* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj 

Nazwa użytkownika:
Hasło:

Zapamiętaj mnie

Regulamin działu

Tutaj możesz zapytać o konkretną kwestię techniki wokalnej. Najlepiej wraz z pytaniem zamieścić próbkę ukazującą problem.

Autor Wiadomość

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 22 grudnia 2013, 09:46 

Online: 6d 11h 45m 14s
GG: 0
Otóż tak: przez ostatni tydzień ćwiczyłam codziennie przez ok. 4-5 godzin. Głównie po prostu śpiewałam (zawsze jest ktoś w domu, a jak ze śpiewaniem przy kimś oswajanie się idzie mi już w miarę dobrze, tak z robieniem jakichkolwiek ćwiczeń wokalnych jest już gorzej. Mama jest z wykształcenia muzykiem i jakoś zawsze się obawiam, że jak źle trafię w dźwięk to mnie ładnie podsumuje :P).
Ale na czym polega problem... Przez te kilka dni wszystko było ok. Po dobrej rozgrzewce potrafiłam śpiewać ładne doły i odkryłam, że góry wcale nie są dla mnie takie nieosiągalne. Jednak wczoraj stało się coś dziwnego. Raz, że rozgrzewka nie pomogła. Przedłużyłam ją, ale wciąż nie było tak jak w ciągu poprzednich dni. Dwa, problemy z trafieniem w dźwięk. Było ich zdecydowanie dużo więcej. Do tego ogólne problemy z techniką...
Stąd moje pytanie: czy jest możliwe, że przećwiczyłam głos? Czy ogólnie fakt, że był to jakiś gorszy dzień mógł aż tak się na nim odbić? Dodam, że uczę się śpiewu od ok. miesiąca. Może te 4-5 godzin to jednak zbyt wiele jak na sam początek?

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 22 grudnia 2013, 10:43 
Zdecydowanie zbyt wiele! Przetrenowałaś głos po prostu. Godzina ćwiczeń dziennie wystarczy, zwłaszcza, że uczysz się śpiewu od miesiąca i Twoja technika wymaga pracy. Problemy z trafianiem w dźwięki w takiej sytuacji są normalne - kiedy głos jest zmęczony, obniża się i pojawia się tendencja do zaniżania dźwięków oraz ogólnie nie panujemy nad głosem. Kiedy czujesz, że głos odmawia Ci posłuszeństwa, odpuść sobie ćwiczenia i śpiew, odpocznij, pij dużo płynów i śpiewaj dopiero wtedy, kiedy czujesz, że już wszystko ok (najczęściej dopiero następnego dnia).

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 22 grudnia 2013, 11:48 

Online: 4d 7h 51m 3s
Czasem weekend na odpoczynek nie tylko dla Ciebie ale i dla głosu to dobry pomysł :)

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 22 grudnia 2013, 21:41 

Online: 6h 30m 41s
To normalne, że twój głos síę zmęczył. 5 godzin to zdecydowanie za dużo, szczególnie dla początkujących. Zrób sobie przerwę ok 2, 3 dni. Zanim Twój głos nie wróci do normy nie nadwyrężaj go i najważniejsze wystarczą 2 godziny ćwiczeńdziennie, nie więcej. ;-) Powodzonka :-D

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2013, 10:16 

Online: 134d 23h 34m 36s
GG: 1397451
Zazdroszczę, że jesteś w stanie znaleźć 5h dziennie na śpiewanie :)

Nieprzeczytany postNapisane: poniedziałek, 23 grudnia 2013, 10:56 

Online: 6d 11h 45m 14s
Postawiłam wszystko na muzykę więc i czas się znalazł... Cóż, zależy mi bardzo, a widzę jak długa droga przede mną :D

Nieprzeczytany postNapisane: niedziela, 29 grudnia 2013, 12:31 
Administrator

Online: 186d 12h 51m 21s
Co do pytania odnośnie przetrenowania:
Tak, można się przetrenować, zedrzeć i wtedy trzeba dać sobie troszkę czasu na odpoczynek. Istota ćwiczeń polega na tym, żeby pracować nad konkretnymi rzeczami i metodą prób i błędów dochodzić do tego jak się nie zedrzeć. Jest to sztuka wymagająca cierpliwości. Nie mniej jednak opłacalna, bo ćwicząc dużo w ciągu jednego dnia o ile wiesz co robisz i o ile starasz się prawidłowo do wszystkiego zabierać szykujesz się na przyszłość. Jak znajdziesz sobie jakiś zespół, czy też będziesz szykowała się do jakiegoś recitalu lub nawet komponowała własne piosenki z innymi muzykami to bywa, że śpiewa się dosłownie 3godziny bez przerwy. Bywa nawet, że skomplikowane frazy śpiewasz po 10-15 razy pod rząd jak układasz melodii, w czasie tzw. "zapętlenia motywu".

Drukuj 

* Zarejestruj  * FAQ    * Szukaj   * Zaloguj