* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: wtorek, 3 czerwca 2014, 16:48 

Online: 8d 11h 31m 2s
Siemano ! Na początku lipca chciałbym kupić dobry mikrofon a właściwie zawodowy który spokojnie starczy na 3 lata a nawet dłużej; ) Będę się przesiadał z Sennheiser E 815 S na

Mikrofon na próby i koncert :)
sprzęt jaki posiadam to dwie kolumny HK 12 i power mikser yamaha

Mam trzy typy

1.Sennheiser 935 http://www.sennheiser.com.pl/mikrofon-w ... -e935.html

2. AE6100 mikrofon http://www.audio-technica.com.pl/mikrof ... e6100.html

3 http://www.sennheiser.com.pl/mikrofon-w ... -e945.html

Macie moze jakies doświadczenia z tymi mikrofonami? generalnie jest duza roznica odczuwalna w kardioidalna a superkardioidalna ? w tym super chyba dzwieki niepotrzebne z tylu nie slyszalne sa az tak?Ktory byście wybierali?

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 4 czerwca 2014, 10:25 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Nie myślałeś o Sm58 Beta? To w sumie niezawodne mikrofony. Gadałem z kilkoma muzykami/dźwiękowcami/realizatorami i mówią, że Sm58 przekazuje głos dokładnie tak jak on brzmi. W internecie też jest masę pochwał. Ostatnio w szołbyznesie zauważyłem co prawda, że się ludzie przesiadają na Sennheisery, nie mniej jednak wartyo w rozważaniach uwzględnić Shure'a :)

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 22:30 

Online: 8d 11h 31m 2s
Hmm kiedyś o shure tez myślałem; ) Ale jakoś wizualnie mi trochę nie przypada taka klasyka; ) i ciekawi mnie wypróbowanie tych nowszych kształtów; ) choć pewnie i tak shure klasyczny będzie lepszy;) Hmm no Senheisery coraz czesciej pojawiaja sie w nowych teledyskach zwlaszcza w rocku.W sumie sluchajac probek troche te Sensheisery sa ciekawe akurat do tego gatunku jakos dobrze brzmia w tych stylach spiewania.Znowu ten audio technica wydaje sie wyłapywać trochę lepiej wyzsze dzwieki i jak by wieksza przestrzen w nich jest. Z gory sorry za niefachowe slowa ale mam nadzieje ze załapiecie o co mi chodzi.Mialem okazje je uslyszec tylko na you tube i na koncertach Roguckiego lataa 2010-2011 uzywal sensheisery 2013-2014 Audio technica. Tu np mozna zobaczyc jak sie sprawdzaja e935 https://www.youtube.com/watch?v=jOWqWEMygE0 a tu e945 http://www.youtube.com/watch?v=H_4dxFZ5zzY. Ogl najlepiej bylo by mi przetestowac je na zywo niestety w miescie Lodzi wiekszosc sklepow muzycznych taki drozszy sprzet ma tylko na zamówienie ; ( A nie ukrywam ze musze dobrze nad tym pomyśleć który wybrać bo to cena polowy mojej pensji auc xd Z czystej ciekawosci Nashville jakiego mikrofonu uzywasz na probach koncertach? a z jakiego miałeś okazje korzystać w studio przy nagraniu wokalu pod najnowszy kawalek?

Nieprzeczytany postNapisane: sobota, 7 czerwca 2014, 15:37 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
W sumie dobrze wiedzieć, ze w dziedzinie zwracania uwagi na aspekt wizualny nie jestem sam. To trochę dziwne ale tez lubię jak mikrofon fajnie wygląda. Najlepsza opcja by byla, żeby skoczyć do muzycznego, pośpiewać do 3-4 i wybrać jakiś model, obadać cenę, podziekowac i pozniej znaleźć w Internecie 50-100zl taniej. Warto w rozważaniu tez uwzględnić kupno mikrofonu używanego, czasami ludzie maja majki w niemalże nienaruszonym stanie i sprzedają je za grosze, no ale to tez ryzyko, żeby nie kupić podróbki.

Jeżeli chodzi o mnie to uzywam RodeM1. Jest to mikrofon bardzo zbliżony do SM58. Z tym, ze ma pewne specyficzne cechy, które nie tyle go robia lepszym lub gorszym od sm58, co dają mu inne brzmienie. Z moich obserwacji wynika, ze Rode to taki raczej ciasny mikrofon, bardzo typowy dynamik. Pisza, ze to studyjna jakość live ale w moim odczuciu on nie ma nic wspólnego z pojemnikiem. Musisz sobie wyrobić nawyk bliskiego trzymania ust kolo mikrofonu. Czasami wokaliści oddalają w górze, żeby wyrównać pasmo ale w Rode jest tak, ze on po prostu fajnie zbiera glos i nie warto z tym przesadzac (w dole jak oddalisz, to obcinasz dolne pasma, wiec bez sensu, gora to kwestia gustu). Jego taka typowa specyfika związana z byciem ciasnym dynamikiem polega na tym, ze nie zbiera nic z salki prob. Trzymasz blisko usta, śpiewasz i do mixera dociera czyściutki glos, bez żadnych brudów. Minusem z pozoru moze byc fakt, ze trzeba go dosyc glosno ustawiac. Kazdy mikrofon co prawda ma swoje ustawienie indywidualne ale Rode tak jak mowilem musi miec wiecej pary naprobie/koncercie. Jest to o tyle wada, ze jak trafisz na cienkiego nagłośnieniowca, który sie boi kręcić pokretlami to moze Ci to polozyc caly koncert, chociaz to bardziej kwestia czlowieka niż sprzętu.

W studio niestety nie pamietam jaki byl ale jak sie dowiem to dam znac. Sorry za bledy ale z telefonu pisalem post.

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 9 czerwca 2014, 22:38 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
SM58 Beta ma ciekawą charakterystykę kierunkowa, co powoduje, że najlepiej się człowiek słyszy... Jak ma dwa monitory odsłuchowe. Troszkę pudło jak na zespoły bardziej "amatorskie" :)

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj