Zacznę od początku

Nadszedł czas obfitości, i depresyjny okres w moim życiu kiedy nie potrafiłem odpowiedzieć sobie na ważne pytania, skończył się. Planuję zakupić parę sprzętów do komputera, aby móc nagrywać wokale i gitary do programów muzycznych a tam je obrabiać, dodawać perkusje napisane w FL Studiu itd.
Wyjaśnię sytuację obecną i od razu zadam pierwsze pytanie.
Karta dźwiękowa w moim komputerze nie działa (mam zespoloną z płytą główną). Wejścia na głośniki na panelu tylnym są nieaktywne. Zamierzałem zatem kupić nową kartę dźwiękową, ale kumpel zaproponował mi zakup czegoś takiego:
http://guitarcenter.pl/catalog/studio/karty-dzwiekowe/zewnetrzne/focusrite-scarlett-solo. Problem polega na tym, że ta zewnętrzna karta dźwiękowa nie ma wejścia na głośniki. Wychodzi na to, że mogę dzięki niej nagrać na komputer np. wokal - ale nie odtworzę go z komputera, bo w karcie ma wejśc na głośniki; a do komputera głośników nie podłączę, bo karta dźwiękowa którą obecnie mam, zespolona z płytą główną, nie działa. Co możecie na to poradzić? Zakup jakiejś rozbudowanej zewnętrznej karty dźwiękowej z wejściami na słuchawki, zakup dwóch kart...?
Zakładając, że finanse na to pozwolą i rozwiążę powyższy problem - jaki mikrofon polecacie do nagrań? Myślę o przedziale cenowym od stówki do maksymalnie trzech, czterech stówek. Poczytałem troszkę forum, i wiem że chodzi o mikrofony pojemnościowe. Jednak jest spory rozstrzał cenowy, więc chciałbym zaciągnąc języka kogoś, kto faktycznie się na tym zna

Albo ma pewne doświadczenie, i może coś polecić.
TFU EDIT:
Cytuj:
bo karta dźwiękowa którą obecnie mam, zespolona z płytą główną, nie działa. Co możecie na to poradzić? Zakup jakiejś rozbudowanej zewnętrznej karty dźwiękowej z wejściami na słuchawki, zakup dwóch kart...?
Chodzi o wejścia na GŁOŚNIKI, oczywiście, nie słuchawki

I z góry przepraszam, jeśli w temacie popisałem się kompletną arogancją i nie zaznajomieniem z tematem - jestem zielony w tych sprawach