jak stary duszący się dziadek. Da się to jakoś wyćwiczyć, żeby nie czuć bezustannie napiętych mięśni w okolicy mostka? Cały czas trzeba to kontrolować, czy z czasem zacznie się to odbywać automatycznie? ;)

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 22 września 2012, 15:19 

Online: 7h 19m 41s
U mnie w trakcie ćwiczeń podparcia występuje coś w rodzaju automatycznego uczucia "wyciskania" powietrza z płuc tak, że od razu włącza mi się blokada w gardle, żeby nie wydychać cały czas powietrza (oczywiście tylko wtedy, kiedy ja tego chce :p. Bez problemu potrafie usunąć tą blokadę, a wtedy powoli uchodzi powietrze). Czy może to świadczyć o poprawnym/błędnym wykonywaniu podparcia?

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 22 września 2012, 15:51 

Online: 30d 22h 47m 17s
to uczucie wycisnięcia w gardle zaraz pod krtania - jesli dobrze cie rozumiem - to jest hold i nie ma wspolnego zbyt wiele z podparciem.

hold to hold a podparcie jest pracą miesni na wysokosci splotu slonecznego
staraj sie zrobic tak - otwierasz paszcze, nabierasz powietrza i trzymasz powietrze miesniami ktore mają wykonywac MINIMALNA prace, nie spinaj ich jakbys podnosił cos ciezkiego - a uczucie w gardle wyłącz zupelnie, hold jest do curbingu potrzebny, ale daje sie go bardzo malo - jak najmniej.

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 25 września 2012, 21:58 

Online: 2d 16h 52m 15s
GG: 2640815
Ja jak próbuję napiąć te mięśnie skośne brzucha, to mi się napina też brzuch w okolicy pępka. I nawet jak bardzo się staram robić to delikatnie to brzuch i tak się cofa do tyłu. Ma ktoś jakąś rade, jak można temu zapobiec ?

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 25 września 2012, 23:45 

ale brzuch ma sie powoli cofać kiedy wypuszczasz z siebie powietrze - cofasz brzuch po to, zeby moc utrzymac rozwarcie żeber które są w skrócie podparciem

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 25 grudnia 2012, 01:59 

przeklejam tutaj również posta napisanego w jednym z tematów przeze mnie na temat podparcia. Również polecam przeczytanie całego artykułu napisanego przez uzytkownika panaut0lordv - duzo przydatnych informacji. Wszystkie pytania i odpowiedzi dla kazdego kto zaczyna również bedą pomocne - na koniec, jesli problem wczesniej sie nie pojawił prosze zadawać pytania !

----
moj post:

patrz, to nie jest jakas wielka filozofia, ludzie szukaja podparcia, do tyłka powietrze probuja nabrac, kombinuja jak konie po błocie i rozkminiają tysiące mięśni których mogą uzyc - to nie na tym polega

oddychaj spokojnie, wolno, głebokie wdechy, powietrza ani za duzo, ani za mało, KOMFORTOWO, masz byc wyluzowana, zamknij oczy, odchyl głowe do tyłu i oddychaj tak jakbys spała, poczujesz jak kazdy oddech dotlenia, rozchodzi sie takie przyjemne 'coś' po calym ciele. w kwestii technicznej - nie unoś ramion, nabieraj powietrze głebiej do płuc, na wysokosci splotu słonecznego klatka piersiowa powinna sie rozszerzyć - jak tego nie trenowalas to na poczatek nie zrobisz tego bardzo (bo pamietaj o komforcie, bez zadnego żyłowania sie) ale zrobisz wystarczająco. i teraz najtrudniejsze kiedy spiewasz to klatka piesiowa powinna zostać otwarta, zeby utrzymać rozwarcie żeber cofaj powoli brzuch - zauważ, ze jak sie 'wciąga brzuch' to żebra sie rozchylają na boki, to jest to - w tym chodzi tylko o to zeby przepona była naciagnięta - przynajmniej ja tak o tym mysle - jak o trampolinie od której maja sie odbijac wysokie głosne dzwieki.

zeby sie nie męczyć czesto dobieraj powietrza i spiewaj luzno. jak na prawde spokojnie oddychasz i przerodzisz ten strumien powietrza, powolny i mega wyluzowany w dzwięk to będzie to na pewno piękna barwa głosu a tobie bedzie od tego bardzo przyjemnie

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 6 stycznia 2013, 11:37 

Online: 1d 9h 6m 53s
Czy podparcie pracuje tak samo w curbingu i neutralu? czy można przyjąć, że w neutralu jest mniej wyczuwalne ? (mięśnie są mniej napięte a praca "brzucha" płynniejsza?)

Drukuj 

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj