* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Autor Wiadomość

Tytuł: mutacja
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 18 grudnia 2013, 23:11 

Online: 6h 30m 41s
GG: 0
Chciałabym się Was spytać czy wiecie coś na temat mutacji u dziewczyn. Czy w ogóle istnieje takie coś? Ostatnio słyszalam od koleżanki, że głos pod wpływem dojrzewania u kobiet podwyższa się, ale nie jestem pewna czy nie jest odwrotnie. Może ktoś z Was się orientuje? ;-)

Tytuł: Re: mutacja
Nieprzeczytany postNapisane: środa, 18 grudnia 2013, 23:17 

Online: 52d 18h 59m 15s
Spada, tylko nie aż tyle jak u facetów. ;)

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 18 grudnia 2013, 23:58 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Podobno tercję małą albo tercję wielką spada (według CVT).

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 19 grudnia 2013, 10:34 
Ja słyszałam, że w/po ciąży się też obniża - co byłoby w sumie możliwe, biorąc pod uwagę ilość hormonów.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 19 grudnia 2013, 11:46 

Online: 29d 16h 15m 1s
W okresie dojrzewania u dziewcząt zachodzą zmiany ale nie są one tak znaczące jak u chłopców. Dlatego większość dziewcząt śpiewa całkiem fajnie od dziecka. Chłopak musi się nauczyć kontrolować swoje wiązadła głosowe po dojrzewaniu, bo się mocno zmieniają, mięśnie krtani również. Stąd często chłopcy w okresie dojrzewania "sadzą koguty" bo nie mają kontroli nad głosem. Głos się generalnie obniża u obu płci, bo wiązadła i cały aparat głosowy się rozrastają.

U kobiet niedobór/zmniejszenie estrogenów może (i powoduje z wiekiem) zmiany w kierunku obniżenia głosu. U mężczyzn niedobór zmniejszenie testosteronu powoduje odwrotną sytuację czyli podwyższenie F0.

Ciekawie też się dzieje u transwestytów, bo wiadomo jak ktoś się czuje facetem a urodził się kobitką to chciałbym mieć również niższy głos i tu nie zawsze może zadziałać odpowiednia technika, trzeba pomóc hormonalnie... Gdzieś czytałem o operacjach, ale nie pamiętam i nie wiem czy to prawda.

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 19 grudnia 2013, 19:33 

Online: 42d 22h 7m 33s
acaria napisał(a):
Stąd często chłopcy w okresie dojrzewania "sadzą koguty" bo nie mają kontroli nad głosem.

Hm, to rzeczywiście brak kontroli nad głosem jest przyczyną kogutów w okresie dojrzewania? Zawsze myślałem, że to jest powodowane wyłącznie burzliwymi zmianami w obrębie krtani i to ciało samo w sobie odmawia posłuszeństwa, a w dorosłym wieku wszystko wraca do normy. Więc uczenie się śpiewu w okresie mutacji głosu nie jest niebezpiecznie czy niezdrowe, jak głoszą mity?

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 19 grudnia 2013, 20:28 

Online: 29d 16h 15m 1s
Nie jest niebezpieczne. Jest trudne.... Jak wszystko się zmienia, to trudno aby dobrze to kontrolować. Są ludzie, którzy przechodzą mutację lekko są też tacy, u których zmiany zachodzą trochę dramatycznie jak z wzrostem. Ciało nie odmawia posłuszeństwa, bo dlaczego by miało to robić?

Nieprzeczytany postNapisane: czwartek, 19 grudnia 2013, 21:50 
Śpiewam od 15 roku życia i zgadzam się z Acarią. Głosu mi to nie zniszczyło, po prostu cholernie często zmieniały się wartości podparcia dla danego dźwięku i kogucenie było normalką.

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 02:48 

Online: 16h 42m 43s
Ja tam nie kogucę... Mam tylko wrażenie, że za każdym razem jak śpiewam, to odczuwam zmiany w wysokości głosu. Raz góry idą git, raz pcham je nie wiadomo jak, raz doły mam takie, jak u jakiegoś basa, później doły znikają i góry znikają, hehe :/ Największe zdziwienie jest jak są i doły i góry. (Czy to kwestia psychiki? Bo, żeby codziennie inaczej... Najbardziej irytujące jest to, że nie mogę zrobić rzeczy, które wcześniej nie sprawiały żadnego problemu :/) Co do brzmienia, nie wydaje mi się, żeby zmieniało się tak jak wysokość, bo w tym przypadku nie słyszę jakiejś różnicy. Oczywiście domyślam się, że ostatecznie doły, których nie używam w śpiewaniu (no, czasem podczas rozmowy, żeby zaszpanować niskim głosem z dużym frajem, oczywiście jak mam te dolne partie) zostaną, a góry znikną?
Jak ja się cieszę, hehe! Osobiście nie lubię niskich głosów bo wydają mi się mało dynamiczne i takie ograniczone, gdy te wysokie, lekko manewrują, (latają) głosem, niskie są, tak jakby przywiązane do kowadła i tak zarzucają tym kowadłem... Takie moje odczucia. ;)

Nieprzeczytany postNapisane: środa, 1 stycznia 2014, 03:00 

Online: 42d 22h 7m 33s
Ale takim kowadłem jak dostaniesz, to się nie pozbierasz :-D

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj