Jeśłi chodzi o nie umiejętne wykorzystywanie rejestru głowowego w mowie, mam ten sam problem.
Zdaniem mojego logopedy może to wynikać z napięcia, przez które zaciskamy gardło, naprężamy ramiona, mięśnie twarzy. Mamy być na luzie
Kierowanie powietrza na podniebienie twarde ułatwi Ci różnicowanie wydychanego powietrza - zimnego i ciepłego. Wydychaj powietrze tak, jakbyś chciała ochłodzić, ostudzić coś gorącego (wargi ściągnięte, powietrze wydobywa się szybko). A teraz wydychaj gorące powietrze, tak jakbyś chciał wypowiedzieć ciche ?A?, okrągłe, bezszelestne (wydech spokojny, długi). Przyłóż rękę do ust, by poczuć różnicę.
W pracy głosem najważniejsza jest dbałość o otwarcie gardła, by nie mówić ?na gardle?, a wyrabiać nawyk kierowania głosu ?na maskę?, czyli na sklepienie podniebienia twardego. Mruczenie ? wydłużona głoska ?mmm? pomoże Ci również zlikwidować napięcie mięśni gardła i krtani. Sprawdzaj dotykiem, czy wyczuwasz drganie warg i skrzydełek nosa.
Tu masz jeszcze kilka ćwiczeń:
? Zamykamy usta i opuszczamy jak najniżej żuchwę. Wyobrażamy sobie, że tłumimy intensywne ziewnięcie. Powietrze nabieramy krótkimi wdechami nosem a następnie wydychamy je przez nos, zwalniając napięcie podniebienia miękkiego.
? To samo ćwiczenie wykonujemy, biorąc powietrze przez usta, a wydychając nosem. Może uda nam się podnosić i opuszczać tylną część podniebienia, nie wypiętrzając tylnej części języka, lecz starając się trzymać cały język dość płasko na dnie jamy ustnej.
? ?Gorące jajko? ? wargi zwarte, opuszczamy nisko żuchwę, małymi porcjami wdychamy i wydychamy powietrze nosem. Wyobrażamy sobie, że mamy w jamie ustnej gorące jajko, ustawione na sztorc. Obniżamy tylną część języka i unosimy podniebienie miękkie do góry. Dowolnie podnosimy i opuszczamy żuchwę, kształtując wyobrażone jajko.
Zaglądnij na tronke easyvoice.pl Tam też są fajne ćwiczenia.